Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • výsledky sona 2

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň po pol roku som išla na kontrolné sono prsníkov - výsledok: Vľavo kaudálne v hlbších štruktúrach vidno takmer izoechogénnu nodulárnu štruktúru do veľkosti 7 mm. Vpravo kraniolaterálne v mieste hmatného nálezu je ľahko hypoechogénna nodulárna štruktúra veľkosti 1,3 cm (pp. FA), periférnejšie od tejto nodozity smerom do HLQ je susp. izoechogénna nodulárna štruktúra veľkosti asi 8 mm, laterokaudálne za areolou je ďalšia nodulárna štruktúra veľkosti 1,1 cm (FA).
    Axilly bez aktuál. adenopatie.
    Z. Fibroadenómy obojstranne s progresiou rastu. Pán doktor zo sona odporučil vybratie, môj gynekológ vzhľadom k tomu, že som v šiestom mesiaci tehotenstva chce počkať na rozhodnutie pána doktora z prsníkovej poradne. Jeden z toho nálezu o veľkosti 1,3 cm som si v októbri nahmatala sama a zväčšil sa o 5 mm odvtedy a v tom mieste ma to neustále svrbí. Čo by ste odporučili Vy?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som to nechal na odborníka z prsníkovej proadne, nálezy v gravidite sú veľmi problematicky hodnotiteľné, prsníky sú v tehotnosti silne hormonálne stimulované.
    Ale asi by som zvážil operačné odstránenie.