Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Veľkosť pošvových zrkadiel

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Zmenila som gynekológa, ten môj doterajší zomrel. Bola som na gynekologickom vyšetrení. Nikdy som takú obrovskú bolesť pri zasúvani zrkadiel do pošvy doteraz nepocítila. Po vyšetrení som aj krvácala. Viem, že existujú rôzne veľkosti a typy zrkadiel. Tie, čo boli použité, bolí strašne veľké a široké. Nerodila som, pošva nie je taká roztiahnutá. Bol urobený iba obyčajný ster z pošvy. Mám právo ako pacientka dožadovať sa, aby lekár použil menšie zrkadlá alebo iný typ? V pošve je infekcia a zrkadlami keď zbytočne spôsobí trhliny, tak asi to pošve neprospeje. Tento typ zrkadiel ešte gynekológ pri mojom vyšetrovaní určite nepoužil. Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    napíšem za seba pár poznámok:
    - odobratie steru na kultiváciu pri vaginálnej infekcií sú škodlivá prax, pretože baktérie, ktoré sú potvrdené v stere vôbec nemusia robiť potiaže pacientke, práve naopak, často vyjdú bežné baktérie a žena je potom nesprávne "liečená". Jedine ak by lekár robil náter na sklíčko a rovno to pozrel pod mikroskopom, čo však v súčasnosti nikto nerobí.
    - žene pri zápale pošvy zásadne nedávam do pošvy zrkadlá (ak naozaj nie je nejaký iný dôvod), pretože to veľmi bolí, ak je treba ster pošvy (a takmer vždy nie je treba) tak sa dá urobiť iba zavedením tamponu do pošvy.
    - samozrejme že je možné použiť menšie zrkadlá, aj zavádzať sa dajú bez zbytočného trápenia pacientky.