Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,571 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • moj gynekolog

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,pan doktor, moj gynekolog je takyto: vobec so mnou nekomunikuje, len ma vysetri bez akychkolvek emocii. Myslim si, ze je totalne vyhoreny. Je to starsi pan a vyzera, ze ma zdravotne problemy.Pacientky od neho odchadzaju.Cokolvek sa ho opytam, odpoveda strucne a nic sam od seba nepovie. Som po dvoch porodoch a chcela som poradit nejaku antikoncepciu. Nema ziadny prehlad, nevedel, co je to pharmatex/spominal Patentex a v lekarni povedali, ze sa uz nevyraba/. Neviem posudit odborne kvality lekara, ale mam dojem, ze aj v tomto zaostava. Myslite si, ze mam dovod prestupit k inemu gynekologovi??Vyhoda je, ze sa u neho necaka a pravdepodobne zakladnu starostlivost nezanedba. Vy sa ako spravate k pacientkam, ste zhovorcivy,alebo Vam ich otazky idu na nervy? Chapem, ze doktori maju vela pacientov, ale na druhej strane musi gynekolog prehodit aj par slov s pacientkou.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ja som nemocničný lekár a iba 3x do týždňa mám poradňu pre tehotné, ostatný čas trávim na porodnom sále. Osobne si myslím, že gynekológia a hlavne porodníctvo je komunikatívny odbor, doležitá je neustála komunikácia s pacietkou, jednak pacientka má právo na informácie a jednak sa tak získáva dovera a liečba (porod) hneď idú lepšie.
    Ak Vám prístup lekára nevyhovuje, máte právo ho zmeniť.

Podobné otázky

  • Riziko preeklampsie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 15. týždni tehotenstva, mám leidenskú mutáciu (heterozygot) a tiež MTHFR (homozygot), kvôli čomu od začiatku tehotenstva užívam každý deň Fragmin 5000 na riedenie krvi predpísaný gynekológom. Na screeningovom vyšetrení mi vyšlo zvýšené riziko preeklampsie (1:13), kvôli čomu mi bolo doporučené ihneď užívať aspirin. Môžem užívať súčasne aspirin a Fragmin, keďže obidva lieky sú na riedenie krvi? Môj gynekológ mi aspirin v tomto prípade neodporučil, ako by som ale mohla minimalizovať riziko preeklampsie v mojom prípade? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mthfr a leiden heterozygot majú iba minimálny klinický význam a podávanie Fragminu je otázne.
    Určite však začnite užívať Aspirin, 150 mg večer, to je oveľa dôležitejšie ako zbytočný Fragmin.

  • Tehotenstvo a pn

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 24tt. Do 20tt som nemala žiadne bolesti ani nevoľnosť skratka som necítila že som vôbec tehotná. Ale už od 22tt stále vraciam, brucho mi extrémne narástlo s čoho ma bolia kríža a v podbrušku. Niesom si istá zdá ma tie kríza bolia len z dôsledku že by mi narástlo brucho, možno to je aj tým že mi tam tlači malý. Cítim sa extrémne slabá. Niekedy ma tak začnú bolieť kríža že mi musí muž pomáhať ísť do kúpeľne. Moja otázka znie, zda ma musí môj gynekológ vypísať na pn, pretože je známy tým že pn vôbec nedáva aj keď sa žena cíti zle. Viem že to v práci nedám nedá sa to, preto jedine čo by mi ostalo je dávať výpoveď a to ja nechcem keďže moju prácu milujem. Bez komplikácií by som rada pokračovala mne nevadí byť v práci aj do 37tt kľudne pokiaľ sa cítim dobre a nemám žiadne bolesti. Lenže pokiaľ mi náhodou môj gynekológ pnku nedá čo mám spraviť potom?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ máte problémy je potrebné navštíviť Vášho gynekológa, ktorý zhodnotí Váš stav a samozrejme ak to bude ptorebné Vám navhrne a vypíše aj práceneschopnosť. Takto bez vyšetrenia viac k tomu neviem napísať.

  • 2 sekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som po 2 sekciách - prvá akútna v 37tt a druhá z dôvodu krátkej doby po prvej (19 mesiacov).
    Rozmýšľame ešte nad jedným dieťaťom, môj gynekológ však tvrdí, že dve sekcie a stačí, že je to nebezpečné. Čítali sme ale aj on 4-5 sekciách, pripadne o prirodzenom pôrode aj po 2 sekciach. Prosím Vás, aké sú väčšie rizika pri 3 tehotenstve/pôrode po 2 sekciách? Je naozaj možné rodiť aj prirodzene? A ako je to so sterilizaciou? Dá sa ju podstúpiť rovno pri sekcii,.alebo je potrebný samostatný zákrok?

    Za Vaše rady veľmi ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samozrejme je to nezmysel, podľa odporučení zahraničných spoločností, dokonca treba ženám po 2 cisárskych rezoch ponúknuť aj možnosť prirodzeného pôrorodu, u nás ak žena súhlasí, tak túto možnos´t ponúkame a máme s tým výborné skúsenosti. Desí ma, ako nejaký ambulantní gynekológovia iba kvôli svojej nevedomosti ovplyvňujú počet detí v rodine.
    Sterilizácia je možná, ak podpíšete súhlas minimálne 30 dní pred výkonom.
    Kľudne otehotnite a možno zvážte si vyhľadať erudovaného lekára.

  • antofosfolip.syndrom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor
    PO 2 potratoch mi bolo diagnostikove antifosfo.syndrom a to az 2 x viac ako je norma.
    Moj gynekolog nemal s tym skusenosti pocas praxe,poradte mi vy prosim Vas...ako dalej.Hodnota bola 39,7 a norma je od 0 do 20.
    Ostatne trombofil.su vraj OK,homocystein bol akurat na hranici.
    dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    výsledok by mal posúdiť imunológ a prípadne doplniť ďalšie vyšetrenie. Doporučujú sa kortikoidy pred otehotnením, ale závisí na type syndrómu.

  • ovulacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    s manželom sa snažíme o bábatko 5 mesiac. Viem, že je to ešte skoro zaoberať sa otázkami neplodnosti, no zmiatol ma môj gynekológ. 3 mesiace mi sledoval hormóny (7, 14, 21 deň MC) a na základe týchto vyšetrení zistil, že hormonálne výsledky sú v poriadku. "Nakázal" mi sledovať bazálnu teplotu alebo skúšať ovulačné testy a tak isto mi navrhol insemináciu (po 5 mesiacoch??) nerozumiem prečo, keď podľa neho výsledky sú v poriadku. Je to normálny postup??
    MC mám 28 dňový, zníženú funkciu ŠŽ, Euthyrox 50. Čo sa týka hormonov št. žlazy a otehotnenia, je potrebné aby tieto hormony preskúmal gynekológ alebo endokrinológ?
    Dakujem za odpovede.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    chyba je, že ste navštívila lekára predčasne, všetky vyšetrenia a opatrenai Vás iba zbytočne stresujú a potenciálne vedú k psychogénnej neplodnosti.
    Takže žiadne vyšetenia, zdravý životný štýl a podľa možnosti radostný život sú najlepšou cestou k tehotnosti.