Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,246 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Bakterialna vaginoza

    , Autor: Simona40

    Dobry den, prosim Vas kazdy mesiac po menzese sa mi vracia bakteriálna vaginoza aj napriek prelieceni roznymi antibiotikami, co moze byt prosim Vas dovod toho? Je nieco na trhu co by mi pomohlo? Kedze pracujeme na dietati, je lepsie sa preliecit a az potom zas pracovat na dietati, ci bakterialna vaginoza nema vplyv nato? Moze byt vaginoza aj problem v tom, ze sa mi nedari otehotniet uz niekolko mesiacov? Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je otázka, aké máte pri tom problémy. Vaginóza nie je infekcia v pravom slova zmysle, je to tzv. dysmikrobia, porucha zloženia druhov baktérii v pošvovom prostredí. Antibiotická liečba môže situáciu iba zhoršiť, pretože je neselektívna a zabíja všetky baktérie, aj tie potrebné.
    Bolo by dobré si nasadi´t dlhodobo probiotiká, aj vaginálne aj celkovo, prípadne aj prebiotiká.
    Nerobiť si výplachy pošvy a používať intímne mydlá s nízkym pH.

Podobné otázky

  • tabletky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor prosim vas vcera som bola v poradni a z mocu my nieco zistili,dali to aj do labaka,ze si mam zavolat okolo stredi co a ako , ci my dali spravne lieky,volaju sa UNASIN prosim vas su bezpecne,mam ich brat 2t kazdych 12hod.pocas 2dni, a potom dobrat po 1t kazdych 12hod. je ich 12,v tech.knizke mam napisane masivne BV,a este zacalo my tvrdnut bruho dost casto a na to my predpisala magnezium,co moze prosim vas sposobovat tvrdnutie brucha?ako sa mam tomu vyvarovat?da sa to ?som 25+3 podla PM a podla sona 24+3 a este popri tom berem maternu a kyselinu listovu,lekarka my povedala ze to mozem brat,ze toho nikdy nie je dost,dakujem pan doktor a prijemny den Vam prajem, s pozdravom vasa dovernicka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    unasyn je bezpečný, masívne bv netuším (bakteriálna vaginoza ?)
    tvrdnutie brucha má mnoho príčin, ak sa to zhoršuje pri námahe, vhodný je kludový režim. Ak sa nemení nález na krčku tak sa nič nedeje.

  • Bakteriálna vaginóza

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň p. doktor, môže spomínané ochorenie poškodiť plod?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nie nemože, ale bakteriálna vaginóza je jedným z rizikových faktorov predčasného porodu, ale ani liečba to riziko neznižuje. Našťastie je malé.