Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
18,868 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Svrbenie tela a nespavosť

    , Autor: Ivana_Tichá_0105082649

    Som 12. deň po pôrode a trápi ma svrbenie niekoľkých častí tela. Začalo to na vnútornej strane stehien. V podstate ešte v nemocnici asi na 2. deň. Moc som tomu vtedy ešte nepripisovala dôležitosť. Myslela som si, že sa jedná o nejaké zaparenie z popôrodných nohavičiek a vložiek. Doma sa to postupne rozširovalo na väčšiu časť stehien. Stále som to ale neriesila, lebo väčší problém pre mňa bolo to, že som nemohla spať. Od pôrodu som po nejaký 6. deň spávala priemerné možno 2hodiny. Potom už prisla noc, kedy som nespala vôbec. Bola som aj u obvodnej, ale tam sme sa viac menej dohodli len to, že sa potrebujem dať do psychickej pohody (to je teraz už zas cez to svrbenie ťažké)., to svrbenie bolo v piatok keď som tam bola ešte nie až také zle a a nimi to nenapadlo popri tej nespavosti spomenut. uzívam teraz homeopatiká sedatif pc. Trošku sa to spanie zlepšilo a už som bola schopná naspäť za deň aspoň. 2-3h. Problém ale je, že naša dcérka asi od 3. dňa jej života dosť veľa bdie v noci a je to spojené s dosť nastojcivym plačom. A Včera sme sa už snažili aj o to, aby bola cez deň hore každé 2-3 hodiny a dúfali sme, že večer bude spať. Ale od cca 23.30 bola hore a zaspala až nadránom. Niečo predriemla, ale zase sa prebrala a veľa plakala. Práve tento plač vo mne evokuje ešte väčšie svrbenie a neviem sa vtedy ovládnuť. Túto noc som teda už vyriešila užitím polovice tabletky 3mg lexaurinu a vylievanim odsateho mlieka. Papa teraz predtým odsate materské mlieko zo zásoby. Spala som teda asi 3hodiny ale to svrbenie je stále nepríjemné a rozširuje sa. Momentálne mám chytene celé vnútorné stehná, už to ide trošku aj na nohy od kolien dole. Ďalej chrbát, brucho, hrudník, ruky od predlaktia dole aj vonkajšej strane. Sú to také malé červené bodky, keď ich poskriabem moc, tak sa na niektorých urobí chrasticka. Nie je to nejak veľmi na husto. Skôr také kde tu na tých postihnutých častiach tela. Začínam mať pocit ze tá nespavosť a svrbenie možno spolu aj súvisia. Neviete čo by to mohlo byť? Som astmaticka a mám rôzne alergie na prostredie (pele, roztoče, mačky,...). Ale takéto kožné problémy som nemala nikdy. Stravujem sa práveže ešte zdravšie ako počas tehotenstva a po pôrode. Jem viac zeleniny a mliečnych výrobkov. Užívam Rupatadine Mylan, Pulmicort, homeopatiká (coryzalie, keď som mala pocit, že na mňa niečo lezie, homeogene - jedna tabletka od pôrodu, na upchatie nos sprej quixx, magnézium 2 tablety denne, sedatif pc od štvrtka tohto týždňa 6 tabliet denne a dnes ten lexaurin prvýkrát). Na tie svrbiace miesta som si dávala fenistl, Bepanthen Sensiderm krém, sudocrem, weleda zlkludnujuce telové mlieko, kokosový olej. A sprchujem sa už v detskom sprchovým mysle bupi s levandulou. V podstate všetky tie krémy to aj ako tak na chvíľku ukludnia. Ale neprestane to a šíri sa to stále viac po tele. Ďakujem vopred za vaše rady ohľadne toho o čo by sa podľa vás mohlo jednať.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite je indikované vyšetrenie u dermatológa čo najskôr, ak sa upraví svrbenie, tak sa zlepší zrejme aj spánok.
    Viem, že je to naivná rada, ale skúste odpočívať vždy keď malá spí, bez ohľadu na dennú či nočnú hodinu. Existujú aj niektoré špecifické rady pre spánkovú hygienu, nájdete ich na internete alebo v mojej knižke: Pôrodníctvo pre každého.