Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Polyp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala som podstúpiť HSK kvôli polypu . Zákrok som podstúpila, nikto mi nič k tomu nepovedal, ale v správe je napísané HSK polypoctemia + curettage c.uteri. Domnievam sa, že to bola aj kyretaž, pred zákrokom má uisťovali, že HSK je setrnejšia pri polype ako kyretaž . Neviem prečo mi ju robili. Najbližšia menstruacia by mi mala prísť v termíne po tomto zákroku alebo neskôr ? A kedy sa snažiť otehotnieť po tomto zákroku ? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    to sa musíte spýtať v nemocnici, kde Vám výkon robili, je možné, že sa nedarilo hysteroskopicky odstrániť polyp, pretože mal stopku niekde neprístupnú optike a preto sa pridala kyretáž, aby sa polyp kompletne odstránil.
    Menštruácia by mala prísť v termíne, ale bude slabšia, skoro žiadna, iba špinenie.

Podobné otázky

  • Sliznica endometria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam 59rokov. Minulý rok v oktobri mi odstránili polyp a urobili kyret pre krvacanie. Histol.bola negativna. Tento týždeň na preventívnej prehliadke mi zistila gynekologicka vyšku sliznice,, 0.5. A vraj norma je do 0.8. Moja vyska nie je v poriadku? Aktualne onkomarkery tento týždeň v poriadku. Dala mi kontrolu o 2 mesiace.Co to spôsobuje, ze sliznica rastie,ake to ma pre mna rizika co môžem ja urobiť, aby sa sliznica znizila. Nasla som prípravok ESTROLUX - hormonálna rovnováha malo by význam to uzivat? ? Pripadne iné produkty, Nemám žiadne gyn.problemy. posledne mesiace mam však veľmi silné potenie z nicoho nic na celom tele co som v prechode nikdy nemala.Som obezna.
    Mam Hpv16 bez nálezu na krcku. Očkovaná nie som.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistujú onkomarkery pre sliznicu maternice, niekto zase mrhá peniaze verejného poistenia.
    5 mm sliznicu po menopauze je potrebné ultrazvukovo sledovať, ovplyvniť sa to nedá. Závažnejší nález je perzistujúca HPV infekcia, tam je potrebná opatrnosť vo vašom veku.

  • Bolesť a výtok z prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor,
    chcem sa opýtať na môj dlhodobejší problém. Z ľavého prsníka mi po zatlačení vyteká na striedačku biely a tmavo - zelený výtok. Je ho pomerne dosť a je lepkavý. Okrem toho ma ten prsník veľmi bolí, pociťujem v ňom tlak. Absolvovala som vyšetrenia sono+ kultiváciu z prsného výtoku. Na sone sa objavila len malá cysta a povedali mi, že to s výtokom nesúvisí a kultivácia dopadla v poriadku(Aj ked v tej situácií mi zrovna vyšiel len ten biely výtok). Chcem sa opýtať, či je to v poriadku ? Už neviem na ktorého lekára s obrátiť gynekológ a mamológ ma odbili, že už nemajú čo ďalej riešiť, mňa to však dosť bolí a pociťujem diskomfort, niekedy si musím z prsníka ten výtok vytlačiť ,aby som necítila až také napätie v prsníku. Deti ešte nemám, ani som nebola tehotná, menštruáciu mám nepravidelnú, mám 28 rokov
    Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    musím povedať, že som sa s podobným prípadom nestretol, osobne by som zvážil tzv. duktografiu - podobné potiaže môže robiť polyp v mliekovode. Prípadne by som doporučil vyšetrenie u iného mamológa.

  • Hyperplazia endometria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v januari mi bol odstraneny polyp z maternice, vysledok z histologie vysiel glandularna hyperplazia endometria bez atypii. Brala som Duphaston 3 mesiace od 16 do 25 dna cyklu. Posledne 2 menstruacie po Duphastone mi prisli pomerne neskoro (36. a 38. den cyklu) a boli slabsie a kratsie ako predtym, ked som Duphaston nebrala. Je to prosim Vas v poriadku? A hlavne, da sa nejak skontrolovat, ci Duphaston zabral (uz ho neberiem, mala som len na 3 mesiace) a hyperplazia uz nepretrvava? Treba ist kvôli vysetreniu opat do celkovej narkozy? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    bude stačiť ultrazvukové vyšetreni výšky sliznice maternice. Nepíšete vek, ale ak máte anovulačné cykly, tak tri mesiace Duphastonu to nezachránia, liečba sa podáva dlhodobo. Ak nič iné, tak je vhodná aj antikoncepcia.

  • Polyp

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, na preventívnej prehliadke mi bol nájdený polyp, ktorý sa potvrdil sonom aj po menzese. Následne hneď na ďalší týždeň som si vybavila všetky potrebné vyšetrenia a hneď šla na odstránenie polypu hysteroskopiou. V lekárskej správe mám napísané ze je všetko v poriadku a ze sliznica maternice bola bez jednoznačného polypu a tak bola vykonaná šetrná kyretaz dutiny. Čo si mám o tom myslieť. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvidíte aký bude výsledok mikroskopického vyšetrenia aj ultrazvukového vyšetrenia po výkone.
    Občas je sliznica maternice o niečo vyššia a na ultrazvuku budí dojem prítomnosti polypu, ktorý sa potom pri hysteroskopii nenájde.
    Ale je možné že na mikroskopickom vyšetrení sliznice z kyretáže tam budú polypozne zmeny.

  • Zápal panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    10. nov. 2023 mi robili hysteroskopiu a kyretáž z dôvodu podozrenia na polyp endometria. Subj. prejavy boli špinenie pred menštruáciou aj 4-5 dní. Po zákroku sa ihned objavili bolesti a špinenie, o 5 dní krvácanie (trvalo 5 dní).
    Pri narastajúcich bolestiach mi na urgente diagnostikovali endometritídu a nasadili per os klindamycín. Po 4 dňoch užívania ma hospitalizovali s diagnózou PID, pokračovala terapia i.v. klindamycín a metronidazol 3 dni. Ďalšie 3 dni som obe atb doužívala ambulantne.
    Bolesti ustali, na kontrole 18. dec. mi v kultivácii našli klebsiellu pneumoniae. Počas nasledujúceho mesiaca bola 2x preliečená lokálne (polygynax, fluomizing - obe po 6 dní).
    Následná kontrola 29.1 už v kultivácii okrem klebsielly p. (stredne masívne) bol aj enterococcus faecalis ojed., corynebacterium a stafylokok sp.. Liečba ciprofloxacin celkovo na 5 dní.
    Po prvom dni užívania sa stav masívne zhoršil, objavil sa žltý výtok, bolesti podbrušia (striedavo v strede a v oblasti vaječníkov), tlak v podbrušku a pocit tlaku pri močení. Lekár mi dnes liečbu zastavil po 4 dňoch a vyjadril sa, že vaginálne prostredie sa musí obnoviť, opäť odobral kultivácie, odoslal ma na imunológiu a odporučil výplach Clogin. Zápal je vraj na úrovni cervixu. Silný žltý výtok (v sprche doslova vyteká prúdom) a bolesti pretrvávajú, v striedavej intenzite. CRP som dnes mala nízke a krvný obraz v poriadku.
    Je takýto postup podľa vás ok? Netúžim po ďalších atb, ledva som zvládla všetky doteraz, ale zároveň sa obávam opätovného PID a komplikácií.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že ste mali už počas zákroku začínajúci zápal krčka, ktorý sa pri hysteroskopii dostal do vyšších partii. Samotný klindamycín je pri takomto zápale nie úplne dostatočná liečba, pretože nezaberá dostatočne na gram negatívnu floru (vrátane klebsiely).
    Teraz je otázka, či je maternica vrátane krčka dostatočne preliečená a problémy robí rozbitá flora pošvy po antibiotikách, alebo stále pretrváva zápal v maternici. To sa takto nedá zistiť, bez vyšetrenia.
    Ak je zápal v krčku alebo maternici, je potrebná komibnovaná antibiotická liečba aspoň 10 dní, ak je problém v pošve, stačí lokálne preliečiť.