Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,708 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • prenos

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Chcem sa opytat ci je mozny prenos pohlavnych infekcii najma chlamydii a kvapavky takym sposobom,ze dotycny clovek,ktory by takuto infekcii mal isiel napriklad na WC neumyl by si ruky,alebo by sa dotkol svoho pohlavneho udu a nasledne by by sa dotkol prstom na sa dotkol na vonkajsich pohlavnych organov dole uz ako je vhcod do posvy alebo by mi strcil malicko prst do posvy nie na dlho par sekund je mozny prenso aj takymto sposbom,ziadny pohlavny styk.Alebo je to mozne dostat z bazena,z uteraka z WC?Sice som sa vacsinou docitala ze nie,ale tak aj tak neviem a nechcem nic podcenit.Lebo ja som mala dlhsie vytoky a stale mi z kultivacie,kedze nic ine mi nebrali vychadzali E.coli a jeden druh steptokoku,ktore som preliecila cipkami a mastou,no teraz mam konecne negativne vysledky,ale vytok mam aj tak a je taky dost zlty az hnisavy tak neviem ci to je normalne aj ked nic ma nesvrbia ni nepali.A pred 7 mesiacmi som mala vytok z krvou,trvalo to asi mesiac nebolo toho vela,potom zas som to zacalo v juli kedy mi neprisla ani menstruacia cystu tam ziadnu nevideli tak mi dali injekciu na vyvolanie menstruaciei s i krvavymi vytomi som mala pokoj az do nedavnaa teraz opat som vytoky ale asi len tyzden s krvou.Tak neviem co to moze byt:mohol by to byt aj zapal ako je vajecnik a podobne.Alebo by to mohlo mat suvislost so zapalom oblieciek,ktory som mala asi dlhsie a liecila som sa na neho v maji?dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie a kvapvaka sa prenáša výlučne pohlavným stykom ale herpes genitalis či HPV sa može preniesť aj rukami.
    E.coli a streptokok sú normálnou pošvovou florou. Hlavne sa nepozorujte, príde mi, že ste zdravá.
    Ak chcete zlepšiť imunitu pošvy, kúpte si vaginálne probiotiká Lactovag.

Podobné otázky

  • Čierny kašeľ

    , Autor: Maminka 1999

    Dobrý deň pán doktor, keď som bola preočkovaná v roku 2017 proti tetanu mám dostatočné protilátky proti čiernemu kašľu, či je potrebné sa nechať ešte pred pôrodom (aktuálne som 34 plus 0) preočkovať? Ak áno tak akou vakcínou sa očkuje. Chcem ochrániť bábatko nakoľko mám 5 ročného syna v škôlke. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hľadal som odpoveď na vašu otázku, či je podstatná hladina protilátok proti čiernemu kašľu na rozhodnutie o očkovaní u tehotných, ale nikde som ju nenašiel. Očkovanie proti čiernemu kašľu sa u tehotných odporúča v každom prípade, ideálne však do 32. týždňa, aby došlo k tvorbe a prenosu ochranných protilátok na plod. Ak sa pre očkovanie rozhodnete, určite ho treba podať čo najskôr, pokiaľ viem u nás je iba Boostrix, čo je kombinovaná vakcína. Ale v tomto Vám poradí skôr Váš praktik, alebo priamo špecialista na vakcináciu.

  • Možná nákaza

    , Autor: LLEL

    Dobrý deň,
    stala sa mi skutočne nepríjemná vec. Až po skúšaní nových legín, som si na nich všimla v rozkroku značné zašpinenie cudzím vaginálnym sekrétom, eShop mi odoslal nosené legíny. Pri skúšaní som mala iba tango nohavičky, je v tomto prípade možná nákaza HPV, a i.? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v podstate možno povedať, že ak bol sekrét na legínach zaschnutý, tak je málo pravdepodobné, že by niektorý patogén prežil. Udáva sa, že HPV prežije napríklad na uteráku asi 24 hodín.
    Aj keby náhodou (vysoká nepravdepodobnosť) na legínach boli živé HPV, oni potrebujú na vstup do tela drobné ranky na koži, ktoré vznikajú predovšetkým pri pohlavnom styku. Priloženie látky aj so živými HPV nemusí preto spôsobiť infekciu.
    Celkovo sa udáva, že prenos HPV predmetmi (uteráky, bielizeň, sexuálne hračky, lekárske nástroje) je vysoko nepravdepodobný.

  • Prenos HPV

    , Autor: Daria90

    Dobrý deň pán doktor, mám nového partnera, s ktorým sme však nemali ešte sex. Nakoľko on mal už predomnou jednu sexuálnu partnerku a pomerne veľa sa hovorí o HPV infekciách, chcela by som sa spýtať, či existujú nejaké HPV testy aj pre mužov aj keď nemajú žiadne príznaky, príp. či má význam takéto testovanie v tomto prípade alebo či sa mám obávať z potencionálneho prenosu na mňa. Neviem, či táto otázka je pre Vás relevantná, ak nie ospravedlňujem sa za ňu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto testy nie sú, pretože nosičstvo HPV sa nemusí preukázať ani sterom. Môtete sa však pred prvým stykom zaočkovať, a budete plne chránená.

  • Začervenanie

    , Autor: gabbi

    Dobrý deň. Problém sa týka môjho priateľa, dúfam že nám poradíte. Druhý krát sa stalo že po večernom styku mu na ďalšie ráno zacervenal miesok, semenníky.,svrbí ho to. Trvá natom že to má odomna. Ale ja nemám žiadne zdravotné problémy, ani výtok ani svrbenie pálenie,dodržiavam intímnu hygienu pravidelne. Mohli by ste nám poradiť od coho to môže mať a čo to vlastne je (mykóza)? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    rád by som Vám poradil, ale naozaj netuším o čo by mohlo ísť, hlavne ak je nález na miešku, a nie na penise, tak to nevyzerá ako pohlavne prenosná infekcia.
    Je potrebné kontaktovať urológa.

  • moznost prenosu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Mala by som na Vas dve otazky.Chcela by som sa opytat,kedze uz dlhsiu dobu ma to znepokojuje a mam z toho obavy.Totozto jeden dotyčny,ktory dosť často strieda sexualne partnerky a teda mam obavu ak ma neaku pohlavnu chorobu ci uz chlamydie alebo insie,ktore mozu sposobit neplodnost.Totiz strcil mi prsty do posvy.Nemali sme pohlavny styk, ale strcil mi prsty do posvy z popod nohavic,cize nie cez oblecenie hoci sme boli obleceni,takze si aj obtrel ruky o moje oblecenie predtym čo sa to stalo. Nerada by som koli takej hluposti mala v buducnosti problemy s plodnostou.Lebo docitala som na na internte,ez su druhy pohlavnych chorob,ktore nemusia byt prenasane pohlavynm stykom,ze je jedno ci by sme mali pohlavny styk alebo ked mal nieco na rukach tak mi to moze preniest aj tak. prva otazka,ktora ma zaujima je mohlo by sa za takych okolnosti nieco preniest,ked mi prsty strcil rovno do posvy. Lebo vraj sa tieto chlamydie neprajavuju pomocou neakych priznakov.Ja som mala vytok uz predtyma ako sa to stalo bolo to preliecene,vytok skoro zmizol a teraz sa mi to opat neasko obnovilo.Alebo som sa tak isto docitala,ze po nakazeni moze meskat menzes a mne v ten mesiac naozaj neprisiel az po injekcii.Moze to neako spolu suvisiet. Druha otazka,kedze ma to z nepokokuje uz skoro rok a je mi to neprijemne pyta sa to mojej lekarky ci by bolo mozne preneist to na mna takymto sposobom.Chela by som sa opytat ci by ste mi nevedeli povedat,kolko by stali testy na chlamydie ak by som si ich chcela uhradit sama.Lebo prdpokaldam,ze lekarka by mi ich neurobial len tak,kedze som nemala este pohlavny styk,len sa mi stalo toto.Budem rada ak mi odpoviete.Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chlamýdie sa prenášajú iba pohlavným stykom, rukami nie ani keď sa prsty dotknú pošvy. Menštruácia Vám mešká z iných dovodov, a chlamýdie si nemusíte naozaj stanovovať, ak ste nemala v pošve penis, tak ich nemáte.