Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • krv v moci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem Som v 12 tt a v moci mam bielkovinu a krv na 2-3 krížiky vyšetrovane heptaphanom. Mam informovat mojho gynekologa alebo navstivit urologa aj ked nemam ziadne ine tazkosti .Obcas ma pobolieva brusko a v aprili som mala missed abort podla hystologie mola hydatidosa. Momentalne uzivam duphaston. Co mi odporucate urobit?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    asi by bolo vhodné vyšetriť moč chemicky a kultivačne, najlepšie stredný prúd, alebo cievkovanú. Je možné, že máte asymptomatický zápal močových ciest, ale veľmi pravdepodobne ide iba o kontamináciu pri odbere.

Podobné otázky

  • problemy po sexe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den, chcel by som sa opytat coho su priznaky ako krvacanie pri cikani ako mierna krv pritom a zvysena teplota. partnerke sa to objavilo den po pohlavnom styku. den predtym kedy to tiez bolo sme nic nepozorovali. pohlavny styk nemala vyse polroka. partnerka mala v minulosti zapal obliciek a mocovych ciest. sex bol nechraneny ale viem ze k ejakulacii nedoslo, bol aj oralny styk a som fajciar. ostatnu hygienu ako ruky a pohlavny ud som dodrzal, davam si na tom zalezat. dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hemoragický zápal močového mechúra môže byť spôsobený infekciou močových ciest. Ak by sa opakovala krv v moči, je potrebné vyšetrenie u urológa.

  • Výsledky AFP

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, mám 28 rokov a čakám prvé dieťa. V 16. tt. mi robili AFP test, ktorého výsledky sú nasledovné :
    MS-AFP : 21,52 kiu/L ; 0,75 MoM
    uE3: 0,56 NG/mL ; 0,61 MoM
    Total hCG : 40,6 kiu/L ; 1,50 MoM
    Riziko Down. syndrómu : 1 v 200 (v termíne)
    Pozn.: riziko Down. syndrómu je vyššie ako je očakávané len podľa veku matky (1 v 1100)
    Pozn.: pretože parameter BPD bol nameraný, anencefalia bola vylúčená a riziko NTD je vypočítané len pre spina bifida.

    Moja gynekologička ma bez akéhokoľvek vysvetlenia týchto výsledkov odoslala na genetické vyšetrenie, sono a bola mi odporučená amniocentéza. Mohli by ste mi, prosím, napísať aké je na základe týchto výsledkov riziko, že naše dieťatko nebude v poriadku?
    Ešte by som sa chcela opýtať, či je v poriadku, keď mi už niekoľkokrát z vyšetrenia moču boli zistené stopy krvi v moči, no doktorka mi len odporučila nepiť bublinkové nápoje len čaje a neperlivú vodu a inak ma neliečila. Ďakujem a želám pekný deň.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    jedna z 200 žien, ktoré majú rovnaké výsledky ako vy čaká dieťa s Dowvnovým syndrómom. Je na Vás, či toto riziko podstúpite, alebo radšej volíte istotu, ktorú poskytne amniocentéza.
    Ešte existuje možnosť dokladného ultrazvukového vyšetrenie, ktoré doplní riziko a spresní ho smerom nahor, alebo nadol.
    Krv v moči by mala byť vyšetrená na vylúčenie zápalu.

  • Magnézium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať pán doktor, som v 40.td, a beriem aktiferin a magnézium, ktorý mi bol nasadený, pretože som mala zníženú hyp. krivku dieťatka, niekde som čítala, že magnézium potláča kontrakcie, ja som už v 38. týždni cítila kontrakcie, ktoré sa potvrdzujú na každom CTG vyšetrení ( chodím naň každý druhý deň - z tých záznamov mám už peknú knižku (, pociťujem aj tvrdnutie bruška, krv v moči mám už od 38.td, som prvorodička, a moja gynekologička sa ma pri každej návšteve pýta, či užívam to magnézium, že je veľmi dôležité na tú krivku, mám užívať to magnézium, alebo ho mám prestať brať, pretože kontrakcie už cítim iba také slabšie, predtým boli silnejšie, a trvali aj pár hodín. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno magnézium v termíne je najlepšia liečba na hyp. krvku dieťatka. Ak je dieťa ohrozené, malo by sa hneď porodiť a nie potláčať Vám kontrakcie magnéziom.
    Magnézium zahoďte a nájdite si normálneho porodníka.

  • CTG

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    som v 39. td, dnes t.j.pondelok, som bola v poradni, kde mi robili CTG záznam, na ktorom je znížená hyp. krivka dieťaťa, ktorá už aj na predchádzajúcich záznamoch bola nižšia, lekárka mi nasadila magnézium, pričom beriem aj aktiferrin, a v stredu mám prísť na nový záznam ctg, bolo mi povedané , že dieťaťko zrejme nemá dostatok živín, preto je potrebný ďalší záznam, prietoky mám na hranici normy, už v 38 td. som pociťovala tvrdnutie bruška, bolesti v podbrušku, v krížoch, a aj na hrádzi, dokonca mi našli aj krv v moči, krčok už mám spotrebovaný, a lekárka povedala, že polovicu pôrodu už mám za sebou, myslíte si, že treba čakať na prirodzený pôrod, alebo by bola vhodnejšia sekcia, keď krivka na ctg je znížená?. Dieťatko pri vyšetrení nespalo, kopkalo, iba neskôr sa ukľudnilo. Ďakujem za odpoveď.

  • krv v moči

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den pan doktor, prosim ako by ste Vy pristupoval k liecbe ak sa u tehotej v 13 tt najde krv v moci - nie vsak z laborat. vysetrenia, no len narychlo v ordinacii v poradni. ziadne subjektivne potiaze v tomto smere nemam, doktor mi predpisal ZINAT 2x250mg, napriek tomu, ze na bysledky sa este caka 14 dni. mozem pockat radsej, aby liecna bola riadne cielena? nechcem brat antibiot. len tak " zatial". povazujete tento nalez za komplikovany a hodny akutneho riesenia??? prosim zodpovedajte este toto: - mohla by sa krv v moci objavit po turistickej celodennej prechadzke, po nej som citila trosku pichanie v podbrusku, na druhy den som isla na moc, ale pichanie uz nebolo. mohlo by to znamenat to, ze liek nie je nutny a vsetko sa spravi kludom a oddychom?dakujem pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí na koncentrácii krvi v moči. Určite by som na základe papierika v ordinácii stav neliečil, ale odoslal by som stredný prúd moči na mikroskopické vyšetrenie a kultiváciu, a na základe toho by som eventuálne liečil. Riziko nepresnosti je vysoké pri ambulantnom vyšetrení.