Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,626 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sliznica endometria

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Mam 59rokov. Minulý rok v oktobri mi odstránili polyp a urobili kyret pre krvacanie. Histol.bola negativna. Tento týždeň na preventívnej prehliadke mi zistila gynekologicka vyšku sliznice,, 0.5. A vraj norma je do 0.8. Moja vyska nie je v poriadku? Aktualne onkomarkery tento týždeň v poriadku. Dala mi kontrolu o 2 mesiace.Co to spôsobuje, ze sliznica rastie,ake to ma pre mna rizika co môžem ja urobiť, aby sa sliznica znizila. Nasla som prípravok ESTROLUX - hormonálna rovnováha malo by význam to uzivat? ? Pripadne iné produkty, Nemám žiadne gyn.problemy. posledne mesiace mam však veľmi silné potenie z nicoho nic na celom tele co som v prechode nikdy nemala.Som obezna.
    Mam Hpv16 bez nálezu na krcku. Očkovaná nie som.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    neexistujú onkomarkery pre sliznicu maternice, niekto zase mrhá peniaze verejného poistenia.
    5 mm sliznicu po menopauze je potrebné ultrazvukovo sledovať, ovplyvniť sa to nedá. Závažnejší nález je perzistujúca HPV infekcia, tam je potrebná opatrnosť vo vašom veku.

Podobné otázky

  • Sliznica endometria- doplnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan Profesor. Určite nemienim peniaze z verejného poistenia. Odbery boli v rámci preventívnej prehliadky.
    Nevedela som, že onkomarkery na gynek.prehliadke nesúvisia s maternicou.
    Ako byť opatrná s HPV netuším. Z lsil sa zlepšilo ze nález a krcku nemám dám sa však zaočkovať.

    Aj tak ďakujem za vašu reakciu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vy nemíňate, ale odber onkomarkerov nie je preventívnou prehliadkou, nie je dokázané, že by naslepo naberané onkomarkery komukoľvek vrámci prevencie prinášali osoh. Míňa ich zdravotník, čo ich indikuje, ak ste si to platili sama, tak minul Vaše peniaze, čo je v poriadku, ak to bolo hradené z verejného poistenia, tak to v poriadku nie je.
    Perzistujúca HPV vo Vašom veku je dôvod na pravidelné cytologické sledovanie, pretože môže dôjsť ku vzniku dysplastických zmien. Očkovanie nepomôže, pretože už vírus máte v sliznici, pre Vás je dôležité opakované kvalitné cytologické vyšetrenie.

  • Vysoká sliznica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Mám 27 rokov zatiaľ žiadny pôrod a bola mi zistená vysoká sliznica endometria. Podľa toho čo som si čítala sa s týmto problémom stretávajú skôr staršie ženy v perimenopauze alebo menopauze. Chcela by som sa spýtať z akého dôvodu sa to prejavuje u mňa? Je to hormonálna nerovnováha? Bola mi robená aj kyretáž pred deviatimi dňami, ale chcela by som sa spýtať ako tomu predchádzať aby sa to dalo do poriadku? Môjho gynekológa som sa viackrát pýtala či netreba spraviť nejaký hormonálny profil aby sa zistilo ktorý hormón tam robí neplechu ale vždy mi povedal že to nie je treba.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vysoká sliznica môže byť spôsobená buď organickou príčinou (najčastejšie polyp) alebo hormonálne pri vynechaní ovulácie.
    Je potrebné počkať na výsledok mikroskopického vyšetrenia, a ak by šlo o neovulačné cykly, je vhodné nasadiť antikoncepciu, ak neplánujete teraz graviditu.