Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Tehotenstvo

    , Autor: sofi172

    Dobrý deň, vŕta mi v hlave otázka, či je možné otehotnieť cez oblečenie, príde mi to nemožné, avšak články na internete ma znepokojili. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na otehotnenie je potrebné, aby sa dostali živé spermie v určitom množstve do pošvy a krčka maternice. Či je to možné aj cez oblečenie neviem.

Podobné otázky

  • nečistoty na zemi

    , Autor: Janika99

    Dobrý deň pán doktor,
    mám skôr takú trápnu otázku, ale chcela by som sa to spýtať lebo mi to stále vŕta hlavou. Asi pred týždňom mi priateľ vnikol do pošvy prstami a predtým sa rukami dotkol zeme (niečo pozeral pod autom) mohlo by to spôsobiť niečo vážne ak by tam čiste teoreticky boli napr. nejaké zvyšky trusu vtákov alebo nejakých zvierat alebo nejaká špina? Samozrejme, že to nebolo náročky, proste sa pozabudol. Mňa to teraz veľmi vystrašilo, keďže som zistila, že som v 6. tt. Mohlo by to spôsobiť potrat alebo nejaké komplikácie? Ďakujem veľmi pekne a prepáčte za takúto hlúpu a nezodpovednú otázku.

  • Tehotenstvo

    , Autor: sofi172

    Dobrý večer, pán doktor, som ešte neskúsená v otázkach intimity, prosím Vás chcela by som sa spýtať, ak som sa bozkávala vášnivo s partnerom a on pri tom vylúčil ejakulát, ktorý prešiel cez boxerky a následne aj cez rifle, na ktorých zostala mokrá škvrna, ak som sa tejto mokrej škvrny dotkla a následne sa dotkla pošvy, je šanca otehotnieť? Bolo to počas plodných dní. Ďakujem Vám

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na to aby ste otehotneli sa Vám musí dostať do pošvy pomerne veľké množstvo ejakulátu, aby bola koncentrácia spermií dostatočná k oplodneniu. Spôsobom, ktorý opisujete sa nedá otehotnieť.
    Vidím, že sexuálna výchova na našich školách je mizerná, ale to vieme všetci.
    Ak máte partnera a plánujete sexuálne žiť, dajte si predpísa´t antikoncepciu.

  • Tehotenstvo a pn

    , Autor: Ludka222

    Dobrý deň, som v 24tt. Do 20tt som nemala žiadne bolesti ani nevoľnosť skratka som necítila že som vôbec tehotná. Ale už od 22tt stále vraciam, brucho mi extrémne narástlo s čoho ma bolia kríža a v podbrušku. Niesom si istá zdá ma tie kríza bolia len z dôsledku že by mi narástlo brucho, možno to je aj tým že mi tam tlači malý. Cítim sa extrémne slabá. Niekedy ma tak začnú bolieť kríža že mi musí muž pomáhať ísť do kúpeľne. Moja otázka znie, zda ma musí môj gynekológ vypísať na pn, pretože je známy tým že pn vôbec nedáva aj keď sa žena cíti zle. Viem že to v práci nedám nedá sa to, preto jedine čo by mi ostalo je dávať výpoveď a to ja nechcem keďže moju prácu milujem. Bez komplikácií by som rada pokračovala mne nevadí byť v práci aj do 37tt kľudne pokiaľ sa cítim dobre a nemám žiadne bolesti. Lenže pokiaľ mi náhodou môj gynekológ pnku nedá čo mám spraviť potom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ máte problémy je potrebné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý zhodnotí Váš stav a samozrejme ak to bude ptorebné Vám navhrne a vypíše aj práceneschopnosť. Takto bez vyšetrenia viac k tomu neviem napísať.

  • Otehotnenie

    , Autor: Ferinki

    Dobry den chcela by som sa vás spýtať, lepšie povedané poradit pred 2 mesiacmi som užila tabletku escapelle ktorá zabrala a neostala som tehotná po 2 mesiacoch sme mali s priateľom pohlavný styk ktorý sa konal dňa 1.maja pri ktorom sa nam rozthla ochrana priateľ sa nespravil že vraj do mňa no máme trocha obavy ,mám 3 dni do menštruácie myslite si že je tam velka šanca na otehotnenie ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte pravidelný pohlavný styk, určite si dajte napísať bežnú hormonálnu antikoncepciu, ktorá je spoľahlivá, bezpečná a znižuje riziko rakoviny maternice a vaječníka.
    Momentálne sa nedá tehotenstvo vylúčiť, hoci je nepravdepodobné.

  • Sono prsnikov v tehotenstve

    , Autor: Baška3004

    Dobry den, mozem prosim vas absolvovat sono prsnikov v 15 tyzdni tehotenstva? Mam fyziologicke tehotenstvo a ide o prevenciu raz za 2 roky. Moze nastat falosna pozitivita kvoli mliecnym zlazam?
    Dalsiu otazku mam ohladom plavania v mestskej plavarni bez pouzitia tamponov a cohokolvek od druheho trimestra a taktiez farbenie vlasov u kadernicky, ktora pouziva novodobe farby (bez amoniaka). Aky je vas nazor? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v tehotnosti sa kvôli hormónom mení štruktúra žľazy, ale sonografické vyšetrenie môžete absolvovať, mali by ste však upozorniť vyšetrujúceho lekára že ste tehotná.