Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zápal panvy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    10. nov. 2023 mi robili hysteroskopiu a kyretáž z dôvodu podozrenia na polyp endometria. Subj. prejavy boli špinenie pred menštruáciou aj 4-5 dní. Po zákroku sa ihned objavili bolesti a špinenie, o 5 dní krvácanie (trvalo 5 dní).
    Pri narastajúcich bolestiach mi na urgente diagnostikovali endometritídu a nasadili per os klindamycín. Po 4 dňoch užívania ma hospitalizovali s diagnózou PID, pokračovala terapia i.v. klindamycín a metronidazol 3 dni. Ďalšie 3 dni som obe atb doužívala ambulantne.
    Bolesti ustali, na kontrole 18. dec. mi v kultivácii našli klebsiellu pneumoniae. Počas nasledujúceho mesiaca bola 2x preliečená lokálne (polygynax, fluomizing - obe po 6 dní).
    Následná kontrola 29.1 už v kultivácii okrem klebsielly p. (stredne masívne) bol aj enterococcus faecalis ojed., corynebacterium a stafylokok sp.. Liečba ciprofloxacin celkovo na 5 dní.
    Po prvom dni užívania sa stav masívne zhoršil, objavil sa žltý výtok, bolesti podbrušia (striedavo v strede a v oblasti vaječníkov), tlak v podbrušku a pocit tlaku pri močení. Lekár mi dnes liečbu zastavil po 4 dňoch a vyjadril sa, že vaginálne prostredie sa musí obnoviť, opäť odobral kultivácie, odoslal ma na imunológiu a odporučil výplach Clogin. Zápal je vraj na úrovni cervixu. Silný žltý výtok (v sprche doslova vyteká prúdom) a bolesti pretrvávajú, v striedavej intenzite. CRP som dnes mala nízke a krvný obraz v poriadku.
    Je takýto postup podľa vás ok? Netúžim po ďalších atb, ledva som zvládla všetky doteraz, ale zároveň sa obávam opätovného PID a komplikácií.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    je možné, že ste mali už počas zákroku začínajúci zápal krčka, ktorý sa pri hysteroskopii dostal do vyšších partii. Samotný klindamycín je pri takomto zápale nie úplne dostatočná liečba, pretože nezaberá dostatočne na gram negatívnu floru (vrátane klebsiely).
    Teraz je otázka, či je maternica vrátane krčka dostatočne preliečená a problémy robí rozbitá flora pošvy po antibiotikách, alebo stále pretrváva zápal v maternici. To sa takto nedá zistiť, bez vyšetrenia.
    Ak je zápal v krčku alebo maternici, je potrebná komibnovaná antibiotická liečba aspoň 10 dní, ak je problém v pošve, stačí lokálne preliečiť.