Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,511 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • Vyssi prolaktin

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den prajem,
    chcem sa opytat co môze byt za vyssim prolaktínom? Moja hodnota bola: 46,50ng/ml ... ref.rozsah(2,8-29,20)
    Bola som na odbere krvi na 24 den cyklu, o 3 dni prisla menstruacia.
    Isla som na odber v nespravny den cyklu?
    Citala som ze aj stres môze zvysovat tuto hodnotu, je pravda ze dva dni pred odberom som mala dost stresove obdobie a navyse aj rano pred odberom som mala mierny stres.
    Naposledy v novembri som mala hodnotu prolaktinu 27.(tu bol odber ale na zaciatku cyklu)
    Priznaky vyssieho prolaktinu nemam. Cyklus je pravidelny, ovulacie prebiehaju, bolestive prsia mam iba tyzden pred menstruaciou...


    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nerozumiem, prečo Vám niekto potrebuje vyšetrovať prolaktín, ak ste bezpríznaková, ale naše poisťovne radi hradia čokoľvek, okrem potrebnej onkologickej liečby.
    Nech Vám lekár, ktorý Vám naordinoval tieto pomerne drahé vyšetrenia podrobne vysvetlí, čo tým myslel a čo bude s Vami na základe získaných výsledkov robiť.
    Samozrejme že tento výsledok môže byť reakcia na stres, nevyspanie, alebo čokoľvek iné, pretože odber na prolaktín vyžaduje asolútne bazálne podmienky a vždy sa musí hodnotiť v závislosti od klinického stavu. Ak máte klinický stav v poriadku, nie je čo hodnotiť.

Podobné otázky

  • PCO syndróm

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor, pred časom som Vám písala, že môj gynekológ mi oznámil, že mám PCO syndróm, hoci nemám výrazné jeho príznaky a máme 3 ročnú dcérku. Dnes mám aj výsledky testov, ktoré potvrdili mierne zvýšené hladiny mužských hormónov a tiež vyšší prolaktín. Doktor mi predpísal na tri mesiace antikoncepciu Chloe a tiež Medocriptine na preliečenie. Po troch mesiacoch by sme vraj mohli skúsiť stimuláciu vaječníkov. čo si o tom myslíte? mám, či nemám PCO? je postup môjho doktora správny? pýtam sa preto, aby som neužívala lieky, ak to nie je potrebné. tiež to detailné doslova plánovanie druhého dieťatka ma trocha metie. ďakujem.