Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského

Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
19,527 otázok

Na vaše otázky týkajúce sa pôrodníctva a gynekologických  problémov odpovedá  Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH., prednosta II. Gynekologicko-pôrodníckej kliniky LFUK a UNB , Fakultná nemocnica Ružinov, Bratislava.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Gynekologicko-pôrodnícka poradňa gynekológa Jozefa Záhumenského
  • d dimer

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý den, mám 42 r. a 3 roky užívam hak. Pred nasadením hak robený KO, biochémia aj koagulačné, všetko v norme. počas užívania už sa mi ukazuje pri odberoch zvýšený d dimer, 0,8…0,7 (norma do 0,55).Ostatné koagulčné parametre v poriadku. Bola som aj na hematologii, kde mám všetko uplne v poriadku-trombofilia nepotvrdená, mutácie neprítomné, antifosfolipidové proitlátky negat, monoklonová gamapatia nedokázaná…Môže mi tuto hodnotu zvyšovat práve hak, kedže má vplyv na zrážanlivost krvi?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    hladina D-Dimérov v krvi ukazuje, že niekde v tele prebieha vo zvýšenej miere rozklad fibrínu. Preto sa tento parameter používa na diagnostiku možnej trombózy, pri ktorej sa ukladá fibrín. Avšak význam má predovšetkým negatívny nález, ktorý trombózu takmer na 100% vylučuje. Pozitívny nález (hlavne ak je iba ľahko zvýšený ako u Vás) môže mať aj iné príčiny a nie je presným, vždy musí byť konfrontovaný s klinickým nálezom a prípadne so zobrazovacími metódami (dopplerovský ultrazvuk). Odporučil by som skontrolovať odber a prípadne konzultovať hematológa, ak by zvýšená hladina pretrvávala, alebo rástla, zmeňte antikoncepciu za čisto gestagénovú.

Podobné otázky

  • vhodná antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vás požiadať o radu.
    Po dvoch pôrodoch by som chcela znova začať používať antikoncepciu. Gynekológ mi predpísal YAZ, ale počas jeho užívania som mala mierne závraty, tak som bola na vyšetrení na hematológii a tam mi zistili zvýšené hodnoty D dimeru na 272,6. Po vysadení YAZu na 3 mesiace sa mi jeho hodnoty upravili. Pričom HAK, konkrétne CILEST som brala od mojich 18 rokov až do pôrodu (toho času mám 35 rokov)
    Chcela by som vašu radu, akú antikoncepciu by som mohla v mojom prípade užívať.
    Uvažujem nad HAK - qlaira.... taktiež aj o vnútromaternicových telieskach, ale mám z toho obavu, lebo mám časté mykózy a neviem, či je to v tomto prípade vhodná HAK.
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    ach jaj skríning D dimérov :)
    Určite ich hladina nijako nesúvisela s antikoncepciou, D diméry nič nehovoria ak nie je klinicky jasná trombóza ide o rozpadové produkty fibrínu a stúpajú v tehotnosti, pri krvácaní, pri menštruácii.
    Cilest je ideálny, prípadne Mirena teliesko.

  • Tehotenstvo????

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán MUDr, Zahumenský,
    chcela by som Vás poprosiť o radu... Beriem teda brala som HAK Minervu, keď som dobrala balenie a mala nastať 7 dňová pauza, začala som sa cítiť zvláštne a tak som si spravila test a ten mi ukázal, že som tehotná... no neskôr na to asi tak 3 dni som test zopakovala a test vyšiel negatívne... So snúbencom sme sa tešili a už som sa chystala HAK aj prestať brať, pretože som si v práci asi pred mesiacom dala odobrať krv a mám zvýšený D dimer na 1,10 a tak mi lekár od nás povedal, že to može byť aj dôsledkom HAK, šla som aj na angio a trombózu nemám, tak mi aj na cievnom poradili vynechať HAK... No som teraz chorá, mám chrípku tak nechcem zájsť na gyn, pretože je tam mnoho tehotných a nerada by som ich nakazila.... A teraz keď si testy robím jeden ukáže, že tehotná som a druhý, že nie... Za radu ďakujem.

    S pozdravom
    Petra

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    nechápem dovod, prečo niekto naberá tak drahé vyšetrenie ako sú D diméry bez dovodu, mal by to zaplatiť, potom Vás zbytočne vyšetrujú.
    Ak máte pozitívny test, tak navštívte gynekologa 14 dní po vynechaní menštruácie, aby potvrdil tehotnosť ultrazvukom.

  • zle krvne testy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,uzivam 7 rokov vkuse bez prestavky antikoncepciu Triregol.Robili mi predvcerom krvne testy a zistili, ze hodnoty nejkych dedimerov mam 3000, co je vraj alarmujuce cislo a samozrejme odporucaju mi vysadit HAK.Pred pol rokom som bola aj na preventivne vysetrenie kvoli tromboze a vysledky boli v poriadku. Myslite, ze tato zla hodnota v krvi moze byt sposobena uzivanim HAK? Mam ju vysadit? Chcela by som aj napriek tomu uzivat nejaku HAK potom dalej, neviete mi poradit ohladom tej gestagenovej HAK, alebo podkozneho implantatu? Co by bolo pre mna vhodne?

    Odpovedá: Prof. MUDr. Jozef Záhumenský, Ph.D., MPH.

    Dobrý deň,
    D diméry samotné bez klinického nálezu sú zbytočné, ach jaj. Bývajú pozitívne pri zrážaní krvi.
    Vhodné je hematologické vyšetrenie u rozumného lekára a postupovpať podľa jeho nálezu.