Pediatrička odporúča: Imunologické okno a zavádzanie alergénov

MUDR. KATARÍNA LEGRAND | 30. január 2024
Pediatrička odporúča: Imunologické okno a zavádzanie alergénov

Ak máte v rodine alergikov a najmä alergikov na potraviny, spíšte si rizikové potraviny a skúste ich bábätku postupne ponúknuť medzi ukončeným 4. mesiacom a ukončeným 7. – 12. mesiacom. Od omrvinky, postupne v pravidelne-nepravidelných intervaloch podávať znova a znova vždy trochu viac.

Čo je to imunologické okno

U bábätka existuje obdobie, keď jeho organizmus ešte  nie je schopný v dostatočnej miere vytvárať protilátky proti prijatým antigénom a protilátky, ktoré prešli do jeho krvi počas tehotenstva, už takmer vymizli. Preto sa toto obdobie nazýva imunologickým oknom. Ide o obdobie medzi ukončeným 4. a 7. mesiacom alebo 16. a 27. týždňom života.

Je to jedinečné obdobie, keď je možné vytvoriť tzv. orálnu toleranciu alergénov. V širšom ponímaní, a tak to uvádzajú aj niektoré imunologické spoločnosti vo svete, je možné zaviesť alergény do stravy od ukončeného 4. mesiaca až do dovŕšenia 1. roka.

Treba však doplniť, že tu nehovoríme o zavádzaní príkrmov, ale o zavádzaní alergénov s cieľom predísť alergii v neskoršom veku. Preto je ten princíp trochu iný. Výskumy okolo tohto okna stále trvajú a rôzne krajiny ponúkajú rôzne interpretácie a postupy. Často sa stretneme aj s tým, že v rôznych krajinách kladú dôraz na iné alergény. Tak ako sa u nás kladie dôraz na mlieko a lepok, tak sa v Severnej Amerike kladie dôraz na vajíčko a arašidy. 

Osobne si však myslím, že čisto logicky, ak by sme mali navodiť toleranciu na lepok, či mlieko, vajíčko alebo arašid, malo by byť možné rovnakým spôsobom a v rovnakom časovom úseku navodiť toleranciu aj pre všetky ostatné potenciálne alergény. 

Zavádzanie alergénov do stravy dieťaťa: Ochutná, privonia, vyskúša

Z ponúkaných možností, ako toleranciu navodiť, sa mi najviac pozdáva úplne jednoduchá v zmysle takom, že úplne na začiatku, keď dieťatku ponúkneme alergén (lepok, mlieko, arašid, vajíčko, zeler, jahody, citrusy), mu dáme z neho minimálne množstvo. Teda iba trošku, omrvinku, tak na stretnutie, ochutnanie, obliznutie. Jednoducho, keď budete večerať a budete mať na tanieri chlieb s avokádovou nátierkou, dáte dieťatku z avokáda trošku obliznúť. Avokádo síce nie je známe ako alergén, ale nie je pre nás bežné, takže by som sa k nemu postavila s opatrnosťou. Nabudúce, keď bude pri vás drobec pri jedení jogurtu, dáte mu obliznúť z jogurtu – samozrejme, bieleho.  A tak podobne. 

Ako to život bude ponúkať, tak budete dávať ochutnávať dieťatku rôzne alergény. A postupne mu z nich ponúknete viac a viac. Bez náhlenia a stíhania všetkých alergénov a všetkých zelenín či ovocia, do toho a toho mesiaca. Veľmi sa mi páči priestor až do roka, najmä kvôli perfekcionistickým mamám. Keď budú vedieť, že majú veľký časový priestor, budú všetko robiť s väčšou ľahkosťou a pohodou. 

A čo je úplne najviac a najlepšie? Nechajte vaše dieťa plaziť sa v kuchyni, jedálni. Všimla som si, pozorujúc nielen naše deti, že väčšinou práve, keď sa plazia, zbierajú odrobinky, kade chodia. A čo s nimi robia? Dávajú ich do úst. Ochutnávajú. Oblizujú, čo nájdu. A kedy sa deti plazia? Okolo siedmeho mesiaca.  Zaujímavé, že? Aká je tá príroda dokonalá. Ani by sme nemuseli robiť výskumy, stačí pozorovať naše deti.

Nechajte deti zbierať odrobinky zo zeme v kuchyni. Veď doma nemáte ani týfus, ani rotavírus, ani šiestu detskú chorobu, či chorobu ruky-nohy-ústa (teda pokiaľ ste si ich nedoniesli z dákeho detského kútika, či škôlky a pod.). A samozrejme, verím, že kúsky orechov sa vám nepovaľujú po zemi. 

Chcem tým povedať len toľko, že ak potenciálne rizikové omrvinky na zemi nebudú (rizikové v zmysle vdýchnutia), môže si vaše bábätko ochutnávať. Veď deti si vlastne takto samy regulujú imunologické okno a navodzujú si orálnu toleranciu a rovnako aj imunitu. To, čo zjete, rozložíte na čiastočky, spoznáte a vybavíte sa do budúcna vedomosťou. Ochoriete väčšinou z toho, čo vdýchnete. Je pravda, že sú aj gastrovírusy, ktoré vám spôsobia chorobu práve tým, že ich zjete, ale je ich menej. A vo vašej domácnosti toto riziko takmer na sto percent odpadá. 

Imunologické okno a zavádzanie alergénov: Zásady

Ak máte v rodine alergikov a najmä alergikov na potraviny, spíšte si rizikové potraviny a skúste ich bábätku postupne ponúknuť medzi ukončeným 4. mesiacom a ukončeným 7. – 12. mesiacom. Od omrvinky, postupne v pravidelne-nepravidelných intervaloch podávať znova a znova vždy trochu viac. Pozorujte reakciu. Ak ponúknete aj iné alergény, o to lepšie. Ja som sa zamerala na tie najzásadnejšie. Ostatné som nechala na plazenie a ochutnávanie.  Ak v rodine nemáte alergikov, v princípe sa tým nemusíte ani zaoberať. No plaziť a ochutnávať omrvinky nechať môžete.

Pediatria pre zvedavých rodičov

Knihu pediatričky Kataríny Legrand, Pediatria pre zvedavých rodičov, ktorá je napísaná nielen rukou odborníka, ale aj matky dvoch detí, si môžete objednať TU

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: