Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • AFP testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den.Chcela by som sa spytat hlavne pana doktora ale aj vy ktore mate skusenosti s AFP testami.Mne vysli takto:AFP 16.10ng/ml,median 31.60,Mom 0.51,HCG 3.13ng/ml,median 13.51,Mom 0.23,Anti-GAD 0.10.Risk values trisomy 21 test risk 1:6602,Risk values trisomy 18 1:275,Risk values for neutral tube defekts 1:32272.Doktor mi povedal ze su celkom dobre tak by som chcela vediet nazor pana doktora.Testy mi boli robene v 16tt5d.Objednala som sa aj na 3D uzv ale ma objednali až na 16.9 a to je este daleko.Dakujem a prajem krasny den.Martina

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    test na Downa je negatívny a test na rázštep chrbtice tiež.
    Test na tzv. Edwardsov syndróm je v tzv. šedej zóne, ani negatívny (riziko menšie ako 1:1000) a ani pozitívny (riziko vačšie ako 1"100).
    Edwardsov syndróm má typické prejavy, ktoré sa dajú rozpoznať na ultrazvuku, preto upozornite lekára, čo Vám bude ultrazvuk robiť, aby sa na to zameral. Ak ich nenájde, tak sa nemusíte znepokojovať.

Podobné otázky

  • preco???

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor...
    Mala som bezproblemove tehotenstvo, az do asi 15.tt,ked mi vysli zle AFP testy, na Downa 1:2. Absolvovala som amniocentezu,ktora mi ale vylucila vsetky geneticke vady. Napriek tomu mi asi 5 - 7 dni po amnio plodik v bruchu zomrel ( v 17.tt). Museli mi vyvolat potrat a pri nom bola vraj zelena plodova voda, na co lekarka usudila,ze asi sa jednalo o nejaku infekciu. Mohlo to tak byt?Kde by sa ale ta infekcia zobrala?Mohla byt pricinou odumretia plodu amnio?Alebo co moze byt pricinou,ked sa geneticke vady vylucili? Proste mi nejde do hlavy,preco by zomrel zdravy plod ???Prosim vas,viem ze mi nenapisete presnu pricinu,ale aspon tipy co by to mohlo byt,lebo sa asi zblaznim rozmyslanim o tom,preco......
    dakujem pekne

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je to veľmi zložité ale Váš plod zrejme nebol úplne zdravý, ak vychádzali testy takto vysoko rizikové. I keď sa nepotvrdil Downov syndróm, tieto výsledky (ja osobne som ešte nezažil takéto vysoké riziko) určite niečo naznačovali, existujú genetické vady a zmeny, ktoré sa nedajú preukázať bežným vyšetrením plodovej vody, prípadne šlo o metabolickú vadu.
    rozmýšĺať nad príčinou smrti je úplne zbytočné, každý z nás raz umrie, patrí to k našej existencii. Niekto je chorý už od oplodnenia, niekto ochorie a umrie v detstve iný neskor. Proste malo to tak byť, plod nebol zdravý.

  • AFP versus AMNIO

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, p.Zahumensky,

    chcem sa vas opytat na jednu vec, pretoze ako kazda zena, som dost zvedava a dost spekulujem ;)

    absolvovala som AFP testy (negativne) a tripple test (negativny), avsak kedze moja diagnoza je "vyvazena translokacia", tak ma poslali na odber, ktory uz mam (zatial bez problemov) za sebou.

    Zaujima ma len jedno, naco sa robia AFP a tripple testy, ked mi vlastne kazdy lekar, dokonca aj genetik (co sice potvrdzuje jeho "licenciu" :)), povedali, ze AFP a tripple testy v podstate neukazuju nic, co chcem vediet, to znamena postihnutie.
    Riesia teda tieto testy iba riziko vzhladom na vek zeny alebo co vlastne riesia a na co su, ked su pre mna zbytocne? Alebo je to len pre "normalne" zeny, so ziadnou podobnou diagnozou ako je moja?

    Ak ano, je tu este dalsia vec ... keby som nemala dva potraty, nic sa nemeni na veci, ze tuto diagnozu vyvazenej translokacie mam, len mozeme povedat, ze som mala stastie, ze sa to "podarilo". Geneticka, aj viacero lekarov mi tiez potvrdili, ze vyvazena translokacia je v populacii dost bezna a teda je mozne, ze ju ma aj polovica zien. Naco su potom takymto zenam, ktore len nevedia o svojej diagnoze, AFP a tripple testy?

    Ja len chcem vediet, preco sa vlastne robia a ci nie zbytocne.

    Dakujem, snazila som sa strucne a jasne ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    trippletest na základe hodnot vypočíta riziko pre danú ženu. Ide o nenáročné vyšetrenie, ktoré zúži okruh žien, ktoré potrebujú amniocentézu.
    Nie sú zbytočné.

  • AFP testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor, teda do tretice znovu ja ...

    co sa tyka AFP testov ... na vysetrenie sa berie matkina krv, zatial co pri amniocenteze je to odber plodovej vody, cize "aspon" nieco z dietata. Kedze sa berie matkina krv, aky to ma suvis s dietatom? Zistia sa pripadne poruchy dost presne alebo ani nie?

    Moju krv a moc by po vcerajsich AFP testoch mali posielat aj na genetiku. Co mozu zistit tieto geneticke testy? Co ukazu?

    Dakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    niektoré látky z plodu, napríklad AFP sa prenášajú k matke a ich hladiny v kombinácii s vekom matky a anamnézou určia riziko.
    Neviem, čo ukážu Vaše genetické testy, ak máte balansovanú translokáciu je plne indikovaná amniocentéza, ktorá vylúči alebo potvrdí, či sa preniesol nadbytočný chromozóm.

  • AFP versus AMNIOCENTEZA

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor, pred par dnami som sa vas pytala na vyvazenu translokaciu a naslednu amniocentezu.

    Ako som spominala, nerada by som na nu sla, to vsak nie je dolezite. Zaujimalo by ma, nakolko presne su AFP testy. Nejake vseobecne percenta su urcite specifikovane.
    O amniocenteze sa pise, ze je spolahliva na 90%, v niektorych pripadoch (Downov syndrom) na 99%.

    Dakujem a prajem uspesny vstup do Noveho Roka(u). ;)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    samotné AFP je veľmi nepresné, lepší je ztv. tripple test, ktorý na základe kombinovaných hodnot vypočíta riziko u bežnej populácie. V nie ste bežná populácia.
    Avšak neviem ako to bude u Vás, balansovaná translokácia je veľmi riziková, skoro až na50%, že sa translokovaný chormozóm prenesie a bude dieťa trizomické. Mnoho detí s Downovým syndrómom majú normálny tripple test, nie je to 100% metóda ani u bežnej populácie.
    Určite by ste mala absolvovať aspoň dokladnú genetickú konzultáciu.

  • dvojcievny pupocnik, este raz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor,

    dakujem za odpoved, podla morfologickeho ultrazvuku je srdiecko spravne vyvinute, teda su tam vsetky komory, predsiene, chlopne a veselo pumpuje.

    Romi

    Vazeny pan doktor,

    som v 20tt+3 a dnes som bola na morfologickom ultrayvuku, kde mi lekar diagnostikoval dvojcievny pupocnik. Dietatko je inak v poriadku, vahou, velkostou, vnutornymi organmi,.. a pod. Moze to mat vplyv na nejake vrodene vyvojove chyby? alebo vyzivu dietatka. Pocas celej doby nemam ziadne komplikacie a na zklade amniocintezy, ktoru som podstupila v 19 tyz. /z dovodu, ze moje AFP testy vysli vzhladom na moj vek 25 rokov, vraj ako u 26 rocnej zeny tj. 1:323 - testy mi robili dva krat/ - FISH metoda dopadla v poriadku, teda vylucil sa 21, 18, 13 chromozon. Cakame chlapca. Ked som lekarovi povedal ze testy dopadi dobre, tak povedal, ze aj potom je mozne ze kvoli tej dvojitej cieve mi AFP testy - ako enzymi dopadli ako dopadli,.. a tak povedal ze v tom nebude nejaka chyba. Mam si robit starosti. Pan doktor mi povedal, ze by ma este rad videl za dva tyznd ena ultrazvuku. Dakujem za odpoved.

    Romi Odpovedá: MUDr Jozef Záhumenský
    Dobrý deň,
    pri dvojcievnom pupočníku je vyšší výskyt vrodených vád srdca, preto by bolo vhodné ultrazvukové vyšetrenie zamerané na srdiečko plodu. Avšak naprostá vačšina detí s dvojcievnym pupočníkom sa rodí úplne zdravá.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento základný obraz je veľmi doležitý, ale doležité je zobrazenie aj odstupu veľkých ciev a ich kríženie, zobrazenie prietokov v chlopniach, to už dokážu hlavne v dobre vybavenom centre, a najlepšie je ak to robí detský kardiológ.