Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • PRSNIK

    , Autor: Registrovaný používateľ

    chcela by som sa spitat na pravom prsniku som si nasla hrcku velku asi 2cm doktor ma poslal na sono prsnikov a tam mi povedali,ze mam vsetko poriadku ,ze tam nic nevidia.ale mna to boli sestricka povedala,ze to moze byt s kojenia ,ale kojila som len 6tyzdnov a to je asi 14mesiacov moje to byt s toho?dakujem.

Podobné otázky

  • Hrčka na prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes ráno po kojení ( mám 8 mesačného synčeka ) som si našla na ľavom prsníku konkrétne pod bradavkou na dvorci hrčku.. je mala ale pekne viditeľná akoby vystúpená a je telovej farby možno trošku do červena a na dotyk je tvrdá a doslova okrúhla .. dá sa mi normálne "chytiť" .. neviete mi prosím poradiť čo by to mohlo byt a či sa mám báť a utekať na vyšetrenie ? Ďakujem

  • Hrčka v prsníku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pan doktor,
    Mám 32 rokov, som 8 mesiacov po pôrode, kojila som tri mesiace, mali sme problémy s prisatím, preto som odsavala a kŕmila z fľaše celé tri mesiace. Ľavý prsník sa nalieval oveľa viac, odsavala som cca 200ml naraz, z pravého iba do 50ml. Ku koncu odsávania som si nahmatala hrčku v ľavom prsníku pri stlačení dvorca, pocitovo možno 0,5 az 1cm. Hrčka nie je bolestivá. Ukázala som to gynekológovi koncom januara, povedal že to vyzerá na zdurený mliekovod a časom zmizne. Hrčka ale odvtedy nezmizla, práveže mám pocit zväčšenia a preto v apríli som absolvovala sono na vlastnú žiadosť, kde mi pán doktor povedal že prsníky sú čisté a nič tam nevidí kde to odpisujem. Záver: starnutie prsného tkaniva. Odvtedy nespozorujem ani zväčšenie ani zmenšenie hrčky. Tá hrčka ma ale naďalej nervoznuje a neviem aký by mal byť další krok, či absolvovať sono aj inde alebo ešte počkať. Rakovinu prsníka sme mali aj v rodine, babka z otcovej strany, viem že z matkinej strany by to bolo horšie ale mám toho malého diabla v hlave… ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by bolo potrebné hrčku diagnosticky dotiahnuť, aj keď bolo ultrazvukové vyšetrenie negatívne. Osobne by som navrhol mamografiu alebo špecializované vyšetrenie v mamologickej ambulancii. Ak ste z okolia Bratislavy, môžete sa objednať aj na našu kliniku v Ružinove.

  • Sono prsnikov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Chcem sa spytat, mam skoro 36rokov, som 8mes po druhej sekcii, kojila som len velmi kratko. Pred 3mes som bola na laparo sterilizacii a odvtedy akoby sa mi daco stalo s pravym ramenom. pobolieva ma pravy prsnik z vonk strany, velmi mierne. Podla fyzio mam skrateny prsny sval a po terapii bolest ustupila, aj ked sa dakedy este ozve. Nenahmatala som si nic podozrive, iba okolo menzesu samozrejme je to tkanivo tuhsie. Na poslednom sone 2022 som mala vsetko v poriadku, na dalsie sa estelen chystam. Viete ma v tomto smere dako ukludnit alebo nasmerovat? Nefajcim, nepijem, cvicim. Velmi sa bojim nalezu na prsnikoch, moja mama mala DCIS, ale odobraty a zatial sa nevratil. Vdaka.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem vašej otázke, píšete že Vám fyzioterapeut stanovil diagnozu aj jeho liečba bola viac menej úspešná. Tým pádom nie je potrebné riešiť prsník.

  • Bolesť ľavého prsníka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pekný deň prajem dosť ma boli ľavý prsník a su obidva naliate ale ten ľavý je dosť bolestivý a trochu ma tam aj pichá v obidvoch. mám aj nestranné kŕče ale take slabé. Pichá ma aj vo vaječníkoch môže to byť Stoho že mám dostať menštruáciu alebo môžem mať zápal??? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    uvedené problémy sú typické pre premenštruačný syndrom, čo súvisí s ovuláciou a vylučovaním progesteronu. Stav sa upraví po menštruácii.

  • Dysplázia prsníkov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcem sa poradiť ohladne zdravotných ťažkostí s prsníkom. V 2 triestri sa mi o dosť moc zväčšil lavý prsník a aj prsný dvorec. Neupravilo sa to ani rok a pol od pôrodu. Kojila som len mesiac. Na začiatku tehotenstva som mala sono prsníkov v rámci preventívky a všetko bolo v poriadku, po pôrode som išla znova a gynekológ nič vážne nenašiel. V júni idem zase v rámci preventívky. Na výmenný lístok mi dal diagnózu displáziu prsníkov, čo ma vydesilo, lebo som sa dočítala, že to je ,,predrakovinový" stav. Bolesť nemám, ale v bežnim živote (upratovanie, hra a dcérou..) ma to velmi obmedzuje, lebo žiadna podprsenka mi nesedí. Gynekológ mi spomínal, že jediné riešenie je plastika z čoho mám velký strach a poisťovňa to ani neprepláca. Viete mi poradiť aj iné riešenie? Moc krát Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    najlepšie by bolo, keby ste si vo Vašom okolí našli špecialistu z odboru mamológia, ktorý Vás vyšetrí a navrhne postup. Asymetria prsníkov, ktorá prináša zdravotné ťažkosti je indikáciou k plastike, ktorá je hradená z poistenia. Aj prípadný nález dysplázie je potrebné riešiť.