Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • silne bolesti

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dakujem za odpoved. Poprosila by som este radu, ci mam ist este raz za mojim gynekologom,( aj ked stale prekruca oacmi, ked vojdem dnu ) nakolko sa od problemu distancoval. Vie mi na to predpisat lieky? Da sa toto ochorenie liecit vobec na SK? Pomohlo by mi vybratie Bartholiniho zalzy na pravej strane? Urobim cokolvek, len nech sa tej bolesti zbavim. Dakujem

Podobné otázky

  • Bolesti pri ovulácii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.
    Od tretieho pôrodu mávam dosť silne bolesti pri ovulácii (vaječníky, maternica, kríže). Riešila som to, samozrejme, u gynekológa. Urobil mi sono, stery, vyšetril ma a že z jeho strany všetko ok, mám si dať Ibalgin. Pýtala som sa či naozaj neexistuje aspoň nejaký doplnok, ktorý by som užívala na zmiernenie, vraj len HAK, ktorú mne je zbytočne užívať nakoľko manžel absolvoval po treťom dieťati vazektomiu, aby som nemusela nič užívať. Naozaj nie je iný spôsob, ako týmto bolestiam predchádzať? Ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hormonálna antikoncepcia je liekom prvej volby pri bolestiach, okrem toho znižuje aj riziko smrti na rakovinu o viac ako 13%, určite by som ju odporúčal, žiaĺ v tejto smutnej krajine Vám to nehradí verejné poistenie (ani vazektomiu, že).

  • Pomoc

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcela by som sa spýtať som už zúfalá a mám zmiešane pocíti a neviem čo si mám myslieť o všetkom neviem v skutočnosti čo mi vlastné je bola som u svojho gynekológa a našiel mi zrasty na maternici a povedal mi že nevidí tam myom pritom v októbri som bola u jedného doktora a gynekológa a oni mi povedal že mám veľký myom na maternici a teraz som bola u svojho a povedal mi najprv že mám vzrasty na maternici a budem musieť ísť na lakoroskopiu prv povedal že sa mám ešte ísť objednať do Košíc na 3d na veľký ultrazvuk a jak som mu povedala že načo povedal že bi bolo dobré aze mám prísť na druhý týždeň na krv lebo že chce výsledky aze až potom ma pošle na lakoroskopiu unas v meste bral aj viteri prišli mi výsledky že mám dačo jak uroloskopiu či ako prepáčte ale neviem ako sa to vlastne vola ale dal mi antibiotiká aj manželovi abi sa neprenasala dajaka infekcia no neviem čo to je ale čo sa chcem spýtať ja som už dva roky v bolesti neviem si rady po antibiotikách mám ešte viac bolesti stále mi je horúco veľa vody potrebujem piť a o pucham a čo ešte k tomu beriem aj macimirox a sestricki som hovorila že proste ma bolesti zaťažujú v normálnom živote že mám 3 deti aze či sa nedá už teraz ísť na operáciu stim povedala že doktor povedal že po menštruáciii Ato je až o mesiac zase aja už si radi neviem mám silné bolesti pod bruškom potom brucha krížov nôh hlavy a sestricki jak som povedala že by som chcela vibrat celú materinicu tak mi povedala že sa to nedá že NATO sú dajake medicínske zákony ale ja v bolestiach pretrvavam neviem čo mám robiť nakoho sa obrátiť alebo čo povedať svojmu doktorovi abi má uz konečne poslal na operáciu abi som sa zbavila tej každodennej bolestí deti už nebudem môcť mať som už 3roky po sterilizáciii tak ja už nemám čo stratiť len potrebujem poradiť aj pomoc ďakujem

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ak máte bolesti a naozaj sa našiel myom, určite je to dôvod na vybratie maternice, ak už neplánujete viac detí.
    Inak sa v tom Vašom texte zle orientujem, ale rozumiem, že sa necítite dobre, bolo by vhodné nájsť si iného gynekológa pre druhý názor.

  • cysta, alebo iné?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor. Mám 40 rokov. Chcela by som sa spýtať názor ďalšieho odborníka. 9.10. som mala menštruáciu, normálne ako inokedy 3 dni a priemernu až slabu. 15.10. sme mali styk. od 16.10 silné bolesti na hrudi, bola som chorá, atb 6 dní, .22.10 na rtg pluc, všetko v poriadku. Od 25.10 mi začalo byť zle od žalúdka, nemohla som spať, hlava bolenie, časté močenie, . 26.10. rano slabo pozit test a poobede na druhý deň ráno už negat. Tak som si to nevšímala. Ved to mohol byť zlý test,alebo niečo iné. 5.11. som dostala dalšiu menštruáciu veľmi silnú až 5 dní, krv bola skor vyždy číra červená a veľmi silné krvácanie s bolesťami brucha. od 9.11. posledný deň menštruácie ma naplo z jedla, káva mi nechutí už 2 týždne. 12.11. sme mali styk a v ten deň ma ráno aj večer pichlo silno na pravom vaječníku, cítila silný tlak v bruchu. 13.11. som bola na preventívke u gynekologičky s tým, že dlho pozerala obrazovku, až ukázala, že je tam niečo, ale nevie či to je cysta, lebo že to nemá ešte 3 cm. Pýtala som sa, či tie príznaky tehotenstva môžu byť aj z cysty, či to nemôže suvisieť s prechodom, lebo tak silnú menštruáciu som nemala už rok. Že vraj v menopauze sa skor skracuje ako predlžuje cyklus. Doporučila indonal 2 x denne.Ale teraz mám chrobaka v hlave, nemohol to byť aj gestačný vak. Môže mať žena túžiaca po dieťati také príznaky. A ak nasadím indonal, a nahodou aj som tehotná môže sa? Nič viac nepovedala, len kontrola o 3 mesiace. Len sa mi to zdá byť neskoro. Jedna moja babka mala 40 kvoli gynekolog.ťažkostiam operáciu, tak mierny strach tam je. 14.11 som si urobila test len kvoli tomu, či kupiť indonal, bol veľmi slabý, tak teraz váham. Ďakujem veľmi pekne.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    má to veľmi jednoduché riešenie, spravte si tehotenský test, ak je negatívny, tak hladina HCG v krvi je pod 50, čo znamená že nie ste tehotná. Indonal je placebo.

  • Potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa informovať alebo skôr zistiť o čo ide. S partnerom sme spolu už rok a máme nechránený pohlavný styk no stále mi chodila normálne menštruacia, sem tam sa stalo že meškala no nebolo to často. Tento mesiac som mala take divne pocity a symptómy ako non-stop nafúknuté tvrdé bruško, bolesti bedier posledne 2týždne iný hrudkovy výtok a podobne. Test som si nerobila a neviem či som mohla byť tehotná, no už druhy deň mám slabý ružový výtok a silne bolesti bruska a dnes rano zo mňa vypadla divná väčšia hrudka nevyzeralo to ako bežná krvná zrazenina počas menštruácie ale bola iná nezvyčajná a od vtedy ako to zo mňa vyšlo mám čierne silno čierne krvácanie z pošvy. Neviem či by mohlo ísť o potrat alebo ide o niečo iné pretože menštruáciu ešte dostať nemám. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    naozaj netuším, o čo sa mohlo jednať, nedá sa samozrejme vylúčiť ani včasný potrat, ak ste otehotnela cyklus predtým. Spravte si test, ak by bol pozitívny, navštívte Vášho gynekologa.

  • Špinenie mimo ms

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, chcela by som sa opýtať ohľadom "problému" ktorý ma trápi už 4. deň. Od 31.12.2022 do 7.1.2023 som mala riadne menštruáciu, o týždeň na to (13.1.) som mala silné bolesti v podbrušku, pripisovala som to ovulácií, vždy keď ju mám, tak mám bolesti. Lenže o týždeň na to 21.1. som začala špiniť. Mám na intímke hnedé špinenie, nemám bolesti v podbrušku, nemám žiadnu krv, len toto špinenie. Dnes je tomu už 4. deň a neviem či mám ísť za gynekológom alebo to prejde. Ešte vždy kojím a som 14m po pôrode. Začiatkom februára idem na operáciu (žlčník), takže dovtedy by som to chcela vyriešiť. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    pri dojčení je ovplyvnená funkcia vaječníkov a hladiny hormónov, preto môžete krvácať mimo cyklus. Nijako by som to neriešil, malo by sa to samé upraviť.