Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,520 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    prosim vas chcem sa opýtať kolko krat v priebehu roka môžem podstupiť interupciu.mam taky problem,bola som na interupcii pred 7týžnami a mala som po nej mesiac pohlavný styk s ochranou!!!!a opätovne som otehotnela,nemôžem si to dieta nechat lebo ich mam doma už 3.a preto sa vas chcem opýtať či môžem ist znova na interupciu

Podobné otázky

  • Problémy po mimomaternicovom tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    pred 2. mesiacmi som bola v inej krajine akutne operovana pre prasknuty vajcovod z dovodu mimomaternicoveho tehotenstva. Bolo to moje prve otehotnenie po 5tich rokoch snazenia. (Cca 8-10. tyzden - nevedela som, ze som az v tomto stadiu, lebo mi zistili celiakiu a mala som rozhadzany cyklus). Pri prasknuti doslo k strate 2.5L krvi, podavali mi transfuziu. Odstranili mi laparoskopicky lavy vajcovod a na pravom 2 mensie benigne cysty. Kyretaz nebola robena. Doteraz som mala 2 cykly s velmi slabym menzesom, podobnym spineniu.Lekar mi aj kontroloval hcg v krvi (po 1,5 mesiaci od operacie bola cca 90), pred tyzdnom som mala posledny odber, lebo hodnota uz bola zanedbatelna. Momentalne som po 2hom slabom menzese a zacala som pocitovat pichanie v oblasti posvy a krcka maternice. Nie vkuse, no pocas dna sa to parkrat ozve. V oblasti odobrateho vajcovodu, su obcas tiez tahave bolesti. Je take nieco v mojom pripade v poriadku? Moze to byt sposobene fyzickou namahou? Aka doba pre opatovne snazenie je podla vas vhodna? (Momentalne sa nato fyzicky ani psychicky este necitim).
    Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    myslím si, že tie pichavé bolesti v pošve a krčku nesúvisia s operáciou, ťahavé bolesti v podbruší môžu byť po operácii, občas sa vytvoria v mieste operácie zrasty. Opätovne môžete otehotnieť, až sa na to budete fyzicky aj psychicky cítiť.

  • Infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás má vaginálna infekcia/ zápal vplyv na otehotnenie? Prípadne môže spôsobiť potrat vo veľmi skorom štádiu tehotenstva (prvých dňoch/ týždňoch)?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal pošvy (kolpitída) nemá vplyv na otehotnenie ani potrat. Niečo iné je zápal krčka, chronický zápal krčka maternice môže aktiváciou imunity spôsobovať neplodnosť.

  • Tehotenstvo po kyretazi

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bola som na čistení, v 6tt tehotenstva, injekcia mi bola pichnuta ale po ultrazvuku, deň nato, lekár v nemocnici usúdil, že je potrebné čistenie, nevedela som aké môžu byt alebo nemusia byt následky po zákroku. Viete mi objasniť, či bude problém s budúcim otehotnením, pripadne udržaním tehotenstva? Je čistenie nebezpečne alebo sa neodporúča? Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    otehotnenie by nemal byť problém, ale výkon zvyšuje riziko predčasného pôrodu a problémov s pôrodom placenty. Preto sa snažíme riešiť potraty liekmi.

  • prasknutý kodóm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám dosť vážny problém a to ten, či môžem alebo nemôžem byť tehotná. Totiž v sobotut.j 20.8.2011, sme mali s priateľom sex, samozrejme, že sme použili kondóm, ale problém je v tom, že keď bol vo mne, tak sa roztrhol a nejak sme to nezaregistrovali a cca necelú minútku sme to robili s roztrhnutým kondómom. Ale, priateľ sa do mňa neurobil, urobil sa až potom, keď sme prestali. A ja som mala neplodné dni a on predtým vypil pivo. Myslíš, že môžem byť tehotná?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    áno možete, kondóm je síce dobrá ochrana, hlavne pred pohlavne prenosnými ochoreniami, ale ako antikoncepcia občas zlyháva.
    Riziko je malé, ale reálne, počkajte na menštruáciu, ak nepríde, spravte si tehotenský test. Ak príde dajte si napísať hormonálnu antikoncepciu. Pivo nemá na otehotnenie vplyv.

  • Som tehotná ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Chcela by som sa opytať,či mám šancu byť tehotná alebo nie,ak som posl.menštr. mala 26.marca a v pondelok,čiže 11.apríla mi na gynekologii cez vag.sono našli dominantny folikul 16mm, pohl.styk ( nechráneny) som mala v ten isty den .
    Za odpoved vopred dakujem.