Humor uzdravuje i pomáha pri výchove

Redakcia | 25. október 2016
Humor uzdravuje i pomáha pri výchove

Či už v nemocnici, v škole alebo v bežnom rodinnom živote, humor a srdečný smiech robí dobre telu i duši a uľahčuje spolunažívanie.

Chcete vedieť, ako treba humor správne dávkovať a aké sú jeho vedľajšie účinky? Čítajte ďalej!

Humor ako liek proti bolesti

Na nemocničnej izbe, v ktorej sa zotavuje 8-ročný Erik po operácii slepého čreva, sa tichunko otvoria dvere. Opatrne nakukne klaun s pomaľovanou tvárou a šepká: „Ahoj, som doktor Jajbolíto, smiem ísť ďalej?“ Erik prikývne. Hosť sa pomaly približuje a pýta sa: „Doktori ťa stále prehliadajú, však? Aj ja ťa chcem dnes prezrieť. Tak kde začneme? Pod posteľou? Pod skriňou?“ Erik vystrúha jemný úškrn na tvári. Doktor Jajbolíto vytiahne svoje meracie pásmo, ktorým dôkladne manipuluje. „A teraz ti odmeriam teplotu!“ priloží pásmo na chlapcovu ruku a otvorí oči: Veď ty máš 10-metrovú horúčku!“ Erik sa teraz už smeje nahlas a na chvíľu zabúda na život v nemocnici, bolesť i nudu...

Smiech pôsobí ako liek proti bolesti

Je to i vedecky dokázané. Na Slovensku pôsobí Občianske združenie Červený Nos Clowndoctors od roku 2004. Klauni prinášajú hospitalizovaným deťom v nemocniciach radosť, smiech a dobrú náladu. História myšlienky zdravotných klaunov sa datuje od roku 1986. Za tie roky sa zistilo, že pravidelné návštevy klaunov prispievajú k zlepšeniu psychického, a teda aj celkového zdravotného stavu pacientov, a to vrátane ťažko chorých. V súčasnosti sú profesionálni zdravotní klauni považovaní za dôležitú súčasť liečebného procesu na detských oddeleniach nemocníc po celom svete. 

To, že humor robí telu i duši dobre, je dnes už vedecký poznatok. Smiech uvoľňuje v tele hormóny šťastia, posilňuje imunitný systém, znižuje pociťovanie bolesti a odbúrava stresové hormóny. Pri smiechu cirkuluje v krvi viac kyslíka a látková výmena funguje lepšie. Smiech uvádza telo do správneho chodu. Medzičasom sa o vplyv smiechu na človeka začali zaujímať i odborníci na výskum mozgu, humánni biológovia, sociálni pedagógovia a psychológovia. Skúmanie smiechu – „gelotológia“ – je dokonca samostatný vedný odbor.

Zabudnutý smiech

V podstate ide o paradox: Smiech sa stáva čím ďalej, tým väčším objektom vedeckého skúmania, ale zároveň sa nám zo života vytráca. Rôzne štúdie dokazujú, že pred štyridsiatimi rokmi sa ľuďom chvela bránica asi 3x častejšie. Našťastie, deti sa smejú stále veľa a výdatne. Počas dňa je to až 400-krát! Počíta sa do toho i chichotanie, úsmevy a všetky výrazové prostriedky veselosti.

Bábätká a malé deti nepotrebujú špeciálny dôvod, aby sa smiali, jednoducho len využívajú núkajúce sa príležitosti. Dospelí sa naproti tomu smejú len asi 15-krát za deň. Ale aj bez štatistík vieme, že: „Kto sa smeje, žije dlhšie.“

Výchova s humorom?

Mnohí rodičia sa domnievajú, že prísnosťou a vážnosťou si získajú u dieťaťa rešpekt. Ale ide to aj inak. Trochu uvoľnenosti a humoru môže priniesť do všedného dňa ozajstný zázrak.

4-ročný Tónko lieta po supermarkete so svojím detským nákupným vozíkom. Prechádza okolo chladiaceho boxu a blíži sa ku konzervám so zeleninou. Mama vzdychá, Tónko jasá. A zrazu počuť len rachot a rinčanie, pohár s uhorkami sa roztrieštil na zemi.

Čo teraz? Tónkova mama má dve možnosti: Buď obviní svoje dieťa, že zlomyseľne narazilo vozíkom do regála a vyhreší ho. Vezme chlapca a po tom, ako o situácii informuje personál, nahnevane vybaví zvyšný nákup. Alebo: Bude reagovať s humorom! Bude akceptovať, že sa nehoda stala z neskrotnej chuti do života. Obaja sa na tom spolu srdečne zasmejú – a postarajú sa potom o to, aby odstránili škodu.

Humor v rodine utužuje vzťahy

Humor má aj ďalšiu výhodu – je najgeniálnejším komunikačným nástrojom vôbec. A kde potrebujeme lepšie komunikovať ako v rodine? Rodinný život prináša veľa malých i veľkých nepríjemností, ktoré ľahšie zvládneme, ak pri tom využijeme trochu humoru. Tým, že prekvapíme deti detskými nápadmi alebo ukážeme úsmev tam, kde by sme inokedy dvíhali varovný prst. Možno sa dajú s humorom zvládnuť i malé hádky kvôli pohodeným topánkam alebo otvorenej zubnej paste. S humorom sa aj nuda prekonáva ľahšie.

TIP na veselú hru, keď cesta autom trvá príliš dlho: Všetci sa smejú a mávajú ľuďom v okoloidúcich autách. Každý opätovaný úsmev prináša bod, spätné odkývanie dva body. To navodí dobrú náladu, smiech a ochladí rozhorúčené pocity. A celkom pomimo pomôžete aj pasažierom v susedných autách k malej masáži bránice.

Prečítajte si aj: 10 tipov na výchovu s humorom

Dá sa humor naučiť?

Odpútanie a zábava sú pri takýchto hrách len jednou stranou mince. Významnejšie je to, že znovuobjavíme smiech a zasadíme semienko pokojného, vyrovnaného postoja k životu. Kto zaobchádza s nepríjemnosťami života s pokojom a úsmevom, ten je v živote silnejší. A platí to v rovnakej miere pre rodičov i deti. Dá sa humor naučiť? Humor, samozrejme, nepadá z neba. Rodičia, ktorí chcú deťom sprostredkovať veselý a radostný postoj k životu, musia byť sami dobrým príkladom. Lebo deti reagujú na reakcie dospelých veľmi citlivo.

Keď dospelí nevenujú pojašenosti a žartom detí povzbudzujúcu pozornosť alebo ich dokonca pokladajú za nezmyselnú stratu času, potom sa nemôžu čudovať, že sa u detí nezaseje semienko humoru. Samozrejme, že nemôžeme tlieskať každému detskému špásu, ale malým láskyplným úsmevom rodičia deťom signalizujú, že je „všetko v poriadku“ a „cíť sa dobre“. S kamennou tvárou a nervóznymi pohľadmi naproti tomu dieťa zneisťujú. Najdôležitejší predpoklad pre výchovný štýl s humorom je pozitívny postoj k chybám. Žiaden človek nie je neomylný. Rozhodujúce je ale učiť sa z chýb – a to s láskyplnou zhovievavosťou, humorom a úsmevom.

Ale pozor: Kto upozorní dieťa na chybu s úškrnom, ten spôsobí, že sa bude cítiť opovrhnuté a zahanbené. Lepšie je zasmiať sa na chybe spoločne. Ale nikdy nie na človeku, ktorý chybu urobil. 

Neznamená to, že sa rodičia musia odteraz učiť smiať sa na všetkom. Úsmev na tvári nám niekedy zamŕza celkom oprávnene. Ale ten, kto sa so svojimi deťmi bude smiať častejšie, si s nimi vytvorí dôverný vzťah a pričaruje do všedného dňa o štipku viac fantázie, láskavosti a ľahkosti. To najlepšie, čo môžu urobiť rodičia pre seba a svoje deti, je brať si od nich príklad a spolu s nimi sa smiať tak často, ako je to možné – a to kdekoľvek. Hľadajte s deťmi čo najviac príležitostí, aby ste sa spolu smiali. Či je to na vtipoch, vzájomnom vymieňaní komických zážitkov, spoločnom pozeraní zábavných programov... fantázii sa medze nekladú.

Mohlo by vás zaujímať aj: Žijú naše deti v zlatej klietke?

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: