Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Sono prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    pri pravidelnej sono prehliadke pŕs mi rádiológ oznámil, že mám v podpazusi viac viditelne lymfaticke uzliny. Žiadne iné ťažkosti nemám, uzliny som si dokonca ani sama nenahmatala.
    Pozrel mi pre istotu aj uzliny v oblasti krku a slabín tam boli v poriadku.

    Povedal, že sa nemám báť. Vraj to môže byť z infekcie (napr po holeni...) Som dost chuda, tak sa vyjadril ze mozno ich vidno viac lebo tam je malo tuku... Momentálne však ťažkosti žiadne nemám. Naposledy som mala angínu v marci.
    Rádiológ mi neodporučil ďalšie vyšetrenia, ze staci kontrola o rok. Prsia boli OK. (pred pol rokom tam boli este 3 male cysty, ktore tam teraz uz neboli)
    Mala by som podstúpiť ďalšie testy?
    Napríklad zápalové paramentre krvi.
    alebo mám zopakovať sono po pár mesiacoch?

    Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nález som nevidel a ak mal kolega podozrenie, že niečo nie je úplne v poriadku, mal podľa toho upraviť ďalšiu zdravotnú starostlivosť a nie Vás niečím vystrašiť a potom povedať, že stačí o rok. Zväčšené lymfatické uzliny (tzv. lymfatický syndróm) majú množstvo príčin a ak naozaj mal podozrenie, mal Vás odporučiť aspoň na kontrolu. Osobne si myslím, že nález nebol klinicky významný.

Podobné otázky

  • Sono prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa spytat, mam skoro 36rokov, som 8mes po druhej sekcii, kojila som len velmi kratko. Pred 3mes som bola na laparo sterilizacii a odvtedy akoby sa mi daco stalo s pravym ramenom. pobolieva ma pravy prsnik z vonk strany, velmi mierne. Podla fyzio mam skrateny prsny sval a po terapii bolest ustupila, aj ked sa dakedy este ozve. Nenahmatala som si nic podozrive, iba okolo menzesu samozrejme je to tkanivo tuhsie. Na poslednom sone 2022 som mala vsetko v poriadku, na dalsie sa estelen chystam. Viete ma v tomto smere dako ukludnit alebo nasmerovat? Nefajcim, nepijem, cvicim. Velmi sa bojim nalezu na prsnikoch, moja mama mala DCIS, ale odobraty a zatial sa nevratil. Vdaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem vašej otázke, píšete že Vám fyzioterapeut stanovil diagnozu aj jeho liečba bola viac menej úspešná. Tým pádom nie je potrebné riešiť prsník.

  • Dysplázia prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa poradiť ohladne zdravotných ťažkostí s prsníkom. V 2 triestri sa mi o dosť moc zväčšil lavý prsník a aj prsný dvorec. Neupravilo sa to ani rok a pol od pôrodu. Kojila som len mesiac. Na začiatku tehotenstva som mala sono prsníkov v rámci preventívky a všetko bolo v poriadku, po pôrode som išla znova a gynekológ nič vážne nenašiel. V júni idem zase v rámci preventívky. Na výmenný lístok mi dal diagnózu displáziu prsníkov, čo ma vydesilo, lebo som sa dočítala, že to je ,,predrakovinový" stav. Bolesť nemám, ale v bežnim živote (upratovanie, hra a dcérou..) ma to velmi obmedzuje, lebo žiadna podprsenka mi nesedí. Gynekológ mi spomínal, že jediné riešenie je plastika z čoho mám velký strach a poisťovňa to ani neprepláca. Viete mi poradiť aj iné riešenie? Moc krát Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najlepšie by bolo, keby ste si vo Vašom okolí našli špecialistu z odboru mamológia, ktorý Vás vyšetrí a navrhne postup. Asymetria prsníkov, ktorá prináša zdravotné ťažkosti je indikáciou k plastike, ktorá je hradená z poistenia. Aj prípadný nález dysplázie je potrebné riešiť.

  • výsledky sona 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň po pol roku som išla na kontrolné sono prsníkov - výsledok: Vľavo kaudálne v hlbších štruktúrach vidno takmer izoechogénnu nodulárnu štruktúru do veľkosti 7 mm. Vpravo kraniolaterálne v mieste hmatného nálezu je ľahko hypoechogénna nodulárna štruktúra veľkosti 1,3 cm (pp. FA), periférnejšie od tejto nodozity smerom do HLQ je susp. izoechogénna nodulárna štruktúra veľkosti asi 8 mm, laterokaudálne za areolou je ďalšia nodulárna štruktúra veľkosti 1,1 cm (FA).
    Axilly bez aktuál. adenopatie.
    Z. Fibroadenómy obojstranne s progresiou rastu. Pán doktor zo sona odporučil vybratie, môj gynekológ vzhľadom k tomu, že som v šiestom mesiaci tehotenstva chce počkať na rozhodnutie pána doktora z prsníkovej poradne. Jeden z toho nálezu o veľkosti 1,3 cm som si v októbri nahmatala sama a zväčšil sa o 5 mm odvtedy a v tom mieste ma to neustále svrbí. Čo by ste odporučili Vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som to nechal na odborníka z prsníkovej proadne, nálezy v gravidite sú veľmi problematicky hodnotiteľné, prsníky sú v tehotnosti silne hormonálne stimulované.
    Ale asi by som zvážil operačné odstránenie.

  • bolestive tvrde prsia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den
    Kazdy mesiac mam klasicke predmenstruacne problemi ku ktorym patria aj bolestive naliate prsia. Po poslednom menzese sa mi vsak prsia nezmensili su tvrde a nadalej bolia. Menzes som dostala na cas bol normalny ako vzdy. Sono prsnikov pred 4 mesiacmi ok. Menzes dostavem vzdy pravidelne 23 prip 24 den a trva pat dni. Minuly rok mi zistili v maternici m&om 1 cm velky. Ine problemy nemam. Robila som si tehotensky test 3 krat vysiel negativne. Posledny styk bol pred 20 dnami. Vcera som bola na vysetreni u gynekolo. Na ultrazvuku z vonka pani doktorka nic nezistila. Maternica nieje zvascena, steny su v poriadku, krcok je v poriadku, okrem myomu tam nenasla nic co tam nema byt. Akurat som extremne sucha v posve. Nemam vytok ani ine problemy. Spravila mi este mocovy test volne predajny vysiel negativne. Ziadala som krvny test na vylucenie alebo potvrdenie tehotenstva alebo vnutorny ultrazvuk. Pani doktorka obe moznosti odmietla s vysvetlenim ze ked tam nic nevidi a mocovy test nic neukazal, menzes som mala tak tehotna niesom a teda na dalsie vysetrenie nieje dovod.Mam ist domov a cakat ci sa to p dalsom menzese nezmeni. Prosim vas preto o vas nazor na moj problem. Je mozne ze som tehotna 20 dni a neni to vidiet ? Alebo to moze byt len nejaky hormonalny vykyv a ja sa zbytocne plasim ?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    močový test je vysoko citlivý, prístup lekárky je veľmi chválihodný, šetrí peniaze v zdravotníctve na naozaj potrebné veci.
    Tehotná zrejme nie ste, prsia reagujú na gestagény, možno skúsiť agucaston alebo mastodynon, malo by to pomocť.

  • PRSNIK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa spitat na pravom prsniku som si nasla hrcku velku asi 2cm doktor ma poslal na sono prsnikov a tam mi povedali,ze mam vsetko poriadku ,ze tam nic nevidia.ale mna to boli sestricka povedala,ze to moze byt s kojenia ,ale kojila som len 6tyzdnov a to je asi 14mesiacov moje to byt s toho?dakujem.