Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,458 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás má vaginálna infekcia/ zápal vplyv na otehotnenie? Prípadne môže spôsobiť potrat vo veľmi skorom štádiu tehotenstva (prvých dňoch/ týždňoch)?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zápal pošvy (kolpitída) nemá vplyv na otehotnenie ani potrat. Niečo iné je zápal krčka, chronický zápal krčka maternice môže aktiváciou imunity spôsobovať neplodnosť.

Podobné otázky

  • Veľkosť pošvových zrkadiel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Zmenila som gynekológa, ten môj doterajší zomrel. Bola som na gynekologickom vyšetrení. Nikdy som takú obrovskú bolesť pri zasúvani zrkadiel do pošvy doteraz nepocítila. Po vyšetrení som aj krvácala. Viem, že existujú rôzne veľkosti a typy zrkadiel. Tie, čo boli použité, bolí strašne veľké a široké. Nerodila som, pošva nie je taká roztiahnutá. Bol urobený iba obyčajný ster z pošvy. Mám právo ako pacientka dožadovať sa, aby lekár použil menšie zrkadlá alebo iný typ? V pošve je infekcia a zrkadlami keď zbytočne spôsobí trhliny, tak asi to pošve neprospeje. Tento typ zrkadiel ešte gynekológ pri mojom vyšetrovaní určite nepoužil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napíšem za seba pár poznámok:
    - odobratie steru na kultiváciu pri vaginálnej infekcií sú škodlivá prax, pretože baktérie, ktoré sú potvrdené v stere vôbec nemusia robiť potiaže pacientke, práve naopak, často vyjdú bežné baktérie a žena je potom nesprávne "liečená". Jedine ak by lekár robil náter na sklíčko a rovno to pozrel pod mikroskopom, čo však v súčasnosti nikto nerobí.
    - žene pri zápale pošvy zásadne nedávam do pošvy zrkadlá (ak naozaj nie je nejaký iný dôvod), pretože to veľmi bolí, ak je treba ster pošvy (a takmer vždy nie je treba) tak sa dá urobiť iba zavedením tamponu do pošvy.
    - samozrejme že je možné použiť menšie zrkadlá, aj zavádzať sa dajú bez zbytočného trápenia pacientky.

  • HPV a Crohn

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcem sa spýtať či je možné pri autoimunitnej chorobe-Crohn vyliečiť nejako hpv,aby sa netvorili stále bradavice a aby to tak nesvrbelo ? Mala som ich odstraňovane a nežijem momentálne pohlavne s priateľom . Stále mám svrbenie, výtok. Beriem isoprinosine.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    infekcia HPV sa vyliečiť nedá, musí si s ňou poradiť Váš imunitný systém, škoda, že nie ste zaočkovaná.
    Skúsiť môžete Aldaru lokálne, podporuje hojenie lézii.

  • Kvasinkova infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor. Trpím opakujúcou sa kvasinkovou infekciou momentálne 7 mesiac po sebe. Dávam si canesten combi,vždy zaberie ale po mesiaci pár dní pred menštruáciou je späť. Momentálne má aj manžel dopukane okolo zaluda až do krvi. Pri sexe sa to niekedy stane a potom mam problémy aj ja. Bola som u dr,spravil mi vyter na niake mikroorganizmy a chlamydie. Výsledky boli ôk,odporučil mi návštevu imunológa. Už druhý mesiac užívam gynimun trio ,ešte mam dve balenia a budu to tri mesiace. Len ma napadlo ci nemôže ísť o HPV virus ,keď je to stále to ísť dookola. Začne to vodavym vytokom s malými bielymi hrckami a potom ma to svrbí strašne až sa mi spravia ranky. Za vašu odpoveď veľmi pekne ďakujem. Aj za prípadnú radu.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    máte chronickú recidivujúcu vaginálnu mykozu, nie je ptorebné žiadne iné vyšetrenie.
    Dajte si predpísať mycomax alebo fluconazol 150 mg, a vždy v dobe kedy sa Vám objavia problémy si dajte jednu tabletku. Manžel nech sa prelieči jenamazol krémom.
    K tomu si dajte režimové opatrenia - bavlnenú bielizeň, intímne hygienické prostriedky s nízkym pH, nerobte si výplachy pošvy, užívajte probiotiká a obmedzte sladké jedlá. Stav sa postupne upraví.

  • Bakteriálna infekcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Pán doktor prosím Vás, môže vaginálna bakteriálna infekcia (mala som ju skôr ako som otehotnela) prerásť tak, že by po nejakom čase mohla spôsobiť potrat alebo problémy ak som v 3tt? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    závisí kde bola infekcia a ako prebiehala. Chronický zápal maternice by mohol spôsobiť aj potrat, ale zápaly pošvy iba veľmi výnimočne.

  • Ošetrenie pokožky pohlavných organov

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moze sa pouzit krem Belogent na ošetrenie vonkajších pohlavných orgánov? Pretože vkuse mam začervenanie, podráždene, opuchnuté pysky a občas sa urobí ránka. Hlavne sa to zhorší pri sexe. Z gynekologickeho hľadiska som v poriadku z výsledkov. Čiže mi bolo povedané ze to môže byť kožný problém. A doporučili mi tento kremík. Ale po prečítaní pribaloveho letáku som si nie istá týmto kremikom. Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    belogent je antibiotický krém, ktorý obsahuje aj kortikoidy proti zápalu. Ak je príčinou baktériová infekcia, tak by mohol pomôcť, ale ak je príčinou mykoza, môže naopak situáciu skomplikovať. Viac Vám neviem poradiť bez vyšetrenia.