Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Hormonalny profil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či je moj obvodny gynekolog povinny spravit mi hormonalny profil pred nasadenim antikoncepcie alebo inej hormonalnej liecby? Pretoze mam problemy s cyklom, a ked som si vypytala hormonalny profil, povedal mi, ze to je zbytocne a nasadil mi duphaston. Nerobil mi ani odber krvi, maximalne mi pozrel maternicu a vajecniky. Mam si hormonalny profil vyziadat alebo mam uvazovat o zmene lekara? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálny profil je veľmi nepresné a orientačné vyšetrenie, ktoré sa robí iba keď je na to dôvod. Ak máte nepravidelný cyklus, a neplánujete deti, stačí nasadiť hormonálnu antiknocepciu, ktorá problém vyrieši.
    Jedno vyšetrenie profilu nič nehovorí, lebo cyklus u ženy je dynamický. Hormonálna antikoncepcia u žien s poruchou ovulácie chráni aj pred rakovinou vaječníka a maternice, preto sa odporúča ako liek prvej voľby. Žiaľ v tejto smutnej krajine ju nehradí verejné poistenie.

Podobné otázky

  • Prolaktín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Dnes som si dala robit hormonalny profil ako samoplatca, keďže sa snažíme o bábätko.
    Všetko hodnoty su OK okrem S_PRL sú 26.20
    Mám 27 rokov
    Je to potrebné riešiť? Ďakujem !

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí ako dlho sa Vám nedarí otehotnieť a či máte pravidelný menštruačný cyklus. Ale vo všeobecnosti platí, že hladiny prolaktínu je iba orientačný ukazateľ, lebo reaguje na stres, mení sa počas dňa a má iba malú výpovednú hodnotu.

  • Zvýšené TSH, bez ovulacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    lekár mi robím na vyžiadanie hormonálny profil a dala som si náhodou vziať aj hormony na štítnu žľazu. Po missed abortion pred pól rokom som začala mávať spinenie pred MS hnedej farby.
    Lekár mi dal Duphaston, nepomáhalo mi to, tak som si vyžiadala tieto testy. Vyšiel mi zvýšený TSH hormón na 7,6, ft3 a ft4 v norme, vyšší prolaktín 35. Odber v 19. deň cyklu, dĺžka cyklu 25-26 dní.
    O týždeň mám termín u enokrinologa. Lekar mi k tomu povedal že mám z tohto anovulacne cykli. O babo sme sa ešte nezačali snažiť.
    Prosím, máte s týmto nejaké skúsenosti? Budem môcť mat dieta ked mi endokrinologicka nasadí liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné aby sa k tomu vyjadril endokrinológ, môže sa jednať o skrytú zníženú funkciu štítnej žľazy. Hladiny prolaktínu sa musia interpretovať veľmi opatrne, pretože môže stúpať aj v dôsledku ranného stresu a očakávania výsledkov pri odbere.
    Otehotneli ste bez problémov a predpokladám, že sa Vám to podarí znova. Jeden zamlknutý potrat v živote ženy neznamená do budúcnosti žiadne zvýšené riziko, samozrejme ak sa nerobila kyretáž, ktorá zvyšuje riziko predčasného pôrodu.

  • Normálna hladina testosterónu u žien

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    hormonálny profil ukázal že mám zvýšenú hladinu testosterónu. Sestrička mi povedala, že mám hodnotu 3,25, a že normálna hodnota u žien je do 2,43. Chcela by som sa opýtať, aký je interval pre normálnu hladinu testosterónu u žien, lebo na internete sa tie názory veľmi líšia. A ešte som sa chcela opýtať, ako by ste Vy posúdili takúto hladinu testosterónu. Mám na mysli, či ide o veľké zvýšenie alebo skôr miernejšie. Veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som to neriešil. Hladinu hormonov Vám nemá čooznamovať sestra, ale je potreba posúdiť komplexne všetky odbery a dať do súvisu s klinickým stavom.

  • Ako to funguje ????

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Zdravím p.doktor. Mám takú otázočku,nech si trochu rozšírim obzor :-)

    Menštruačný cyklus funguje zhruba takto: FSH vplýva na rast folikulov,tie produkuju estrogeny,nastava proliferačna faza cyklu. Ked dozreje folikul,vplyvom estradiolu,ktorý vylučuje nastava produkcia LH,a dozrieva vajíčko.
    Pukne folikul,vajíčko ide het,prazdny folikul sa mení na žlté teliesko,ktoré produkuje progesterón,a endometrium prechadza do sekrečnej fázy.
    Nastane buď oplodnenie,alebo klesnú hladiny progest.,príde menštruacia a opat stupne FSH a zreju nove folikuly.

    Správne som to???? :-)

    A pýtam sa teda:
    Ako je to pri užívaní HAK? Kombinovaných aj jednozložkových ??? Ako vlaste reguluju cyklus?
    A ako je to pri Mirene?
    Ako by vyzeral hormonálny profil ženy nastavenej na pilulky?

    Ďakujem za odpoveď,a prajem všetko dobré!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno naprosto správne, i keď kapku zjednodušene.
    Hormonálna antikoncepcia sa správa ako tehotnosť, znamená to, že dáva signál do hypofýzy, ako keby ste bola tehotná a tým sa FSH nevylučuje a nedochádza k zreniu vajíčka a ovulácii.
    Vaše telo tiež nie je vystavené nezdravému vplyvu samotných estrogénov, tak ako je to počas menštruáčného cyklu.
    Pri Mirene je to trošku inak, jej hormóny účinkujú hlavne v maternici a nemusia potláčať ovuláciu, i keď v naprostej vačšine tak robia.
    Hormonálny profil ženy na antikoncepcii je jednoduchý FSH, LH a prirodzené estrogény nízke.

  • hor.profil

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Robili mi hormonalny profil lebo spinim.Bolo to brane na 20 den cyklu a vysiel mi vysoky estradiol. Doktorka mi nevedela vysvetlit ze preco je taky vysoky,ze sa o tom musi poradit s inym doktorom... A ja teraz neviem ci je to zle alebo nie ze mam hodnoty nad priemer. A este sa chcem spytat na kolky den cyklu sa ma odoberat krv na progesteron. Kedze spinim pred menstruaciou. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tak to je dobré, naberú sa úplne zbytočne odbery a potom sa nevie čo s nimi, typický obraz pre naše zdravotníctvo.
    Samozrejme, že máte vyšší estrogén, lebo to sú iba priemerné hodnoty a nič nehovoria, hladina estrogénov sa mení každú chvíľu.
    špinenie pred menštruáciou je zrejme dosledkom nedostatočnosti žltého telieska a vhodné je doplniť gestagény.