Psychologička Jiřina Prekopová: Desatoro lásky v rodine

redakcia | 24. október 2023
Desatoro lásky v rodine

Mnohí z vás poznajú psychologičku PhDr. Jiřinu Prekopovú. Jej publikácie sú inšpirujúce.

Skúste nasledujúcich pár riadkov prijať za svoje. Napokon, čokoľvek, čo pomáha upevňovať lásku v rodinách je predsa pravdivé a krásne...

OBNOVA LÁSKY V RODINE - Desatoro lásky

  1. Prijímaj seba samého takého, aký si a maj sa rád, i keď pochybuješ.
  2. Prijímaj svojich vlastných rodičov takých, akí sú a prijímaj ich v úcte, i keď robia chyby.
  3. Prijímaj partnera i jeho rodinu takých, akí sú a prijímaj ich v úcte, i keď nie sú dokonalí. Pretože bez nich by nebola ani tvoja súčasná rodina.
  4. Vedz, že každý človek v systéme svojej rodiny má nezameniteľné miesto, ktorého sa mu dostáva už jeho príchodom.
  5. Vedz, že počatie dieťaťa je aktom prijatia a žitia bezpodmienečnej lásky k dieťaťu. Vnímaj jedinečnosť tehotenstva každej ženy a dávaj jej podporu na tejto ceste.
  6. Ako maternica dáva pevné hranice tvojmu dieťaťu, tak i ty mu dávaj možnosť zažiť istotu, bezpečie a dôveru v tvojom náručí. V pravý čas však dopraj dieťaťu možnosť slobodne sa odlúčiť, daj mu možnosť rozvinúť sa a podpor ho v jeho zvedavosti, podnikavosti a tvorivosti.
  7. Dbaj na to, aby tvoje vyjadrovanie bolo jednoznačné, tvoje áno je áno a tvoje nie je nie.
  8. Uč sa, že najprv je dôležité vnímať a vyjadrovať svoje vlastné pocity plynúce zo vzťahu, bez toho, aby si toho druhého kritizoval, odsudzoval a ponižoval. Bez toho sa nemôžeš emočne konfrontovať a vcítiť do druhého. Dbaj na to, aby si premenil hádku v uzmierenie skôr, než slnce zapadne.
  9. Vedz, že ak trestáš dieťa bitkou, posielaním preč, mlčaním, ignoráciou a zastrašovaním, dieťa sa cíti opustené, neprijaté a bez lásky. Vychovávaj dieťa nie v strachu a pod tlakom, ale v atmosfére lásky a radosti.
  10. Ži vyššie uvedené v jednotnom spojení s tvojou rodinou a tým dávaj svojím deťom vzor. Takto my, ľudia, pestujeme a obnovujeme bezpodmienečnú lásku v rodine.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: