Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • strach

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím o radu.
    Dnes ráno, na základe akéhosi vnútorného pocitu som si spravila test a objavili sa na ňom dve čiarky. Ani neviem, či sa mám tešiť, pretože som si spätne uvedomila, že som bola na jednej oslave a tam som jedla veci ako niva syr, tiež som si dala nejaký miešaný alkoholický nápoj.. Tiež som neskor pila bylinkové čaje ako urologický a alchemilkový, ku všetkému sa mi spravil opar na pere a začal sa mi objavovať ekzém (psoriáza) :( Som z toho všetkého viac ako zúfalá, a bojím sa, že toto všetko môže nejako uškodiť bábätku :(.

Podobné otázky

  • Strach

    , Autor: Pikkkk

    Dobrý deň, prosím vás ak sa bojím že som tehotná dá sa to nejako nahmatať na bruchu po mesiaci aj niečo alebo nie?

  • Nekompletný uterovaginalny prolaps

    , Autor: Dejočka

    Dobry den p. profesor. Mam 52 rokov a o desať dni by som mala podstúpiť operačný zákrok LAHV+SE bilat, eventuálne AE (cysta)+plastiky. Mam zníženú imunitu, syndróm dráždivého čreva a na genitaliach opakovane tvorbu abscesov. Bohuzial z okolia ma ženy strašia ako po operácii nastanú este väčšie problémy s inkontinenciu, možné komplikácie poranenia močového mechúra, čriev, ciev. Mam neskutočný strach. Chcem sa spytat ci sú takéto komplikácie časté, aj vzhľadom k môjmu zdravotnému stavu.(čreva, slabosť cievnych stien). Či radsej nepristúpit na nosenie pesaru a cvičenie panvoveho dna. Dakujem za Vas čas a odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    peroperačné komplikácie pri LAVH nie sú časté, výkon sa obvykle hojí veľmi pekne a pomerne rýchlo, často púšťame pacientku domov už 3. pooperačný deň. Dráždivé črevo nemá na výskyt komplikácii vplyv. Pesar nie je vhodná metóda, dáva sa predovšetkým vážne chorým ženám, pre ktoré je operácia neprípustná.

  • Tlak

    , Autor: Lenarko

    Dobry den, trpim pp a uzkostami uz roky. Lieky neberiem. Mam dost aj strach o seba a svoje zdravie preto si denne xy krat meriam tlak, cukor. Posledne dni som si vsimla ze vzdy po postaveni/staci ze varim/ a potom si do minuty zmeriaˇ tlak a mam ho aj 145/95. Ked sedim v klude potom aj 10 minut alebo 5 minut tlak klesne na 120/80 130/80 stale je vyssi. Prosim Vas je to ok,? Som objednana za 2 tyzdne na tlakovy holter a medzi tym mam ist k obvodnej si pre lieky na tlak. Mám 42 rokov

  • Gény + Ockovanie

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, pán doktor,
    Pred casom som Vám písala ohľadom ockovania dieťaťa a strachu z prepisu (zapínania) genov (nepodložený strach z Rettovho syndrómu).
    Časť Vašej odpovede bola “existuje naozaj možnosť, aby vonkajšie podnety menili tzv. expresiu génov, teda aby sa ovplyvňoval prepis niektorých génov tak, že sa buď zastaví, alebo sa spustí. Tieto podnety však musia byť chronické a dlhodobé, stresy, hladovanie a podobne.”

    Prosím čo ste mysleli pod pojmom chronické a dlhodobe podnety? Cisto vonkajšie podnety okolia? Niečo úplne iné ako napr. alergia?

    Dcera ma pravdepodobne alergiu na kravskú bielkovinu. V tomto prípade je taktiež bezpečne z hľadiska “zapnutia” génov očkovať (keďže vo vakcíne je kazein)?
    Nemám na mysli novú mutáciu génov z ockovania.

    Očkovať chcem dat, ale bezpecne.
    Ďakujem!

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    očkovanie je bezpečné a naozaj prosím už to takto neriešte. Chcel som Vás upokojiť, ale každou mojou odpoveďou sa točíte do väčšieho nezmyslu a možno by bolo dobré konzultovať psychológa. Ja mám zaočkované všetky moje 4 deti nielen povinnými vakcínami, ale aj naviac proti rotavírusom, meningokokom a až príde čas tak aj proti HPV infekcii.

  • Gény + Očkovanie

    , Autor: Marika678

    Dobrý deň, vopred sa ospravedlňujem za typ otázky, pochopím ak neodpoviete, no nemám sa koho spýtat a strach je silnejší. Od tehotenstva riešim strach (nepodložený) z genetickej choroby a teraz prišlo obdobie ockovani bábätka, ktoré je zdravé.Je prosím z medicínskeho hľadiska možné nejakým spôsobom podnietiť aktivitu zmutovanych génov (ak by boli) očkovaním v nevhodnom case (viroza, baktéria v tele bábätka) a tieto gény by za iných okolnosti prejavy nemali? Že by sa zmutovane gény bez toho neprejavili a iba po ockovani v nesprávnom case áno? Očkovať určite chcem, len ma ubíja strach, či robím všetko pre zdravie bábätka. Ďakujem Vám.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    existuje naozaj možnosť, aby vonkajšie podnety menili tzv. expresiu génov, teda aby sa ovplyvňoval prepis niektorých génov tak, že sa buď zastaví, alebo sa spustí. Tieto podnety však musia byť chronické a dlhodobé, stresy, hladovanie a podobne.
    Očkovanie je celosvetovo overená prevencia, ktorá prináša veľa dobrého a tzv. očkovací kalendár bol robený na základe vedeckých podznatkov. V tomto môžete naplno dôverovať odporučeniam odborných spoločností a dieťa dajte zaočkovať. Moje deti majú okrem povinných očkovaní aj meningokoga, HPV a rotavírusy. Nič lepšie ako očkovanie z preventívneho hľadiska nebolo v súčasnej dobe vynájdené, preto ak chcete urobiť to najlepšie, neváhajte s tým.