Exkluzívne pre MAMA a ja: Obľúbená rodinná terapeutka Naomi Aldort

Alena Pethoová a Eliška Fričovská | 6. september 2017
Exkluzívne pre MAMA a ja: Obľúbená rodinná terapeutka Naomi Aldort

„Nemali by sme formovať dieťa, len pestovať to, kým je.“

Ako deťom vyjadriť lásku?

Populárna americká publicistka i terapeutka, Naomi Aldort, učí rodičov po celom svete, ako pochopiť svoje dieťa, vychovávať ho s láskou, bez manipulácie, direktívnosti, ale v slobode a radosti.

Slovenským rodičom je mama troch synov známa najmä vďaka svojej knihe Vychovávame deti a rastieme s nimi. Počas svojho európskeho turné, ešte pred návštevou Bratislavy, nám exkluzívne poskytla interview.

Opäť ste v Európe na turné. Stretávate sa s tunajšími matkami – je rozdiel vo výchove a v rodičovských dilemách, medzi európskymi matkami a mamami v USA?

Nevidím rozdiel v osobných problémoch v rodinách. Ľudia sú ľudia a rovnako deti sú deťmi všade na svete. Jediné rozdiely, ktoré môžeme vidieť a cítiť, súvisia s politikou a hospodárstvom.

V USA neexistuje takmer žiadna materská dovolenka, pretože v tejto krajine zohrávajú veľkú úlohu peniaze. No „sloboda“ je v USA na prvom mieste, takže rodičia sú slobodnejší robiť, čo chcú a prispôsobovať si dané možnosti.

Ekonomicky si napríklad môžu viac dovoliť, aby jeden z nich (matka alebo otec) ostal doma na rodičovskej dovolenke, a čo je dôležité, ženy sú častejšie naozaj rovnocenné mužom.  Dokonca aj vzdelávanie doma je tu úplne bežné.

Prečítajte si: Humor vo výchove

Súčasným trendom je veľký tlak na ženu, matku – predovšetkým byť dokonalá – manželka, mama, manažérka, milenka, kuchárka... Je toho, skrátka, priveľa – ako máme zvoľniť? Ako sa tejto situácii postaviť?

Toto je obrovská téma, ktorá súvisí s prvou otázkou. Ženy v Európe zatiaľ nie sú, v porovnaní s mužmi, také rovnocenné ako v USA.

Stále robia to, čo bývalo kedysi ich primárnou povinnosťou – domáce práce a materstvo, no v súčasnosti naviac aj s prácou na plný úväzok. Táto situácia existuje aj v USA, páry si však častejšie rozdeľujú domáce práce, varenie a starostlivosť o deti rovným dielom.

To znamená, že matka nemusí byť „továrňou na všetko“ a zároveň si udržiavať prácu. Moja rada európskym ženám v tomto ohľade je – snaha o vytvorenie skutočnej rovnosti.

Aby fungovala rovnocennosť mužov i žien aj pri finančnom odmeňovaní za vykonanú prácu, ale aj v starostlivosti o domácnosť, či rodičovské povinnosti, aby muž i žena fungovali ako dvaja rovnocenní partneri.

Pri mojej práci s klientmi vidím, že pochopenie rovnosti je bežnejšie najmä v rodinách s vyšším vzdelaním, ale nie vždy...

Humor uzdravuje i pomáha pri výchove

V čom súčasní rodičia najviac chybujú? Aký by mal byť zmysel a cieľ výchovy?

Na jednej strane rodičia stále kontrolujú svoje deti a usmerňujú ich nesprávnym spôsobom, neustále ich kritizujú a hovoria im, akí sú, čo majú robiť, dokonca, aj to, čo si majú myslieť a hovoriť.

Na strane druhej, rodičia, ktorí sa snažia napraviť staré „kontrolujúce“ vzorce výchovy, u detí často precenia slobodu, čím vlastne znížia jej hodnotu až na priečku dovoľovania si, pričom neposkytujú deťom jasné vedenie.

Toto vyvoláva v deťoch zmätok a stres, čo ústi až k agresívnemu správaniu. Ďalšia oblasť, ktorá vytvára problémy, je snaha zapáčiť sa rodine, či napĺňať očakávania a požiadavky ostatných.

Keď sú rodičia príliš úzkostliví, len aby dosiahli ocenenie okolia, prichádzajú o skutočné náznaky a podnety, ktoré im dieťa dáva.

Napríklad, rodičia nechajú dieťa spať samo vo svojej izbe ešte predtým, ako je na to pripravené, len preto, že je to ich vlastná predstava alebo skôr predstava okolia.

Prípadne nariadia dieťaťu, čo má povedať babičke, prinútia ho, aby sa nechalo pobozkať a objať, aj keď nechce. Ďalšou veľmi bežnou chybou, ktorá stojí za zmienku, je zmätok o v emóciách.

V minulosti boli akékoľvek prejavy emócií odmietané, nebolo možné ich plne a pravdivo vyjadriť. Ale dnešní rodičia podporujú emocionálne prejavy dieťaťa až do takej miery, že to končí záchvatmi hnevu, požadovačnosťou až zrútením sa... 

Prečítajte si: Láska je viac ako slovo: 5 spôsobov vyjadrenia lásky podľa Garyho Chapmana

Hovorí sa, že je dobré nechať dieťa „slobodným“, nech sa prejavuje tak, ako to cíti, čomu rozumiem. Ale ako ustriehnuť to, aby malo aj fungujúce hranice? Ako rozpoznať tú „správnu mieru“?

Nemali by sme formovať dieťa, len pestovať to, kým je. Sloboda však nie je licencia alebo povolenie. Nikto v spoločnosti nerobí všetko, čo chce, v momente, kedy chce.

Dieťa vstupuje do spoločnosti a je zvedavé, chce vedieť, ako to funguje, aby sa mohlo úspešne začleniť. A keď sa samo ponorí do života, komunity, vzdelávania, kultúry i medziľudských vzťahov – naučí sa všetko, čo potrebuje, pričom prijíma spoločenské hranice na vlastnú päsť.

Takže, nie, dieťa nemôže byť len tak ponechané, nech robí veci bez ohľadu a rešpektu k ostatným a, napokon, aj k sebe samému...

Pokračovanie rozhovoru s obľúbenou terapeutkou Naomi Aldort si môžete prečítať v septembrovom vydaní MAMA a ja.

Dozviete sa tiež, ako dieťa zdravo podporovať, čo robiť, ak sa neudržíte a na drobca nakričíte. Ale aj zo súkromia Naomi, napríklad o jej neradostnom detstve, prečo sa rozhodla vzdelávať deti doma a nie v škole, alebo ako to vyzerá, keď k nim domov príde iná rodina na terapiu... 

Aktuálne akcie pre predplatiteľov MAMA a ja!

V septembri si môžete vybrať z dvoch možností:

1.    Získajte predplatné MAMA a ja s kávovarom Cafissimo PURE len za 38 € !

V tejto hodnote získate:
predplatné MAMA a ja = bežná suma 20,40
+ kávovar Cafissimo PURE = bežná suma 79 €
 Pre vás však len za sumu 38 €!

 

2.    Predplatné MAMA a ja so zľavou

MAMA a ja si môžete predplatiť na jeden rok za cenu 15,40 €,
vrátane poštovného, bez nároku na kávovar.
Hodnota 12 čísiel je 20,40 €, získate tak 5 € zľavu.


Online si môžete MAMA a ja predplatiť https://mamaaja.sk/predplatne

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: