Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,213 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Otehotnenie

    , Autor: Ferinki

    Dobry den chcela by som sa vás spýtať, lepšie povedané poradit pred 2 mesiacmi som užila tabletku escapelle ktorá zabrala a neostala som tehotná po 2 mesiacoch sme mali s priateľom pohlavný styk ktorý sa konal dňa 1.maja pri ktorom sa nam rozthla ochrana priateľ sa nespravil že vraj do mňa no máme trocha obavy ,mám 3 dni do menštruácie myslite si že je tam velka šanca na otehotnenie ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte pravidelný pohlavný styk, určite si dajte napísať bežnú hormonálnu antikoncepciu, ktorá je spoľahlivá, bezpečná a znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníka.
    Momentálne sa nedá tehotenstvo vylúčiť, hoci je nepravdepodobné.

Podobné otázky

  • Ellaone

    , Autor: Evil666

    Dobrý deň, 5.6 sme sa s priateľom pokúšali o sex ale nedal ho do mňa lebo mu to nešlo bola som úzka ale skúšal to 3krat. Nedostal ho tam tak sme to vzdali.
    5 rokov som mala celibat. Aj cez to som sa zľakla a 42 hodín od toho som si dala ellaone. Dnes mam pocity že chcem ísť stále na malú aj keď mi netreba a mala som žltý hlien a na druhý krát slaby bledohnedy vytok kapucinovej farby. Menzes ešte nemám a dosť sa bojím že čo ak sa predejakulat dostal dnu a je možné otehotnenie ? Dieťa nechcem ani nemôžem.
    Beriem ibuprofenky a čaj z mysieho chvosta a pijem tonic. Ďakujem a prosím za odpoveď.
    Panikarim už pár dní aby sa niečo nestalo.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko gravidity je nulové, ak je všetko tak ako píšete. Bolo by potrebné u Vás vyšetrenie, aby sa zistili prečo ste mali problémy v sexe a rovno si dajte napísať antikoncepciu.

  • Špinenie 12 dní po styku

    , Autor: Veronika 25

    Dobrý deň, dnes som 12 dní po styku mám PCOS a nepravidelnú menštruáciu . Dnes mi začalo také jemné špinenie nie ako pri menštruácii . Dnes som 60 deň cyklu menštruaciu mám veľmi nepravidelnú niekdy 90-130dnovy cyklus . Styk sme malí na 48 deň . Mám aj také mierne kŕče v podbrušku. Je to normálne? O dieťa sa snažíme vyše 3 rokov . Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    podľa toho čo píšete máte zrejme anovulačné cykly, preto je takáto snaha o otehotnenie málo efektívna. Bolo by dobré nasadi´t liečbu, gestagény na druhú fázu cyklu, prípadne lieky na vyvolanie ovulácie. Ak sa však nedarí 3 roky, je treba zvážiť aj umelé oplodnenie. PCOS sa lieči aj liekami na zníženie hladiny inzulínu v krvi a pri nadváhe je podmienkou úprava BMI.

  • Tehotenstvo

    , Autor: sofi172

    Dobrý deň, vŕta mi v hlave otázka, či je možné otehotnieť cez oblečenie, príde mi to nemožné, avšak články na internete ma znepokojili. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na otehotnenie je potrebné, aby sa dostali živé spermie v určitom množstve do pošvy a krčka maternice. Či je to možné aj cez oblečenie neviem.

  • Nechránený styk pred menštruáciou

    , Autor: Laura0

    Dobrý deň. Je mi to dosť trápne ale chcem sa poradiť. Mali sme nechránený styk 3 dni pred menštruáciou (Orgazmus na rovnako). Mám 26 dňový cyklus a moja menštruácia trvá cca 7 dni. Ovuláciu mám 5 dní po menštruácii. Niekedy mi menštruacia mešká cca 2-3 dni,alebo príde skôr. Fázu by som mala mať Oneskorená luteálna fáza. Tak mi ukazuje môj menštruačný kalendár. Je tam pravdepodobnosť že otehotniem? Mala by som použiť tabletku PO? Ďakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vždy keď máte nechránený pohlavný styk sa otehotnenie nedá vylúčiť. Tzv. metódy neplodných dní sú veľmi nespoľahlivé, preto sa určite neodporúčajú pre páry, pre ktoré je tehotenstvo obrovský problém.
    Počkajte na menštruáciu, ak nepríde, spravte si tehotenský test.
    Ak nebudete tehotná, určite si dajte napísať antikoncepciu, pretože tablety po sú hormonálna bomba a majú sa používať iba výnimočne.

  • Otehotnenie

    , Autor: Barrb

    Dobrý deň prajem, snažíme sa o druhé bábätko a bola mi zistená zvýšená hladina kyseliny listovej, chcem sa opýtať či jej nadbytok nemá negatívny vplyv na vývoj plodu v prvých týždňoch tehotenstva, v zmysle nesprávneho resp.nadmerného delenia buniek. Môžem aj napriek tomu užívať doplnok Femibion? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nikdy som o tomto nepočul a nechápem, prečo niekto takéto nezmysly vyšetruje. Prehľadal som medicínske databázy a nikde som nenašiel správy o nepriaznivom vplyve "vysokých" hladín na plodnosť som nenašiel, vždy sa píše o nedostatku. Niektoré krajiny dokonca pridávajú kyselinu listovú do umelo stravy, takže príjem je nekontrolovaný, takže vysoké hladiny nie sú problémom. Nedivím sa, že nie sú peniaze v zdravotníctve, ak sa dávajú laboratóriám za vyšetrenie nič nehovoriacej hladiny folátov v krvi. Femibion nemá žiadny význam, ak máte normálne, či vyššie hladiny folátov.