Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zvýšené TSH, bez ovulacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    lekár mi robím na vyžiadanie hormonálny profil a dala som si náhodou vziať aj hormony na štítnu žľazu. Po missed abortion pred pól rokom som začala mávať spinenie pred MS hnedej farby.
    Lekár mi dal Duphaston, nepomáhalo mi to, tak som si vyžiadala tieto testy. Vyšiel mi zvýšený TSH hormón na 7,6, ft3 a ft4 v norme, vyšší prolaktín 35. Odber v 19. deň cyklu, dĺžka cyklu 25-26 dní.
    O týždeň mám termín u enokrinologa. Lekar mi k tomu povedal že mám z tohto anovulacne cykli. O babo sme sa ešte nezačali snažiť.
    Prosím, máte s týmto nejaké skúsenosti? Budem môcť mat dieta ked mi endokrinologicka nasadí liečbu?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je potrebné aby sa k tomu vyjadril endokrinológ, môže sa jednať o skrytú zníženú funkciu štítnej žľazy. Hladiny prolaktínu sa musia interpretovať veľmi opatrne, pretože môže stúpať aj v dôsledku ranného stresu a očakávania výsledkov pri odbere.
    Otehotneli ste bez problémov a predpokladám, že sa Vám to podarí znova. Jeden zamlknutý potrat v živote ženy neznamená do budúcnosti žiadne zvýšené riziko, samozrejme ak sa nerobila kyretáž, ktorá zvyšuje riziko predčasného pôrodu.