Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • tehotensrvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám 34 rokov, som v 10. t.t.Je to moja 2 tehotnosť. Počas 1. gravidity pred 12. rokmi som prekonala tehotenskú gestózu, pôrod bol vyvolaný v 37. t.t. pre závažnú poruchu prietokov. Dcérka mala p.h 2230g/47 cm.Je zdravá. Od toho času sa liečim na hypertenziu. Posledných 6-7 rokov som užívala CONCOR 5 mg 1/4 s 1/2 tbl obdeň. Tlak mám dlhodobo stabilizovaný. Od potvrdenia tehotnosti v 7. týždni užívam DOPEGYt 1/2 tbl. ráno. Moja lekárka tvrdí, že CONCOR nemohol bábätku ublížiť. Aké je riziko, že sa bude tehotenská gestóza opakovať? Obávam sa aj vyššieho veku. Druhé dieťatko sme vzhľadom na spomínané okolnosti dlho zvažovali. Bolo naše rozhodnutie správne? Nie je riziko priveľké? Ešte sa chcem spýtať USG vyšetrenie 3D. Čo sa dá zistiť v tomto štádiu tehotnosti? Odporúčate v mojom prípade amniocentézu? ĎaKUJEM

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri chronickej hypertenzii je naozaj pomerne vysoké rizio opakovania gestózy aj rastového zaostávania plodu, pretože hypertenziou trpia Vaše cievy. Concor je neškodný pre plod, ale Dopegyt je v európe uprednostňovaný pred betablokátormi (v USA dávajú blokátory).
    Pred otehotnením ste mala absolvovať celkové dokladné interné vyšetrenie s posúdením funkcie obličiek a s vyšetrením očného pozadia.
    3D na začiatku nie je veľkým prínosom. Amniocentézu doporučujem iba na základe výsledkov skríningových vyšetrení.
    Pevne však verím, že tehotnosť dopadne dobre, osobne doporučujem vyhľadať si od začiatku nejakého známého dobrého porodníka v najbližšej okresnej porodnici a dohodnúť si indiviudálnu starostlivosť.