Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • vysoky krvny tlak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den...som v 32tt a pravdepodobne ,mam problemy s tlakom..v poradni som mala stale 130/90 140/90 a dnes az 150/90..moj gynekolog ma poslal na interne tam mi namerali 140/80 a vcera som mala na cely den holter avysledky v norme 127/79 v kl. faze 108/61 pri namahe 180/100 beriem dopegyt a magne b6....doma mam stale tlak v norme nie nad 130 a nie nad 90 takze uz mam stres z merania a dnes ked som sla ku gynekologovi do poradne sla som so strachom a tym ze zas mi tlak vyskoci a presne aj tak bolo srdce sa mi rozbuchalo a tlak som mala tych 150/90...moj gynekolog ma poslal ze mam ist v pondelok do nemocnice do rizikovej poradne...ozaj moc mam vporiadku a ani nepuchnem..ale on mi povedal ze to aj tak moze byt zaciatok gestozy..chcela by som pocut vas nazor na to ...za odpoved dakujem..

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno je to možné, že máte začínajúcu preeklampsiu, vhodné by bolo aj vyšetrenie krvi a prísne sledovanie tlaku a stavu plodu. Preeklampsia je neezpečná aj pre dieťa, preto je potrebná opatrnosť.

Podobné otázky

  • Viacpočetné infarkty placenty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem. V treťom tehotenstve som v 36. tt. porodila mŕtve dieťatko. Príčinou boli viacpočetné infarkty placenty. Preeklampsiu ani eklampsiu som nemala, ani vysoký krvný tlak, ani teh. cukrovku, ani bielkovinu v moči, ani nie som obézna. Výsledky z hematológie mám v poriadku. Môže sa mi to zopakovať v ďalšom tehotenstve? V 1. Tehotenstve som mala MA v 8tt, druhé prebehlo bez komplikácií a v 3. fetus mortus 36tt. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    veľmi by som bol opatrný pri vyslovení záveru, že početné infarkty boli príčinou smrti plodu. Nie je to vylúčené, ale veľká časť plodov zomrie v maternici na príznaky dusenia a presná príčina sa nezistí a viacpočetné infarkty sú veľmi častý nález.
    Je dôležitá aj otázka, koľko plod vážil, či naozaj sa jednalo o nedostatočnú funkciu placenty, vtedy by mal byť plod váhovo pod normou.
    Osobne si myslím, že sa netreba obávať opakovania, ak máte tieto vyšetrenia v norme.

  • lieky a tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý večer pán doktor , mala by som na Vás otázku a to sa tíka liekov egilok 25 mg a dopegyt .Lieky užívam už tretí rok na vysoký krvný tlak napriek tomu že nemám nadváhu , nefajčím nepijem alkohol a vážim 63 kg a mám 35 rokov.no ale otázka sa tíka spomínaných liekov čí sa môžu v tehotenstve dnes mi vysiel pozitívny test a k lekárovi mám íst az za dva týždne a bojim sa aby potom nebolo neskoro .dakujem za odpoved prajem pekný den

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tieto lieky sú bezpečné.
    Ale mala by ste absolvovať dokladné interné vyšetrenie, pretože vysoký tlak v gravidite má svoje komplikácie.

  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer chcem sa opytat co je to Hypertenzia alebo nieco take a ešte co znamena,že je anemicka ci co???Prosim skuste mi to vysvetlit ale bez tych odbornych hluposti....Dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    odborné hlúposti, to ste musela dlho rozmýšľať nad tým termínom.
    Hypertenzia je vysoký krvný tlak a anémia je nedostatok červených krviniek.

  • znova ten problém

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, už som vám písala viackrát, opäť sa na vás obraiam . Mám 34 rokov /v čase termínu pôrodu 35/. V 13.týždni som bola v súkromnom prenatálnom centre na kombinovaný test - 1. skríning. Merania Nt/v 12/6 1,7 mm/, prítomnosť nosovej kosti boli v poriadku.Povedala mi to lekárka po ultrazvuku, že zatiaľ je všetko v poriadku. Krvné testy neboli dobré zrejme som mala znížené PAPP. Doktorka konštatovala, že tá krv môže poukazovať na DS alebo na gestózu, prípadne vysoký krvný tlak. Ja som gestózu prekonala pri prvom tehotenstve pred 12 rokmi odvtedy sa liečim na hypertenziu. Tlak mám dlhodobo stabilizovaný. Kombinované riziko pre DS bolo 1:273 /hranica je 250/- hraničné. Na základe toho mi bola genetikom indikovaná amniocentéza. Odporúčal mi však vyčkať ne tripple testy. Bola som rozhodnutá v prípade pozitívneho odberu prerušiť tehotenstvo. V 17. týždni mi tie testy robili s negatívnym výsledkom hladina AFP i HCG boli ok - skrining negatívny 1:3500. Na základe odporúčaní viacerých lekárov /aj vás/ som v 19. týždni absolvovala genetický ultrazvuk v tom istom súkromnom centre. Po polhodinovom dôkladonom vyšetrení / doktor meral malého niekoľkokrát, videl že som rozrušená, chcel ma upokojojiť, bola som plánovaná na odber /konštatoval, že zatiaľ je všetko v poriadku a mám byť spokojná. Je to na 98%. Upozornil ma, že mám placentu vpredu, ale ak si chcel byť istá, môžem ísť ešte na odber. On by však na zákalde všetkých tých papierov, čo som mala so sebou amniocentézu neidikoval, potom by vraj mala ísť na odber každá tehotná.Vypočítal mi nové riziko na základe 1. skríningu /1:273 / a gen. ultrazvuku 1:2600/hranica je 500/ - negatívny . Bola som šťastná, že je všetko ok, no postupne som znova začala panikáriť, že keby som mala ten odber bolo by to istejšie. Teraz som v 22/0 a neviem či by mi ten odber ešte urobili? A čo tá placenta vpredu? Vraj aj amnio nie je na 100 %´Dakujem vám za trpezlivosť.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    amniocentéza je skoro na 100%, ak sa prevedie dobre a vyjde kultivácia.
    Vaše riziko sa všetkými vyšetreniami znížilo na negatívne a ja osobne by som amniocentézu nedoporučoval, pretože riziko, že po nej potratíte je viac ako 100 násobne vyššie ako riziko poškodeného dieťaťa.
    Na druhej strane, niekedy pocit istoty je k nezaplateniu v 22. týždni sa amniocentéza dá previesť a prevádza sa aj z psychologickej indikácie. Je to na Vás.

  • hypertenzia a dojčenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, mám takúto otázku: Mám ročné dieťa, ktoré kojím a zistili mi vysoký krvný tlak, nasadili mi lieky TARKA .chcem sa spýtať či to nebude mať nejaký vplyv na dieťa a či môžem nadalej kojiť.ďakujem