Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Kyretáž

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám 45 rokov a pravidelne užívam lieky na liečbu vysokého krvného tlaku..egilok, prestarium, prestarium combi, lussopres a naposledy mi lekárka pridala medospir na odvodnenie, zacala som ho užívať cca pred mesiacom. Čítala som, že spôsobuje časté menštruačné problémy! a tu je moj problém, že v júni cyklus akoby ani nezačal ale postupne som začala krvácať a trvá to už 19.den, krvácanie začalo v čase očakávanej menštruácie....pri vysetreni mi lekárka namerala sliznicu 14.8 mm, noretisteron mi nepredpisala, že pri mojej liečbe tlaku sa nedá a automaticky ma poslala na kyretaz...doteraz som nikdy problemy s menzesom nemala, bol pravidelný, trval 4-5 dní... Moja otázka teda znie: mohol ten výkyv v cykle spôsobít ten medospir? Preto som ho vysadila....a nedá sa tento problém riešiť inak alebo to musí byť kyretaz, ktorú nechcem podstúpiť....A čo Agolutin? Nie je to možné riešenie v tom prípade, aby sa ta sliznica odlupla? Na dovolenku cestujem o mesiac, preto to lekárka tak súri s tou kyretazou, ale ja ju absolvovať nechcem, chcela by som iný spôsob riešenia problému a zastavenie menštruacie... ďakujem...

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ženy s vysokým tlakom majú zvýšené riziko vzniku rakoviny maternice, preto je dobrá myšlienka kyretáž a vyšetrenie sliznice mikroskopicky.
    Príčina u Vás však bude zrejme vynechávajúca ovulácia ako súčasť blížiacej sa menopauzy a liečba gestagénmi je vo vašom prípade indikovaná, ale najlepšie až po kyretáži, keď bude jasné, že v sliznici nie sú malígne zmeny.

Podobné otázky

  • Problemy s menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, pan doktor. Mam 44 rokov, pred cca 4 rokmi sa mi skratil cyklus z 28 dni na 22-23 dni. Prve 3-4 dni silnejsie krvacam, aj so zrazeninami, menzes trva 7 dni. Mam aj maly 1 cm myom. Zelezo mam tesne pod normou, Hemoglobin 120. Nikdy som nebrala Hak, za sebou mam 1 porod. Hormony mam ok, v menopauze nie som. Co mam robit? Gynekologicka navrhla Mirenu, alebo Zlyndu. Kamaratka ma podobny problem, ineho gynekologa a ten jej odporucil Kyretaz. Ja by som sa najradsej zbavila tej menstruacie, kedze chodi skor a je silnejsia. Ale zas som citala, ze pre zeny, tesne pred nástupom menopauzy (po 45. roku života), môže hormonálna liečba urýchliť nástup klimaktéria. a to by som nerada, je to pravda? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte už cykly bez ovulácie a určite Vám pomôže hormonálna liečba. Aj Mirena aj Zlynda sú dobrou variantou, prípadne možno zvážiť aj hormonálnu substitučnú liečbu kompletne.

  • Menstruacia 6 dbi skor

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, 4.7. Som bola na biopsii krcka maternice robili ah kyretaz zhruba po 7 dnoch od zakroku som dostala menstruaciu ale o 4 dni skor a trvala skoro 2 tyzdne potom mi doktor dal tabletky na zastavenie krvacania pretoze som mala 2 tyzdne silme krvacanie a twraz som dostala menstruaciu zhruba po 10 dnoch od poslednej ..normalne som mala mat az o 6 dni . Vopred dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    skoršie krvácanie je spôsobené vysadením hormonov na zástavu krvácania, je to v poriadku, ďalšia menštruácia by už mala prísť normálne.

  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň 21.2 som bola na kyretáži/potrate kde ma upozornili že nasledovne dni budem krvacat cistit sa, po 2 tyzdnoch som bola na kontrole kde povedal pan gynekolog ze som v poriadku pytal sa ma kedy bola posledna menstruacia povedala som mu ze po potrate som krvacala neviem ci som to mohla brat ako menstruaciu alebo cistenie a presiel mesiac od zakroku a menstruacia mi 4 dni meska uz a robila som si aj testy a su negativne, je v poriadku meskanie?

  • Krvácanie mimo cyklus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň. Som 14 mesiacov po pôrode, kde mi v maternici zostal kúsok placenty, kvôli ktorému som absolvovala dva krát kyretáž z dôvodu neprestávajúceho krvácania. Odvtedy som pravidelne dostávala menštruáciu, ktorá je však stále veľmi slabá. Môj problém sa ale týka špinenia. Už tri týždne spinim, deň po menštruácii to začalo zasa. Dva krát som bola na gynekológii, kde lekárka všetko prezrela, a skonštatovala, že je všetko v poriadkuc žiadne polypy, myomy, cysty a zrejme to bude hormonálne. Cytológia z pred polroka bola v poriadku, krčok pekný, vraj nevidí zmysel brat cyto nanovo. Neviem, ako mám ďalej postupovat, začínam sa báť. Spinenie je veľmi mierne, je ho malinko, niekedy sa objaví raz za deň, inokedy vôbec.

    Veľmi pekne ďakujem za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    toto špinenei môže súvisieť aj s kyretážami, ale môže byť aj hormonálna príčina, prípadne aj zápal sliznice maternice. Ak je to iba takto slabé, malo by sa to upraviť samé, možno zvážiť antibiotiká ak by to neprestávalo.

  • Menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, som 3 týždne po druhej kyretáži a začala som krvácať, pripomína mi to menštruáciu, môže byť že prišla skorej ako po tých 4-6 týždňoch? Mám aj trochu bolesti už druhý deň. Je to prosím vás normálne? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    mám veľmi málo informácii aby som Vám napísal o čo sa jedná. Menštruácia však môže prísť aj po 3 týždňoch od kyretáže, závisí na dôvodoch, prečo bol zákrok prevádzaný