Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Nevoľnosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, mala som sex a po 5dnoch mi prišiel menzes ktorý meškal 3 dni. Trval normálne 7 dni aj silný bol. 4 deň menzesu sme mali sex. Prešiel týždeň a dnes mi je nejako zle. Mám hnačky, je mi na zvracanie a čudné sa cítim. Aká pravdepodobnosť je žeby som mohla ostať tehotná ?

Podobné otázky

  • Tehotenstvo a pn

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 24tt. Do 20tt som nemala žiadne bolesti ani nevoľnosť skratka som necítila že som vôbec tehotná. Ale už od 22tt stále vraciam, brucho mi extrémne narástlo s čoho ma bolia kríža a v podbrušku. Niesom si istá zdá ma tie kríza bolia len z dôsledku že by mi narástlo brucho, možno to je aj tým že mi tam tlači malý. Cítim sa extrémne slabá. Niekedy ma tak začnú bolieť kríža že mi musí muž pomáhať ísť do kúpeľne. Moja otázka znie, zda ma musí môj gynekológ vypísať na pn, pretože je známy tým že pn vôbec nedáva aj keď sa žena cíti zle. Viem že to v práci nedám nedá sa to, preto jedine čo by mi ostalo je dávať výpoveď a to ja nechcem keďže moju prácu milujem. Bez komplikácií by som rada pokračovala mne nevadí byť v práci aj do 37tt kľudne pokiaľ sa cítim dobre a nemám žiadne bolesti. Lenže pokiaľ mi náhodou môj gynekológ pnku nedá čo mám spraviť potom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ máte problémy je potrebné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý zhodnotí Váš stav a samozrejme ak to bude ptorebné Vám navhrne a vypíše aj práceneschopnosť. Takto bez vyšetrenia viac k tomu neviem napísať.

  • Zásah prúdu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň ,
    Dnes som bola na prechádzke . Chcela som pohladkať koňa len nechtiac som sa dotkla elektrického prúdu ktorý ma kopol. Cítila som to len v ruke , nemám pocit aby to prešlo cez cele telo pretože už sa mi to raz davnejsie stalo a vtedy som to cítila v celom tele , no teraz len v ruke . Som v 11 tt, mám trošičku obavy ale nepociťujem žiadnu bolest , nevoľnosť ani nič podobne .
    Za odpoved ďakujem

  • Menštuacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    mám 16 rokov a mám menštruaciu už 4 roky tak nejako a pred začiatkom letných prázdnin som začala pociťovať bolesť v podbrušku. Menštráciu som mala pravidelnú 28dňový cyklus len sa mi niekedy zakrútila hlava to zvyčajne také 2-3 dni pred začatím. Mám nízsky krvný tlak, tak to som nejako zapíjala kávou. Ale v septembri mi ešteaj meškala a to až o 38 dní. Mala som dosť silné bolesti ale nakoniec som ju dostala na začiatku októbra, a odvtedy keď stojím dlhšie na jednom mieste bez pohybu tak sa mi zakrúti hlava a mávam občasné silné kŕče v podbrušku, síce neviem či to spolu súvisí. Keď mám tie kŕče tak neviem čo má robiť neviem ani ležať ani sedieť ani stáť, to sa nedá vydržať, ale väčšinou to rýchlo prejde, chvalabohu. Neviete či existujú nejaké lieky alebo to súvisí viac ako predpokladám, a teraz reklamujú v televízii prípravok STOP KŔČOM tak neviem či by to zabralo mám s tým isť k lekárovi.

    Ďakujem mockrát za odpoveď =)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nepravideľná menštruácia, krče a celková nevoľnosť by mala byť dovodom náveštevy gynekologa, osobne si myslím, že Vám až teraz začali ovulačné cykly a nastávajú hormonálne zmeny (vaše vaječníky začali produkovať progesteron), ale aj tak je potrebné ísť ku gynekologovi, najlepšie dorastovému, aby overil príčiinu obtižaí a ponúkol adekvátne riešenie.

  • lieky a nevolnost

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor
    konecne po niekolkych rokoch sa mi podarilo otehotniet som asi len v siedmom tyzdni a kazdy den rano mavam slabo hnedy vytok bola som u lekara vraj to zeny mavaju ale moja otazka je nasadil mi duphaston, guajacuran a ascorutin no prisla som na to ze nejake lieky mi zvysuju kyselinu mam palenie zahy a nevolnost z ktorych liekov by to mohlo byt a ktore mozem vysadit lebo viem ze ak vysadim napr duphaston naraz hrozi mi potrat teraz vlastne mam prisny rezim lezat lebo aj to slabucke krvacanie moze byt hroziaci potrat ale zatial je vsetko v poriatku dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi jednoduché, ak je plod zdravý tak prežije aj napriek liekom a ak je geneticky nezdravý tak sa potratí aj napriek liekom. Je to úplne jedno, čo beriete.
    Z uvedených liekov snáď jediný význam má duphaston, je to podpora tehotnosti, ale účinok je aj tak sporný. Nemusíte prísne ležať, ničomu to nepomože. Stačí počkať do 12. týždňa a uvidíte ako to dopadne.
    Vynechajte guajakuran, može robiť tie potiaže.

  • virivka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci v tehotenstve mozem chodit do virivky, bazenu s teplotou 38 stupnov a ci by mi nejak mohla uskodit vodna masaz v bazene, s tryskami. Dakujem.