Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Zvýšené androgény

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, Mám 23 rokov a už dlhší čas "bojujem" s hyperprolaktinémiou (vraj idiopatickou) Pri poslednej kontrole u ednkrinológa sa však toho našlo viac. DHEA 19,0ng/ml; OHPRO 0,6ng/ml; ASD 7,6ng/ml; PROL 20,7ng/ml; FTEST 4,6pg/ml; DHEAS 411ug/ml. Endokrinológ odporúča ergolínovu liečbu (?) a v prípade, že neplánujem graviditu v kombinácii s HAK. Mohli by ste, prosím, vyjadriť svoj názor,príp. poradiť, aká liečba by bola najvhodnejšia aj v prípade, že by som v blízkej budúcnosti chcela otehotnieť?... Za vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem . Júlia

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    určite by som sa riadil doporučením endokrinológa, potreba je aj pátrať po príčine týchto hormonálnych zmien, može ísť aj o metabolickú príčinu.

Podobné otázky

  • Vývojová chyba maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor. Chcem sa spýtať, či ste sa už stretli s vývojovou chybou maternice, kt. mi doktor opísal ako s natiahnutými rohmi, resp. plochú maternicu. Môže to mať v budúcnosti vplyv na otehotnenie? a ešte popri tom mám policystické vaječníky a moja maternica je nepravidelá a taktiež mám zvýšené androgény (9,8)... Môj doktor mi nenasadil žiadnu liečbu a neviem čo ďalej, keďže v blízkej dobe by som chcela mať dieťa a určite je to nutné nejakým spôsobom liečiť, aby sa to nedostalo do horších problémov... Čo by ste mi radili?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    dvojrohá maternica existuje, je to vývojová vada, ktorá vzniká pri zrastaní dvoch základov maternice. Nemusí to mať vplyv na tehotnosť, ale závisí na stupni poruchy.
    Ak máte polycystické vaječníky a vysoké androgény je liečba potrebná, základom je úprava hmotnosti pri prípadnej nadváhe a hormonálna liečba.