Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,828 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pan doktor prosim Vas o radu.Je mozne aby oralny sex sposobil muzovy gastroenterologicke tazkosti?Moj manzel tvrdi,ze po tom ako on mne realizoval oralny sex,ma pocit nafuknutia,netravenia a pod.Vraj ja mam nejaku bakteriu,alebo asi nejaku taku floru co mu moze sposobovat tazkosti.Viem ze to znie zatial velmi divne.On ma aj problemy s prostatou(chronicka neinfekcna prostatitida),podla mna tieto obcasne exacerbacie ma kvoli tomu,ale on tvrdi ze aj minule to nanho prislo po oralnom sexe.Prosim Vas,je nieco taketo?Alebo existuje vobec taka bakteria co by mohla sposovat taketo tazkosti?Ja ziadne gynekolog.tazkosti nemam,ziadne vytoky ani nic podobne.Z oralnym sexom nemame ziadny problem,takze vyhovorka to nebude.Dakujem velmi za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nikdy som o tom nepočul, baktérie, ktoré sa nachádzajú vpošve v žalúdku neprežijú, je tam vysoko kyslé prostredie, preto mi to príde zvláštne. Ak by to bol neprekonateľný pro¨blém, budete sa musieť tejto radosti vzdať.

Podobné otázky

  • Helicobakter v rodine a novorodenec

    , Autor: laura207

    Dobry den, chcem sa spytat ako najlepsie si ochranit novorodenca (narodi sa v juni) pred tym aby nechytil aj on helicobaktera. Ma ho moja mama. Uz niekolko rokov sa ho nevie zbavit ani napriek liekom, atb...
    nemozem jej zabranit kontakt s babatkom kedze to bude jej vnuca ale mam aj obavy aby tak male babatko to hned nechytilo :( co robit
    Nezijeme v jednej domacnosti spolu, ale uz teraz viem ze nas bude casto navstevovat.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    spôsob prenosu a hlavne infekcia Helicobacter pylori je veľmi komplikovaná a nie celkom objasnená. Popisuje sa tzv. rodinný výskyt, ale nevie sa, či prenos medzi členmi rodiny je spôsobený prostým prenosom baktérie z človeka na človeka, alebo skôr, či tu nehrá úlohu genetická predispozícia, pretože nie každý človek je náchylný infekciu dostať.
    Prenos môže byť aj slinami, hoci ho niektoré práce spochybňujú.
    Ja si osobne myslím, že stačia bežné hygienické štandardy pri kontakte Vašej mamy s novorodencom.

  • Piata choroba

    , Autor: Dia47

    Dobrý deň, som v 18 tom týždni tehotenstva, pracujúca v Mš, kde máme momentálne rozšírenú piatu chorobu, rovnako som bola s deťmi v priamom kontakte. Volala som gynekologičke, obvodnému, na konkrétnu chorobu mi krv nezoberú, robili mi len krv kde som mala crp 35 a následne o dva dni 11..rozšírené testy kde vyšiel hemoglobín hraničný. Prosím o radu, či je potrebné ešte nejako tejto chorobe venovať pozornosť, alebo môžem byť kľudná, nakoľko daľšie vyšetrenia mi neurobia, zatiaľ okrem výsypu som rovnako prejavy mala. Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri kontakte s infekciou je potrebné u tehotnej vyšetriť protilátky, či prekonala chorobu v detstve, ak áno, je plne chránená. Ak nie, potom sa berú o nejaký čas protilátkiy znova, či sa nezačali tvoriť, čo by znamenalo prekonanú infekciu. Ak bola v tehotnosti prekonaná infekcia je potrebné sledovať plod ultrazvukom, či u neho nedochádza ku chudokrvnosti.

  • Imunita

    , Autor: Hancika

    Dobry den,
    prosim Vas moze mat celkova znizena imunita cloveka vplyv na imunitu posvy, krcka maternice alebo maternice a ich obrannych mechanizmov pred pripadnymi zapalmi alebo infekciami? Teda, ci by oslabenie imunity mohlo podporit napr. zapaly alebo infekcie posvy, krcka alebo maternice v ich rozsirovani?
    Co moze byt vacsim rizikom pre vznik potratu? Choroba (bezne sa vyskytujuce ochorenia, napr. covid, zapal hrdla, hnacka, zapaly dychacich ciest, opar na ustach, atd.), ktora vznikla v dosledku oslabenej imunity alebo zapal alebo infekcia posvy, krcka alebo maternice a jeho sirenie v dosledku oslabenej imunity? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na túto otázku sa nedá v podstate odpovedať, pretože je veľmi nekonkrétna a zavádzajúca.
    Imunita človeka je komplexný systém, ktorý pozostáva z mnohých mechanizmov, každý pri tom účinkuje na iné spektrum mikroorganizmov. Existuje špecifická, nešpecfická, látková, bunková imunita okrem toho veľmi dôležitou súčasťou imunity sú aj baktérie, ktoré žijú na povruchu nášho tela. Rovnako ako nemožno hádzať do jedného vreca "choroby", ktorých je celé spektrum a niektoré naozaj môžu spôsobiť potrat.
    Oslabená imunita je laický pojem, ktorý je veľmi nepresný. Môže byť postihnutá bunková imunita, vtedy hrozia skôr vírusové ochorenia, alebo látková imunita, vtedy sú častejšie baktériové infekcie. Okrem toho môže byť zničená flora pošvy alebo kože a hrozí premnoženie škodlivých mikroorganizmov.

  • Tehotenstvo/ potrat

    , Autor: Slivi

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, či teoreticky môže dôjsť k potratu skôr než by som zistila, že som tehotná a prebiehalo by to podobne ako menštruácia? Teda či by to mohol byť v skutočnosti potrat, ale prejavovalo by sa to ako menštruácia. A ak by to teda bolo možné, môže byť príčinou zápal krčka alebo vaginálna infekcia, zápal?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno tento jav je pomerne častý, takmer 20-30% zárodkov sa takto včas potratí a žena ani netuší, že bola tehotná, pretože zárodok sa vôbec neuhniezdi.
    Zápal krčka ani vaginálna infekcia na to nemajú vplyv.

  • Zapal krcka maternice

    , Autor: Judy96

    Dobry den pan doktor, chcela by som sa spytat, ci moze zapal krcka maternice sposobit nejake komplikacie, potrat v skorom stadiu tehotenstva. Dakujem velmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal krčka maternice môže podľa niektorých štúdií zvyšovať riziko predčasného pôrodu, pretože mikrobiálne osídlenie krčka maternice hrá podstatnú úlohu pri imunitnej ochrane tehotnosti.
    Pri potrate a po pôrode pri zápale krčka hrozí vyššie riziko rozšírenia zápalu na maternicu hrozí aj celková závažná infekcia.