Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Problemy s menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Mam 44 rokov, pred cca 4 rokmi sa mi skratil cyklus z 28 dni na 22-23 dni. Prve 3-4 dni silnejsie krvacam, aj so zrazeninami, menzes trva 7 dni. Mam aj maly 1 cm myom. Zelezo mam tesne pod normou, Hemoglobin 120. Nikdy som nebrala Hak, za sebou mam 1 porod. Hormony mam ok, v menopauze nie som. Co mam robit? Gynekologicka navrhla Mirenu, alebo Zlyndu. Kamaratka ma podobny problem, ineho gynekologa a ten jej odporucil Kyretaz. Ja by som sa najradsej zbavila tej menstruacie, kedze chodi skor a je silnejsia. Ale zas som citala, ze pre zeny, tesne pred nástupom menopauzy (po 45. roku života), môže hormonálna liečba urýchliť nástup klimaktéria. a to by som nerada, je to pravda? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte už cykly bez ovulácie a určite Vám pomôže hormonálna liečba. Aj Mirena aj Zlynda sú dobrou variantou, prípadne možno zvážiť aj hormonálnu substitučnú liečbu kompletne.

Podobné otázky

  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 45 rokov a pravidelne užívam lieky na liečbu vysokého krvného tlaku..egilok, prestarium, prestarium combi, lussopres a naposledy mi lekárka pridala medospir na odvodnenie, zacala som ho užívať cca pred mesiacom. Čítala som, že spôsobuje časté menštruačné problémy! a tu je moj problém, že v júni cyklus akoby ani nezačal ale postupne som začala krvácať a trvá to už 19.den, krvácanie začalo v čase očakávanej menštruácie....pri vysetreni mi lekárka namerala sliznicu 14.8 mm, noretisteron mi nepredpisala, že pri mojej liečbe tlaku sa nedá a automaticky ma poslala na kyretaz...doteraz som nikdy problemy s menzesom nemala, bol pravidelný, trval 4-5 dní... Moja otázka teda znie: mohol ten výkyv v cykle spôsobít ten medospir? Preto som ho vysadila....a nedá sa tento problém riešiť inak alebo to musí byť kyretaz, ktorú nechcem podstúpiť....A čo Agolutin? Nie je to možné riešenie v tom prípade, aby sa ta sliznica odlupla? Na dovolenku cestujem o mesiac, preto to lekárka tak súri s tou kyretazou, ale ja ju absolvovať nechcem, chcela by som iný spôsob riešenia problému a zastavenie menštruacie... ďakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy s vysokým tlakom majú zvýšené riziko vzniku rakoviny maternice, preto je dobrá myšlienka kyretáž a vyšetrenie sliznice mikroskopicky.
    Príčina u Vás však bude zrejme vynechávajúca ovulácia ako súčasť blížiacej sa menopauzy a liečba gestagénmi je vo vašom prípade indikovaná, ale najlepšie až po kyretáži, keď bude jasné, že v sliznici nie sú malígne zmeny.

  • mensttrucia 2x v mesiaci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Uz 2 roky mam problemy s menzesom... mam 48r a aj napriek mojmu veku som mala stale menzes ako hodinky na 28 den sa zacal moj cyklus. Ako som po dlhsej dobe si nasla priatela (vekovo mladsieho) a opat moj sexualny zivot sa dostal tzv do obratok, som zacala krvacat velmi silno a aj nepresne z casu na cas mi moje dni meskali aj 10 dni, a niekedy prisli uz na 25-6 den, teda skorej. Po par mesiacoch(18.10.2008) som dostala na cas ale tak silne a dlho trvajuce, ze po 2 tyzdnoch som sa rozhodla tu v Londyne ist na pohotovost. Tam mi napisali nejake antibiotika a nejake myslim hormonalne a vraj to vyzera,ze som potratila, ale s tym si MuDr. nebola ista...po asi 3 dnoch ustupilo a vsetko sa zase dostalo do normalnych kolaji..2 mesiace bolo vsetko v pohode a v januari som nedostala.. Uz ked mi meskali 2tyz. som si myslela, ze som v prechode. asi za par dni som dostala bolesti do prsnikov,az som nemohla spavat, presne ako ked som bola tehotna pred 20r. Kupila som si test a oba potvrdili, ze som tehotna. nakolko som mala 2 prace a chcela si na dietatko prisetrit... som zila len v strese a problemoch.. o dietatko som prisla v 14tyzdni.Potom sa mi ako zazrakom vsetko upravilo... nadopovala som sa vitaminmi a zelezom, ktore moje telo postradalo...A asi po 2 mesiacoch od potratu sme s mojim druhom opat mali pravidelny pohlavny styk. Len z casu na cas som mala divne vpichy na pravej strane vajecnikov, presne ako pri potrate... niekedy ustupili okamzite a niekedy nie. Bola som na kontrole a urobili mi aj cervical test, ktory bol 100% v poriadku. lenze zase sa mi zacali moje dni kolisat. Raz prisli na 25 den a inokedy na 36 a pod... Uz som bola zufala a priatel tiez, lebo sa vsemozne snazil zase mat dietatko ( som velmi zdrava a fit osoba,az na tieo problemy ako vidim). Uz som si zase zacala mysliet,ze som asi v menopauze, ale co citam, tak sa celkom odlisujem od symptomov co zeny a lekari uvadzaju. Co je spolocne je len vek a nepravidelne krvacanie.. ale sa ani nepotim a nemam migrenu ci bolesti hlavy mam len vpichy v pravom boku a su aj bez pohlavneho styku stale pocas menzesu, hlavne ak je silny... teraz prvy den poslednej menstruacie (ak to mozem tak nazvat) bol 25.9.10 a nebolo krvacanie silne.. take velmi mierne ...ale trvalo strasne dlho dobrych 9dni .. aj ked poslednych 6 by som nazvala len spinenim... ked som si myslela, ze uz skoncilo, som sla k svojemu obv. lekarovi a povedala som jej problem aj s otehotnenim a taktiez aj, ze si myslim,ze snad mam nejake zrasty na vajecnikoch, alebo snad nieco ine. Pytala som sa na ultrazvuk, ale tu je system velmi zv
    lastny a tak este stale cakam na objednanie.. Preslo len 5 dni od skoncenia a uz som dostala zase... ale tentokrat je tak velmi silne a vpichy su intenzivne, ze neviem cim to moze byt sposobene...prosim vas Pan Doktor, nemohli by ste mi poradit co by to mohlo byt a na ake vysetrenie by som sa mala pytat ??? Moze to byt sposobene nervozitou - obavami ??? alebo to s psychikou nic nema spolocne a je to len fyzickeho razu, ze mam nieco s niektorym z mojich organov.
    dakujem vopred za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite si zaplaťte vyšetrenie u špecialistu gynekológa v UK, vrátane ultrazvukového vyšetrenia. Osobne si myslím, že ste pomaly v prechode a budú pre Vás vhodné tablety pre ženy na začiatku prechodu. Inak ak to dáte na poisťovňu bude Vás opakovane vyšetrovať GP, lebo v UK sa správne za špecializované vyšetrenie platí.

  • Bez menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry deň
    Uz dva roky mam problemy s menzesom a to tak ze pokial neberiem antikoncepciu co uz nebieriem lebo chcem mat dieta tak nedostanem vobec menstruaciu.Moj gynekolog mi pokazde dava Duphaston a tvrdi ze mam mele folikuly atd...Ja neviem ale myslim ze ani ten Duphaston nie je zdravy....Mam zmenit lekara alebo co mam robit ked sa nic nedeje...Znamena to ze nemozem mat deti?Za vasu radu Vam vopred dakujem :)

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vhodné je komplexné endokrinologické vyšetrenie, ďalej vyšetrenie na skrytú cukrovku. Ak máte nadváhu, určite je potreba schudnúť, lebo to je najčastejšia príčina poruchy ovulácie.

  • norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    asi 3 tyzdne dozadu som zacala mat problemy s menzesom. Dostavil sa o tyzden neskor a krvacala som strasne malo. Tak mi gynekolog predpisal Norethisteron na upravenie cyklu. Brala som ho 2 tabletky denne 12 dni. Dnes je uz treti den co ho mam vysadeny. Kedy mozem ocakavat menzes? A este jedna otazka, norethisteron sa pouziva aj na oddialenie menstruacie a vacsina zien sa potom stazuje, ze maju cyklus naruseny, ako je potom mozne, ze v jednom pripade cyklus narusa a v druhom sa uziva PRAVE pre upravenie cyklu?
    dakujem za odpoved.

  • Častá menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Ja som držala diétu. Za 2-3 mesiace som schudla cca 6 kg. Krátko po tom sa mi zmenil menštruačný cyklus, a to tak, že jeden mesiac som dostala menzes na 14. deň. Bolo to skôr len také špinenie, až na jeden deň, keď som krvácala trošku viac. Tento mesiac som dostala menzes na 19. deň, je však už normálny. Pred tým som žiadne problémy s menzesom nemala. Antikoncepciu neužívam. Môže byť tomu na príčine tá diéta? Ďakujem.