Zavádzanie prvých príkrmov - vyhnite sa týmto chybám

Veronika Kmetóny Gazdová | 22. september 2024
Zavádzanie prvých príkrmov - vyvarujte sa týmto chybám

Strava bábätka v prvých týždňoch a mesiacoch pozostáva výlučne z mlieka. Potom sa mamičky začnú zamýšľať, kedy, ako a čím začať s prvými príkrmami. Základnou otázkou je, kedy je dieťa pripravené na prvé sústa, aby prvé lyžičky mali pridanú hodnotu a príkrmy neboli "len" o plných bruškách.

Imunologické okno - okno, ktorým vstupujú nové chute

Mlieko za nemliečne

Čas medzi ukončeným 4. mesiacom (17. týždňom života) a koncom 6. mesiaca (26. týždňom) je optimálny na zavádzanie nemliečnych príkrmov. V tomto období sa organizmus dieťaťa nachádza v tzv. imunologickom okne, kedy lepšie prijíma cudzorodé bielkoviny a nereaguje na ne ako na alergény. Tým pádom nevyvolávajú imunitné reakcie vedúce k alergii a dieťa sa lepšie prispôsobí novej potravine.

V prípade nedonosených detí, narodených pred ukončeným 35. týždňom tehotenstva, zohľadňujeme tzv. korigovaný vek. To znamená, že od riadneho, biologického veku dieťaťa odrátame čas, ktorý malo byť ešte v brušku. Napríklad, 6-mesačné dieťa narodené v 28. týždni považujeme za 3-mesačné (odrátavame 3 mesiace, ktoré ho delili od riadneho termínu pôrodu).

Alfou a omegou pri zavádzaní príkrmov je zavádzanie po sústach, vždy iba jednej potraviny a za optimálnych podmienok. To znamená, že dieťa je zdravé, nové chute zavádzame najlepšie v domácom prostredí a dieťa neberie žiadne nové lieky. Prvý deň je to iba jedno až dve sústa, druhý deň polovica dávky a tretí deň celá dávka. Jedlo musí byť dôkladne tepelne upravené (naparovanie, varenie vo vode a pod.) a zmixované.

Prvé príkrmy: Základné pravidlá krok po kroku

1. Začíname zeleninou – je to prvý príkrm, ktorý by dieťa malo okúsiť.
Siahame po zelenine s vysokým podielom vody a vlákniny. Oproti minulosti sa odporúča začať cuketou a mrkvou, zatiaľ čo zemiak by mal byť až na konci zoznamu, pretože môže spôsobovať zápchu. Pri brokolici a karfiole používame iba ružičky, pretože stonky majú tendenciu dieťatko nadúvať.

2. Keď už máme zvládnuté zeleninové obedy, pridávame varené mäso.
Do 6. mesiaca je to 20 g, po 6. mesiaci 35 g v jednej dávke. Jeden deň v týždni by mal byť bezmäsitý, kedy sa pridáva varený vaječný žĺtok. Ako druhé jedlo dňa sa pridáva nesladené ovocné pyré s lepkom, napríklad v podobe detských piškót. Na úvod sú to dve okrúhle piškóty, čo predstavuje 6 mg lepku.

3. Odborníci odporúčajú, aby bol lepok podávaný postupne a denne počas imunologického okna. Odďaľovanie zavedenia lepku neovplyvní výskyt celiakie v neskoršom veku. To isté platí aj pre mliečne produkty, ktoré sa odporúča zavádzať najskôr vo forme kvasených mliečnych výrobkov.

4. Ovocné príkrmy by mali byť lokálne, z nášho pásma.
Jedinou výnimkou sú banány, ktoré musia byť zrelé, pretože obsahujú ľahko využiteľné cukry a vlákninu, čím priaznivo pôsobia na vyprázdňovanie. Tretím krokom je zavádzanie cereálnej kaše.

5. Keď má dieťa tri nemliečne jedlá, redukuje sa príjem mlieka.
Dieťa by nemalo zvyknúť po jedle dopiť mlieko, čo by mohlo viesť k poruchám príjmu potravy v neskoršom veku. Dieťa sa môže začať dožadovať mlieka namiesto tuhej stravy, čo môže spôsobiť zápchu, pretože živočíšne mlieko je bezzbytkové.

Strava bábätka by mala byť vyvážená a plná vitamínov, minerálov a stopových prvkov

Zloženie prvých jedál na raňajky, obed a večeru je dôležité, pretože čím je strava tuhšia a obsahuje viac bielkovín, tým je ťažšie stráviteľná. Dopoludnia na raňajky sú dôležité uhľohydráty, na desiatu ovocno-mliečna alebo ovocno-cereálna dávka, na obed bielkovinovo-zeleninový príkrm s mäsom z mladých zvierat, a na večeru ľahko stráviteľné kaše.

Vyvarujte sa soleniu a sladeniu

K mýtom z minulosti patrí v prípade soli to, že nesolíme dieťaťu jedlo kvôli tomu, aby poznalo čisté chute potravín a jedál. No deťom nesolíme jedlo najmä kvôli obličkám, ktoré sa hlavne prvé roky života nevedia s veľkou dávkou soli vysporiadať a soľ pre ne znamená priveľkú záťaž. Soľ nezaťažuje iba obličky, ale tiež viaže vodu a dehydruje telo.

Rovnako nie sú vhodné ani sladkosti, sú to jednoduché cukry, ktoré sa vedia vstrebať už zo žalúdka a nemusí dôjsť k procesu trávenia v tenkom čreve. Navyše sa ich príjmom prudko zvýši hladina cukru v krvi a telo potrebuje tento cukor „upratať“. Dochádza k tomu, že sa pankreas maximálne vydráždi na tvorbu inzulínu a nadbytok cukru si telo uloží do zásob vo forme tuku. Tam vzniká základ pre obezitu, cukrovku a tvorí sa návyk, pretože cukor pôsobí ako droga. jeho nadmernou konzumáciou a sa vytvára začarovanú kruh. Dieťa sa čoraz viac dožaduje sladkého a odmieta klasické jedlá. Sladkosti obsahujú jednoduché cukry, ktoré rýchlo zvyšujú hladinu cukru v krvi a vedú k obezite a cukrovke. Nadmerný príjem cukrov narúša zubnú sklovinu a vedie k zubnému kazu.

Zavádzanie prvých príkrmov - vyvarujte sa týmto chybám

Jedlá zo sklíčok

Aj v prípade príkrmov platí, že najlepšou stravou je domáca strava. Preto je všetko, čo sa uvarí doma, lepšie ako čokoľvek z reťazcov. Kupované jedlá však netreba zatracovať. Tie, ktoré sú určené špeciálne pre deti, by mali slúžiť napríklad ako jednorazová spotreba na cesty alebo v prípadoch, keď potrebujeme dieťa rýchlo nakŕmiť a nachádzame sa mimo domu. Keď sa dieťa stravuje doma pripravenými jedlami, vieme presne, čo obsahujú, čo použijeme na ich prípravu a odkiaľ potraviny pochádzajú.

Z času na čas sa stane, že dieťa príkrm odmieta, no ruku na srdce, ani nám nechutí vždy za každých okolností všetko. Je to na nás, rodičoch, aby sme dieťaťu dopriali potrebné skladby jedál a prispôsobili ich tvarom, farebnosťou i živinami našim ratolestiam. Ak dieťa na obed odmieta čokoľvek okrem cestovín, máme možnosť zakomponovať potrebnú dávku vitamínov a ďalších potrebných látok do iných jedál počas dňa. Aj tu je potrebné obrniť sa trpezlivosťou, prijať lepšie i horšie dni, nechať dieťa "ochutnávať" očami i rukami, hlavne neuplácať dieťa sladkosťami, mobilom či inou "skratkou" k cieľu a mať na mysli, že aj hlad je dobrý kuchár.

Stravovanie však nie je "len" príjmom potravy; mnohí ho považujú za pôžitok, spoločné stravovanie je spoločenskou chvíľou, preto je niekedy dôležitejšie to, s kým a ako jeme, ako to, čo máme na tanieri.

Červené čiary pri zavádzaní prvých príkrmov

Zavádzanie príkrmov a strava v prvých rokoch dieťaťa nie sú len o spoznávaní chutí a prechádzaní z mlieka na klasické jedlá – buduje sa imunita, životný štýl rodiny a základ pre zdravú stavebnú skladbu telíčka. Aké sú teda najčastejšie chyby v stravovaní detí, ktoré vedú niekedy až k zdravotným problémom?

  • Je potrebné, aby dieťa malo pri zavádzaní príkrmov vlastné jedlo a až postupne prechádzalo na rodinnú stravu. Rovnako je dôležité vyhýbať sa jednoduchým cukrom (cukrovka, obezita), nepreháňať to s mliečnou stravou a nedokrmovať dieťa zakaždým mliekom.
  • Rovnako podstatné je správne načasovanie nemliečnych príkrmov. Práve imunologické okno je správna fáza zavádzania príkrmov, kedy je optimálny čas, aby dieťa na nové potraviny nereagovalo alergickými prejavmi. Zároveň je v tomto období dieťa zrelé aj po motorickej stránke, dokáže koordinovať svaly tváre, sať, požuť jedlo v ústach a následne prehltnúť. Neskoré zavádzanie príkrmov môže viesť k poruchám príjmu potravy a jej odmietaniu. Aj plne dojčené deti by sa podľa svetových gastroenterologických odporúčaní mali stretávať s cudzími bielkovinami inými ako v materskom mlieku už v 6. mesiaci života.
  • Osobitnou kapitolou sú rodiny, ktorých niektorí členovia svoj alternatívny spôsob života zavádzajú aj do stravovania svojho dieťaťa. Ide o ľudí, ktorí z presvedčenia odmietajú mäso (vegetariáni), odmietajú akúkoľvek živočíšnu bielkovinu (vegáni) alebo konzumujú surovú stravu (raw stravovanie). Dieťa však nie je malý dospelý a prudko rastúci a vyvíjajúci sa organizmus dieťaťa potrebuje mať v strave dostatočný prísun železa, zinku, vápnika, vitamínu B12 a vitamínu D. Preto je všeobecné odporúčanie odborníkov v tomto smere, že rodič by mal minimálne do 3 rokov veku dieťaťa zvážiť takýto striktný spôsob výživy u svojho dieťaťa.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: