Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Magnézium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer,
    chcem sa opýtať pán doktor, som v 40.td, a beriem aktiferin a magnézium, ktorý mi bol nasadený, pretože som mala zníženú hyp. krivku dieťatka, niekde som čítala, že magnézium potláča kontrakcie, ja som už v 38. týždni cítila kontrakcie, ktoré sa potvrdzujú na každom CTG vyšetrení ( chodím naň každý druhý deň - z tých záznamov mám už peknú knižku (, pociťujem aj tvrdnutie bruška, krv v moči mám už od 38.td, som prvorodička, a moja gynekologička sa ma pri každej návšteve pýta, či užívam to magnézium, že je veľmi dôležité na tú krivku, mám užívať to magnézium, alebo ho mám prestať brať, pretože kontrakcie už cítim iba také slabšie, predtým boli silnejšie, a trvali aj pár hodín. Ďakujem Vám za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno magnézium v termíne je najlepšia liečba na hyp. krvku dieťatka. Ak je dieťa ohrozené, malo by sa hneď porodiť a nie potláčať Vám kontrakcie magnéziom.
    Magnézium zahoďte a nájdite si normálneho porodníka.

Podobné otázky

  • Svrbenie tela a nespavosť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Som 12. deň po pôrode a trápi ma svrbenie niekoľkých častí tela. Začalo to na vnútornej strane stehien. V podstate ešte v nemocnici asi na 2. deň. Moc som tomu vtedy ešte nepripisovala dôležitosť. Myslela som si, že sa jedná o nejaké zaparenie z popôrodných nohavičiek a vložiek. Doma sa to postupne rozširovalo na väčšiu časť stehien. Stále som to ale neriesila, lebo väčší problém pre mňa bolo to, že som nemohla spať. Od pôrodu som po nejaký 6. deň spávala priemerné možno 2hodiny. Potom už prisla noc, kedy som nespala vôbec. Bola som aj u obvodnej, ale tam sme sa viac menej dohodli len to, že sa potrebujem dať do psychickej pohody (to je teraz už zas cez to svrbenie ťažké)., to svrbenie bolo v piatok keď som tam bola ešte nie až také zle a a nimi to nenapadlo popri tej nespavosti spomenut. uzívam teraz homeopatiká sedatif pc. Trošku sa to spanie zlepšilo a už som bola schopná naspäť za deň aspoň. 2-3h. Problém ale je, že naša dcérka asi od 3. dňa jej života dosť veľa bdie v noci a je to spojené s dosť nastojcivym plačom. A Včera sme sa už snažili aj o to, aby bola cez deň hore každé 2-3 hodiny a dúfali sme, že večer bude spať. Ale od cca 23.30 bola hore a zaspala až nadránom. Niečo predriemla, ale zase sa prebrala a veľa plakala. Práve tento plač vo mne evokuje ešte väčšie svrbenie a neviem sa vtedy ovládnuť. Túto noc som teda už vyriešila užitím polovice tabletky 3mg lexaurinu a vylievanim odsateho mlieka. Papa teraz predtým odsate materské mlieko zo zásoby. Spala som teda asi 3hodiny ale to svrbenie je stále nepríjemné a rozširuje sa. Momentálne mám chytene celé vnútorné stehná, už to ide trošku aj na nohy od kolien dole. Ďalej chrbát, brucho, hrudník, ruky od predlaktia dole aj vonkajšej strane. Sú to také malé červené bodky, keď ich poskriabem moc, tak sa na niektorých urobí chrasticka. Nie je to nejak veľmi na husto. Skôr také kde tu na tých postihnutých častiach tela. Začínam mať pocit ze tá nespavosť a svrbenie možno spolu aj súvisia. Neviete čo by to mohlo byť? Som astmaticka a mám rôzne alergie na prostredie (pele, roztoče, mačky,...). Ale takéto kožné problémy som nemala nikdy. Stravujem sa práveže ešte zdravšie ako počas tehotenstva a po pôrode. Jem viac zeleniny a mliečnych výrobkov. Užívam Rupatadine Mylan, Pulmicort, homeopatiká (coryzalie, keď som mala pocit, že na mňa niečo lezie, homeogene - jedna tabletka od pôrodu, na upchatie nos sprej quixx, magnézium 2 tablety denne, sedatif pc od štvrtka tohto týždňa 6 tabliet denne a dnes ten lexaurin prvýkrát). Na tie svrbiace miesta som si dávala fenistl, Bepanthen Sensiderm krém, sudocrem, weleda zlkludnujuce telové mlieko, kokosový olej. A sprchujem sa už v detskom sprchovým mysle bupi s levandulou. V podstate všetky tie krémy to aj ako tak na chvíľku ukludnia. Ale neprestane to a šíri sa to stále viac po tele. Ďakujem vopred za vaše rady ohľadne toho o čo by sa podľa vás mohlo jednať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je indikované vyšetrenie u dermatológa čo najskôr, ak sa upraví svrbenie, tak sa zlepší zrejme aj spánok.
    Viem, že je to naivná rada, ale skúste odpočívať vždy keď malá spí, bez ohľadu na dennú či nočnú hodinu. Existujú aj niektoré špecifické rady pre spánkovú hygienu, nájdete ich na internete alebo v mojej knižke: Pôrodníctvo pre každého.

  • Menstruacna bolest v podbrusku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor som v 32tt vcera som zacala mat bolesti v podbrusku take ako pri menzese . Kedze som prvorodicka po hodine tychto bolesti som sla do porodnice ,ked som prisla uz bolesti neboli .Urobili mi potrebne vysetrenia s tym ,ze som zatvorena setko je ok a nieje potrebna hospitalizacia. Vraj su to tie falosne kontrakcie .No dnes ich pocitujem znova niesu to krce ani nic take len dole v podbrusku citim stale take ako keby som mala menzes a chodim casto na malu potrebu ( babetko je dolu hlavou).vraj si mam davat magnezium 4x2tabletY. Je to normalne ze to citim takto dva dni po sebe prosim? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pokiaľ sa neskracuje krčok maternice (meraný ultrazvukom) tak takéto nepríjemné pocity v podbruší neznamenajú žiadnu hrozbu. Môžu byť spôsobené tlakom hlavičky pri vstupovaní do panvy a tlakom tehotnej maternice na močový mechúr.
    Magnézium môže utlmiť nepríjemné pocity, ale tehotenstvo nepredlžuje. Pri nasledovnej kontrole Vám lekár zmeria krčok, ak bude nad 25 mm, tak nehrozí predčasný pôrod.

  • Zvysena davka magmezia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor,

    Od 25tt som uzivala asi mesiac magnezium maxwinn. Az teraz ked som presla na inu znacku (magnerot) som si uvedomila, ze prijem magnezia bol pravdepodobne vyssi ako mal byt (3 tbl. denne, co je 352 mg cisteho horcika). Brala som to z dovodu rizika predcasneho porodu, mam skrateny krcok na 25mm od 25tt. Taktiez je presiaknutejsi.
    Mohol prosim vas zvyseny prijem poskodit babatko? Mam velke obavy ???? Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    magnézium plod nepoškodzuje, rovnako však ani nepredlžuje graviditu. Ak máte skrátený krčok, je indikované podanie gestagénov do pošvy.

  • Menstruacne bolesti v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor som v 22 tt a stale uz od zaciatku asi mavam menstruacne bolesti citim ako keby som mala dostat menzes a trosku mna boli podbrusko ani ked si lahnem to neprejde boli to tak dva dni potom nic a zasa .A niekedy mam aj pocit ako keby mi zo spodu nieco vytieklo ale ma nohavickach nic nemam .Na kazdej kontrole je vsetko ok babo rastie aj vsetko .Je toto bezne v tehotenstve? Dakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    takéto krčovité bolesti nie sú úplne bežné, ale dôležité je sledovanie dlžky krčka maternice pomocou ultrazvuku, ak sa neskracuje, nemusí to znamenať nič vážne. Môžete si dať magnézium, ktoré môže tlmiť takéto kontrakcie.

  • Náhla bolesť vrchnej časti brucha

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,minule som vám písala otázku ohľadom môjho problemu,ktorý sa dnes po dvoch týždňoch zopakoval.
    Som tehotná v 23+5tt a mám zkrátený krčok maternice.Som riziková tehuľka.Dnes som bola na poradni pán doktor cervikometriu nerobil robil len sono a bábätko je v poriadku.No večer asi 2-3 hodiny po jedle som opäť chytila strašne krče do hornej časti brucha.Bolesť bola v časti pod prsiami a krče vyskakovalo až do chrbta..Neuvolnilo sa mi ani v lehu ani v sede ani keď som sa chcela prejsť.Skúsila som sa to s priateľom rozdíhať a dala som si magnezium a hneď po tom som šla zvracať.Po vyzvracaní mi akoby čarovnym prutikom nič nebolo.No bolesti ktore nastali ma opäť vystrašili.Nechcem chodiť na pohotovosť s každým pichnutím,hlavne keď ma to po zvracani prešlo ale chcem sa poradiť,či by som predsa nemala o tomto probleme povedať doktorovi čo najskôr.Neviem či mi uškodila strava počas dňa (raňajky-ovsena kaša,obed-hranolky/ryža kuraci špíz v hríbovo smotanovej omáčke,večera-chlieb s natierkovym maslom s reďkovkami,paradajkami a parenicou kupenskou neúdenou.)
    V zvratkách som mala hlavne kúsky paradajok a džúsu z bobuľového ovocia..Neviem či táto náhla bolesť ktorá nastúpila z ničoho nič bez nejakych príznakov mohla byť z jedla alebo ide o niečo iné.Ďakujem za odpoveď....

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    príčin týchto bolestí môže byť viac, od pažeráku, cez žalúdok, žlčník a pankreas. Nič z toho nesúvisí s tehotenstvom, takže cez deň navštívte svojho praktického lekára, nech Vás pošle na ultrazvuk brucha a ďalšie vyšetrenia.