Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • 2 sekcie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    som po 2 sekciách - prvá akútna v 37tt a druhá z dôvodu krátkej doby po prvej (19 mesiacov).
    Rozmýšľame ešte nad jedným dieťaťom, môj gynekológ však tvrdí, že dve sekcie a stačí, že je to nebezpečné. Čítali sme ale aj on 4-5 sekciách, pripadne o prirodzenom pôrode aj po 2 sekciach. Prosím Vás, aké sú väčšie rizika pri 3 tehotenstve/pôrode po 2 sekciách? Je naozaj možné rodiť aj prirodzene? A ako je to so sterilizaciou? Dá sa ju podstúpiť rovno pri sekcii,.alebo je potrebný samostatný zákrok?

    Za Vaše rady veľmi ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samozrejme je to nezmysel, podľa odporučení zahraničných spoločností, dokonca treba ženám po 2 cisárskych rezoch ponúknuť aj možnosť prirodzeného pôrorodu, u nás ak žena súhlasí, tak túto možnos´t ponúkame a máme s tým výborné skúsenosti. Desí ma, ako nejaký ambulantní gynekológovia iba kvôli svojej nevedomosti ovplyvňujú počet detí v rodine.
    Sterilizácia je možná, ak podpíšete súhlas minimálne 30 dní pred výkonom.
    Kľudne otehotnite a možno zvážte si vyhľadať erudovaného lekára.

Podobné otázky

  • výtok hnisu z rany po sekcii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    chcela by so sa spýtať na problém, ktorý sa mi zopakoval. Mám za sebou 2 sekcie - prvá bola pred 6 rokmi - úplne bez problémov, druhú sekciu mi robili pred 4 týždňami. V nemocnici bolo všetko O.K., rana zhojená, týždeň po pôrode sa mi urobila v strede rany dierka a vytekal mi hnis. 7 dní som s tým chodila na preplachy H2O2, vytláčanie hnisu, preväzovanie...užívala som ATB Zinnat 5 dní. Kultiváciou sa zistilo, že mám v rane staphylococcus aurerus. Ďalších 10 dní bola rana zhojená, hnis už netiekol a teraz sa mi to opäť vrátilo. Už sa mi urobila aj 2. dierka a hnis s trochou krvi mi už vyteká z 2 miest. Som z toho nešťastná, lebo ide leto, horúčavy...a ja musím chodiť s bruchom oblepeným gázou. Navyše má tá rana trochu štípe, pobolieva a vedľa dierky cítim mravenčenie...
    Chcela by som sa spýtať, aký asi bude ďalší postup liečby a dokedy by sa mala rana úplne zahojiť ? Môže to trvať aj niekoľko mesiacov ?

    Ďakujem pekne za odpoveď.

    Akejka

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by ste mala navštíviť nemocnicu kde Vás operovali. Zrejme máte vrodené horšie hojenie rán, občas sa s tým stretávame, okrem toho možete reagovať na stehy.
    Mali by Vám ranu otvoriť, očistiť a možno znovu zašiť.