Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,558 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Riziko preeklampsie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som v 15. týždni tehotenstva, mám leidenskú mutáciu (heterozygot) a tiež MTHFR (homozygot), kvôli čomu od začiatku tehotenstva užívam každý deň Fragmin 5000 na riedenie krvi predpísaný gynekológom. Na screeningovom vyšetrení mi vyšlo zvýšené riziko preeklampsie (1:13), kvôli čomu mi bolo doporučené ihneď užívať aspirin. Môžem užívať súčasne aspirin a Fragmin, keďže obidva lieky sú na riedenie krvi? Môj gynekológ mi aspirin v tomto prípade neodporučil, ako by som ale mohla minimalizovať riziko preeklampsie v mojom prípade? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mthfr a leiden heterozygot majú iba minimálny klinický význam a podávanie Fragminu je otázne.
    Určite však začnite užívať Aspirin, 150 mg večer, to je oveľa dôležitejšie ako zbytočný Fragmin.

Podobné otázky

  • Preeklampsia a dalsie tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Pri prvom pôrode som mala preeklampsiu a tehotenstvo bolo ukoncene cisarskym rezom v 36 tyzdni.Aky cas by mal byt medzi tymto prvym a dalsim tehotenstvom?Dakujem.

  • Vysetrenie mocu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Chcela som sa spytat...som asi v 15tt a este mi nebolo robene vysetrenie mocu. Je to v poriadku? Krv mi bola brana dnes, najblizsie sono bude az v 20tt. Dakujem velmi pekne za odpoved.

  • preeklampsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den chcela by som sa opytat ze ked som mala pri prvom tehotenstve preeklampsiu ake je riziko ze sa to zopakuje.Prve tehotenstvo prebiehalo normalne do 26 T.T.Potom som sa zacala zavodnovat -nepracovali mi dobre oblicky,vysoky tlak a vysoky pocet bielkovin v moci.museli tehotenstvo ukoncit cisarskym rezom v 38 T.T.Teraz by sme chceli druhe dieta ale mam strach ci sa to nemoze zopakovat.Da sa tomu predist.Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko opakovania je vyššie oproti bežnej populácii avšak vačšina žien v ďalšej tehotnosti už nemá preeklampsiu. Boli štúdie, ktoré dokázali, že malé dávky aspirinu na začiatku tehotnosti znížili riziko preeklampsie ale moemntálne sa to spochybňuje.
    Doporučuje sa aj diéta bohatá na bielkoviny.