Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najčastejšou príčinou včasného potratu je genetická príčina, nestretla sa zdravá spermia so zdravým vajíčkom, je to otázka náhody. Infekcia tiež môže teoreticky zasiahnuť plod, ale teraz sa to už nedá nijako odlíšiť.

Podobné otázky

  • Imunita

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    prosim Vas moze mat celkova znizena imunita cloveka vplyv na imunitu posvy, krcka maternice alebo maternice a ich obrannych mechanizmov pred pripadnymi zapalmi alebo infekciami? Teda, ci by oslabenie imunity mohlo podporit napr. zapaly alebo infekcie posvy, krcka alebo maternice v ich rozsirovani?
    Co moze byt vacsim rizikom pre vznik potratu? Choroba (bezne sa vyskytujuce ochorenia, napr. covid, zapal hrdla, hnacka, zapaly dychacich ciest, opar na ustach, atd.), ktora vznikla v dosledku oslabenej imunity alebo zapal alebo infekcia posvy, krcka alebo maternice a jeho sirenie v dosledku oslabenej imunity? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    na túto otázku sa nedá v podstate odpovedať, pretože je veľmi nekonkrétna a zavádzajúca.
    Imunita človeka je komplexný systém, ktorý pozostáva z mnohých mechanizmov, každý pri tom účinkuje na iné spektrum mikroorganizmov. Existuje špecifická, nešpecfická, látková, bunková imunita okrem toho veľmi dôležitou súčasťou imunity sú aj baktérie, ktoré žijú na povruchu nášho tela. Rovnako ako nemožno hádzať do jedného vreca "choroby", ktorých je celé spektrum a niektoré naozaj môžu spôsobiť potrat.
    Oslabená imunita je laický pojem, ktorý je veľmi nepresný. Môže byť postihnutá bunková imunita, vtedy hrozia skôr vírusové ochorenia, alebo látková imunita, vtedy sú častejšie baktériové infekcie. Okrem toho môže byť zničená flora pošvy alebo kože a hrozí premnoženie škodlivých mikroorganizmov.

  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    prosím o radu.zacnem postupne.20.10 som bola očkovana proti chrípke,v tom čase ma ale bolelo hrdlo,lekárka povedala že to nevadí.25.10 som začala liečbu od imunoalergologa,kôli častým infekciám dýchacích ciest Bronchovaxom a Imunor v schéme Broncho 10 dní,potom 20 dní pauza-,a počas pauzy Imunor.Okolo 24.11 moja dcéra mala pravdepodobne 6 tu chorobu.30.11 som absolvovala sono prsníkov vramci prevencie,všetko ok.Tyzden po sone ma začali bolieť uzliny pod oboma pazuchami.Konzultovane mojim lekárom.Najprv bol záver že bolesti idú od chrbtice,keďže mám problém s platničkami krcnej chrbtice.Dostala som Mydocalm,bolesťi uzlín však trvali ďalej.Konzultacia mojim imunoalergologom, kázal vysadiť Broncho,aj Imunor,vraj uzliny môžu zareagovať takto- lenže liečba trvala už mesiac a nebol žiadny problém.Vysadila som nepomohlo, bolesti ostali plus pridal sa viditeľný opuch uzlin.Tak som sa objednala znova na sono.Zaver, zväčšené uzliny 2.7*0.6 CM,ovalneho tvaru zo zachovaným hilom,vraj vyzerajú postinfekcne,prsia v poriadku,vraj sa nemusím určite obávať onko ochorenia.Ja som ale chorá bola naposledy koncom toho októbra čo som písala vyššie,odvtedy nie.Teda aspoň príznaky som nemala.Dnes som bola u všeobecného lekára,uzliny prehmatal,vraj to určite nie sú patologické uzliny,vraj to môže byť aj po očkovaní,ale očkovanie som mala koncom októbra,prečo by sa urobil opuch a bolesť až po 1.5 mesiaci+ plus urobili mi odbery,teda na výsledok čakám.Viem,že som mladá,a lekári väčšinou u mladých ľudí nepomyslaju na onko ochorenia,lenže ja neviem čo si mám o Tom myslieť.Mam 39 rokov,4 deti,3 sekcie+ sterilizáciu.Dojcenie ukončené v júli minulého roka,prekonala som x ochorení,chripky,covid,urcite bežné detské,nikdy som z uzlinami problém nemala.Uzliny má stále bolia,niekedy viac inokedy menej,cítim obidve rovnako,nie sú tvrdé,stipu,pália zvnútra.Uzivam Zlyndu,kôli častému a dlhému krvácaniu,čiže posledných 5-6 mesiacov menštruáciu ani nemám,takže nie je to viazané ani na cyklus.Co u mňa ale stále pretrváva je že mi je stále zima,mávam extrémne ľadové ruky,akoby sa moje telo nedokázalo vtedy nijako prehriať ,potom zase cítim neskutočne teplo zvnútra,až som spotená.2 krát v noci som sa zobudila na veľmi silné svrbenie,pálenie oboch dlani.Viem že môj problém je zdlhavý,ale budem povdacna ak sa prosím vyjadrite čo si o Tom myslíte.Mam obavu z onko ochorenia.
    Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tzv. uzlinový syndróm je pomerne zložitá medicínska problematika. Ak sú bolestivé a zdurené v oboch podpazušiach, je nanajvýš nepravdepodobné, že to súvisí s ochorením prsníka, skôr by to mohla byť reakcia na celkový zápal alebo iné celkové ochorenie. Nie som internista ale ja osobne by som sa prikláňal k bioptickému vyšetreniu (odber vzorky) z uzliny, aby sa zistilo, v čom je problém.