Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,641 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • dvojcievny pupocnik, este raz

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor,

    dakujem za odpoved, podla morfologickeho ultrazvuku je srdiecko spravne vyvinute, teda su tam vsetky komory, predsiene, chlopne a veselo pumpuje.

    Romi

    Vazeny pan doktor,

    som v 20tt+3 a dnes som bola na morfologickom ultrayvuku, kde mi lekar diagnostikoval dvojcievny pupocnik. Dietatko je inak v poriadku, vahou, velkostou, vnutornymi organmi,.. a pod. Moze to mat vplyv na nejake vrodene vyvojove chyby? alebo vyzivu dietatka. Pocas celej doby nemam ziadne komplikacie a na zklade amniocintezy, ktoru som podstupila v 19 tyz. /z dovodu, ze moje AFP testy vysli vzhladom na moj vek 25 rokov, vraj ako u 26 rocnej zeny tj. 1:323 - testy mi robili dva krat/ - FISH metoda dopadla v poriadku, teda vylucil sa 21, 18, 13 chromozon. Cakame chlapca. Ked som lekarovi povedal ze testy dopadi dobre, tak povedal, ze aj potom je mozne ze kvoli tej dvojitej cieve mi AFP testy - ako enzymi dopadli ako dopadli,.. a tak povedal ze v tom nebude nejaka chyba. Mam si robit starosti. Pan doktor mi povedal, ze by ma este rad videl za dva tyznd ena ultrazvuku. Dakujem za odpoved.

    Romi Odpovedá: MUDr Jozef Záhumenský
    Dobrý deň,
    pri dvojcievnom pupočníku je vyšší výskyt vrodených vád srdca, preto by bolo vhodné ultrazvukové vyšetrenie zamerané na srdiečko plodu. Avšak naprostá vačšina detí s dvojcievnym pupočníkom sa rodí úplne zdravá.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    tento základný obraz je veľmi doležitý, ale doležité je zobrazenie aj odstupu veľkých ciev a ich kríženie, zobrazenie prietokov v chlopniach, to už dokážu hlavne v dobre vybavenom centre, a najlepšie je ak to robí detský kardiológ.