Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Dopegyt

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Prosim o radu,som v14.týždni tehotenstva a mam zvýšený krvný tlak 140 na 100.lekerka mi predpísala 1 tabletu denne dopegyt.nemôže mi tento liek uškodiť..resp.môjmu dieťatku?

Podobné otázky

  • lieky a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer pán doktor , mala by som na Vás otázku a to sa tíka liekov egilok 25 mg a dopegyt .Lieky užívam už tretí rok na vysoký krvný tlak napriek tomu že nemám nadváhu , nefajčím nepijem alkohol a vážim 63 kg a mám 35 rokov.no ale otázka sa tíka spomínaných liekov čí sa môžu v tehotenstve dnes mi vysiel pozitívny test a k lekárovi mám íst az za dva týždne a bojim sa aby potom nebolo neskoro .dakujem za odpoved prajem pekný den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto lieky sú bezpečné.
    Ale mala by ste absolvovať dokladné interné vyšetrenie, pretože vysoký tlak v gravidite má svoje komplikácie.

  • vysoky krvny tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den...som v 32tt a pravdepodobne ,mam problemy s tlakom..v poradni som mala stale 130/90 140/90 a dnes az 150/90..moj gynekolog ma poslal na interne tam mi namerali 140/80 a vcera som mala na cely den holter avysledky v norme 127/79 v kl. faze 108/61 pri namahe 180/100 beriem dopegyt a magne b6....doma mam stale tlak v norme nie nad 130 a nie nad 90 takze uz mam stres z merania a dnes ked som sla ku gynekologovi do poradne sla som so strachom a tym ze zas mi tlak vyskoci a presne aj tak bolo srdce sa mi rozbuchalo a tlak som mala tych 150/90...moj gynekolog ma poslal ze mam ist v pondelok do nemocnice do rizikovej poradne...ozaj moc mam vporiadku a ani nepuchnem..ale on mi povedal ze to aj tak moze byt zaciatok gestozy..chcela by som pocut vas nazor na to ...za odpoved dakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je to možné, že máte začínajúcu preeklampsiu, vhodné by bolo aj vyšetrenie krvi a prísne sledovanie tlaku a stavu plodu. Preeklampsia je neezpečná aj pre dieťa, preto je potrebná opatrnosť.

  • Vysoky tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Sestricka mi minuly tyzden v poradni /23tt/ namerala tlak 140/90. Moc mam v poriadku a opuchy tiez nemam. Doktor mi predpisal magnezium 500mg 3x1 s tym, ze o tyzden mam prist opat na premeranie tlaku a skontrolovat moc. Doteraz mi vzdy namerala tlak okolo 100/50. Pri prvom tehotenstve /pred 3 rokmi/ sa mi tiez vyskytol taky isty problem ale tlak zacal stupat az od 34 tt, pricom som brala dopegyt, magnezium, tlak sa napriek tomu pohyboval vo vyssich cislach. Porodila som spontanne 2 dni pred terminom. Prosim Vas o radu, ako sa spravat /zvysit alebo znizit fyz. aktivitu/, stravovat a aspon tak neprispievat k vysokemu tlaku. A co podla Vas moze znamenat zvyseny tlak a ae je ohrozenie dietatka. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ten jeden tlak nič neznamená, išlo zrejme o nerovzitu, ak ďalší tlak je vporiadku.
    Pri hroziacej preeklampsii sa doporučuje strava bohatá na bielkoviny, ale ak ju máte dostať, tak prevencia neexistuje.
    Zvýšený tlak može byť iba reaktívna hypertenzia, ktorá nič neznamená, alebo sa jedná o preeklampsiu, ktorá je riziková a musí sa liečiť a sledovať.

  • Tehotenstvo a vysoky krvny tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor. Chcela by som vediet ci existuju lieky, ktore sa uzivaju pri ochcoreni na vysoky krvny tlak a pri ktorych nie je nebezpecne otehotniet. Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte vysoký tlak, v provom rade musíte upraviť svoju životosprávu. Ak ste obézna v žiadnom prípade neplánujte tehotnosť, vedie to k zbytočným závažným komplikáciám. Práve u nás leží obézna matka po cisárskom reze kvoli vysokému tlaku s mrtvicou a ochrnutím.
    Povoleným liekom je hlavne Dopegyt.

  • tehotensrvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, som v 10. t.t.Je to moja 2 tehotnosť. Počas 1. gravidity pred 12. rokmi som prekonala tehotenskú gestózu, pôrod bol vyvolaný v 37. t.t. pre závažnú poruchu prietokov. Dcérka mala p.h 2230g/47 cm.Je zdravá. Od toho času sa liečim na hypertenziu. Posledných 6-7 rokov som užívala CONCOR 5 mg 1/4 s 1/2 tbl obdeň. Tlak mám dlhodobo stabilizovaný. Od potvrdenia tehotnosti v 7. týždni užívam DOPEGYt 1/2 tbl. ráno. Moja lekárka tvrdí, že CONCOR nemohol bábätku ublížiť. Aké je riziko, že sa bude tehotenská gestóza opakovať? Obávam sa aj vyššieho veku. Druhé dieťatko sme vzhľadom na spomínané okolnosti dlho zvažovali. Bolo naše rozhodnutie správne? Nie je riziko priveľké? Ešte sa chcem spýtať USG vyšetrenie 3D. Čo sa dá zistiť v tomto štádiu tehotnosti? Odporúčate v mojom prípade amniocentézu? ĎaKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri chronickej hypertenzii je naozaj pomerne vysoké rizio opakovania gestózy aj rastového zaostávania plodu, pretože hypertenziou trpia Vaše cievy. Concor je neškodný pre plod, ale Dopegyt je v európe uprednostňovaný pred betablokátormi (v USA dávajú blokátory).
    Pred otehotnením ste mala absolvovať celkové dokladné interné vyšetrenie s posúdením funkcie obličiek a s vyšetrením očného pozadia.
    3D na začiatku nie je veľkým prínosom. Amniocentézu doporučujem iba na základe výsledkov skríningových vyšetrení.
    Pevne však verím, že tehotnosť dopadne dobre, osobne doporučujem vyhľadať si od začiatku nejakého známého dobrého porodníka v najbližšej okresnej porodnici a dohodnúť si indiviudálnu starostlivosť.