Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,505 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.Mam zvyseny prolaktin a to 1050, norma bola do 600. Gynekolodicka mi predpisala parlodel 3x pol tablety,po 2 tablete som musela liecbu vysadit,lebo mi bolo strasne zle,bolela ma hlava,zavrate,vracanie,myslela som ze umrem.Lenze ja chcem otehotniet,doktorka mi povedala ze to moze byt problem,kvoli prolaktinu.Ale aj tak to skusim bez liecby.Progesteron mam troska zvyseny,ale niekde som citala ze ten je zodpovedny za ovulaciu,takze by nemal byt problem s otehotnenim,nie??Akurat ze ma doktorka strasi,ze ked sa nebudem liecit,po case mozem stratit menstruaciu,ja mam prave opak problem ze ju mam skor dlhsiu.Mag.rezonanciu som mala pred 5 rokmi ok.Moj problem bol ze spinim pred a po menstruacii a preto mi dok. zobrala krv na hor. profil.Moze byt zvyseny prolaktin pricinou spinenia,ako tvrdi doktorka?Tak teda co mam robit??Co by ste mi poradili? A vobec nechapem naco sa lieci prl. kedze sa to po case opat zvysi? Alebo sa mylim... Dakujem za odpoved

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    zvýšený prolaktín vplýva na menštruačný cyklus, može potláčať ovuláciu aj sekréciu hormónov z vaječníkov. Jeho zvýšenie však može byť aj druhotné pri chorobách iných endokrinných žliaz. Vhodné je dokladné endokrinologické vyšetrenie.
    Jeden profil však nie je presný, stav sa mení v čase. Vhodné je liečiť zvýšený prolaktín ak sa nenájde iná príčina, ktorú by bolo vhodné liečiť inak. Okrem toho zvýšený prolaktín može byť aj občas príčinou včasných potratov.

Podobné otázky

  • Vyssi prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    chcem sa opytat co môze byt za vyssim prolaktínom? Moja hodnota bola: 46,50ng/ml ... ref.rozsah(2,8-29,20)
    Bola som na odbere krvi na 24 den cyklu, o 3 dni prisla menstruacia.
    Isla som na odber v nespravny den cyklu?
    Citala som ze aj stres môze zvysovat tuto hodnotu, je pravda ze dva dni pred odberom som mala dost stresove obdobie a navyse aj rano pred odberom som mala mierny stres.
    Naposledy v novembri som mala hodnotu prolaktinu 27.(tu bol odber ale na zaciatku cyklu)
    Priznaky vyssieho prolaktinu nemam. Cyklus je pravidelny, ovulacie prebiehaju, bolestive prsia mam iba tyzden pred menstruaciou...


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem, prečo Vám niekto potrebuje vyšetrovať prolaktín, ak ste bezpríznaková, ale naše poisťovne radi hradia čokoľvek, okrem potrebnej onkologickej liečby.
    Nech Vám lekár, ktorý Vám naordinoval tieto pomerne drahé vyšetrenia podrobne vysvetlí, čo tým myslel a čo bude s Vami na základe získaných výsledkov robiť.
    Samozrejme že tento výsledok môže byť reakcia na stres, nevyspanie, alebo čokoľvek iné, pretože odber na prolaktín vyžaduje asolútne bazálne podmienky a vždy sa musí hodnotiť v závislosti od klinického stavu. Ak máte klinický stav v poriadku, nie je čo hodnotiť.

  • Je hormonálny profil v poriadku ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcela by som sa informovať, či je môj hormonálny profil v poriadku. Zatiaľ som nemala konzultáciu ohľadom výsledkov. Na prehliadke mi však bolo povedané, že mám zväčšený jeden vaječník a je tam podozrenie na PCOS.
    TSH - 3,413
    Prolaktin - 26,14
    LH - 6,22
    FSH- 4,09
    Progesteron - 2,30
    Testosterón - 1,59
    Estradiol - 0,210
    DHEA-S - 5,40
    AMH - 3,27.
    Ďakujem.

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    interpretácia hormonálnych nálezov je pomerne zložitá a musí sa robiť prísne v súlade s klinickým stavom. Okrem toho majú laboratóriá v niektorých parametroch iné hranice normy, preto by ste mala výsledky konzultovať s lekárom, ktorý indikoval odber. Dôležitý je aj presný deň cyklu, Vaša váha a iné údaje.

  • Bolesti prsníkov a vytekanie ako keby mlieka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Mám na Vás otázku na koľko som sa to už pýtala svojho gynekológa ten mi povedal, že je to normálne. Už rok a pól nekojím. Bolia ma prsníky a vyteká mi z nich niečo ako keby mlieko. Je to prosím normálne? Ďakujem za odpoveď.

  • prolaktín

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa opýtať na hormón prolaktín.
    Niekoľko rokov som užívala Medocriptin na jeho zníženie.
    Teraz som po hysterektomii a hormon je tesne pri hornej hranici, ale ešte nie nad normou.
    Kedže už nemám menzes, treba ho sledovať? Ak by boli zvýšené hladiny, čo môže spôsobovať?
    ďakujem za odpoveď. Elena

  • Zvýšené androgény

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Mám 23 rokov a už dlhší čas "bojujem" s hyperprolaktinémiou (vraj idiopatickou) Pri poslednej kontrole u ednkrinológa sa však toho našlo viac. DHEA 19,0ng/ml; OHPRO 0,6ng/ml; ASD 7,6ng/ml; PROL 20,7ng/ml; FTEST 4,6pg/ml; DHEAS 411ug/ml. Endokrinológ odporúča ergolínovu liečbu (?) a v prípade, že neplánujem graviditu v kombinácii s HAK. Mohli by ste, prosím, vyjadriť svoj názor,príp. poradiť, aká liečba by bola najvhodnejšia aj v prípade, že by som v blízkej budúcnosti chcela otehotnieť?... Za vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem . Júlia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som sa riadil doporučením endokrinológa, potreba je aj pátrať po príčine týchto hormonálnych zmien, može ísť aj o metabolickú príčinu.