Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,556 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vysoká sliznica

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,

    Mám 27 rokov zatiaľ žiadny pôrod a bola mi zistená vysoká sliznica endometria. Podľa toho čo som si čítala sa s týmto problémom stretávajú skôr staršie ženy v perimenopauze alebo menopauze. Chcela by som sa spýtať z akého dôvodu sa to prejavuje u mňa? Je to hormonálna nerovnováha? Bola mi robená aj kyretáž pred deviatimi dňami, ale chcela by som sa spýtať ako tomu predchádzať aby sa to dalo do poriadku? Môjho gynekológa som sa viackrát pýtala či netreba spraviť nejaký hormonálny profil aby sa zistilo ktorý hormón tam robí neplechu ale vždy mi povedal že to nie je treba.

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    vysoká sliznica môže byť spôsobená buď organickou príčinou (najčastejšie polyp) alebo hormonálne pri vynechaní ovulácie.
    Je potrebné počkať na výsledok mikroskopického vyšetrenia, a ak by šlo o neovulačné cykly, je vhodné nasadiť antikoncepciu, ak neplánujete teraz graviditu.

Podobné otázky

  • Vysoka sliznica maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,chcela by som sa opytat. Mam 37 rokov, dodrziavam gynekologicke prehliadky,posledne 3 roky mam za sebou 2 potraty,z toho jeden vlastne predcasny porod 23tt+6 skoncemi nie stastne,druhy potrat v 4tom mesiaci. Vzorky z histologii boli vzdy v poriadku. Aj preventivne prehliadky. Na posledenej,teda tento rok mi bolo povedane,ze mam vysoku sliznicu maternice a o 2-3 mesiace mam prist opat. Kultivacie aj veci preventivnej boli v poriadku. Cyklus mam pravidelny. Od minuleho roka myom na zadnej stene maternice - teda dufam,ze myom,ze sa to neda zmylit. Od informacie o vysokej sliznici mam pocit,ze ma stale boli podbrusko akoby som mala dostat menzes a mam strach co sa skryva za tou sliznicou nakolko viem,ze znamej meskal cyklus a pri vysokej sliznici ju poslali na kyretaz a vzorky kvoli...mam strach to aj napisat. Chcela by som len vediet co od toho cakat nakolko mi lekar toho vela nepovedal,len tolko,ze to odsledujeme,ze sa to da liecit a nemam mat stres.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    riziko rakoviny sliznice maternice vo Vašom veku je skôr hypotetické.
    Môže sa skôr jednať o polyp. Úplne by stačilo opakované UZV vyšetrenie tesne po menštruácii.

  • vysetrenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Bola som na vysetreni vaginalnou sondou,dufam ze sa to tak nejak vola a gynekologicka mi povedala ze mam "vysoko sliznicu" na 15 den cyklu, mozte mi prosim vysvetlit co to znamena?? Bolo to vysetrenie kvoli bolesti podbrusku a spineniu. Ta vysoka sliznica nema suvis s nejakou hormonalnou poruchou? Nebude v buducnosti problem s otehotnenim? Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    v prvom rade si spravte tehotenský test. ak bude pozitívny navštívte nemocnicu.
    Nepíšete ako vysoká sliznica, ale v strede cyklu je normálne, že je sliznica vysoká, pretože sa produkujú iba samotné estrogény, ktoré sposobujú jej rast.