Vonkajší obrat plodu: Inovatívny prístup otvára mamičkám nové možnosti pôrode

Redakcia | 4. september 2024
Vonkajší obrat plodu: Inovatívny prístup otvára mamičkám nové možnosti pôrode

Vonkajší obrat plodu je lekársky postup, pri ktorom sa snaží lekár manuálne otočiť plod v maternici, aby zmenil svoju polohu zo zadkom dole (koncom panvovým) na optimálnu polohu hlavičkou nadol, vhodnú pre vaginálny pôrod. Tento zákrok sa vykonáva cez brušnú stenu tehotnej ženy pomocou špeciálnych hmatov.

Vonkajší obrat plodu: Inovatívna technika na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca sa vďaka neustálemu napredovaniu a inováciám stáva lídrom v oblasti materskej a prenatálnej starostlivosti. Pod vedením doc. MUDr. Erika Dosedlu, PhD., MBA, prednostu kliniky, sa tu vykonáva aj vonkajší obrat plodu (External cephalic version - ECV), ktorý predstavuje významnú možnosť pre tehotné ženy, u ktorých plod pred pôrodom zostáva v polohe koncom panvovým.

Vonkajší obrat plodu: Inovatívny prístup otvára mamičkám nové možnosti pôrode

Manuálne otočenie plodu hlavičkou dole

Táto technika umožňuje manuálne otočenie plodu do optimálnej pozície hlavičkou dole, čím sa znižuje riziko komplikácií a potreba cisárskeho rezu, čím podporuje prirodzený pôrod.

Vonkajší obrat plodu prebieha pomocou manuálnych techník cez brušnú stenu matky, pričom skúsený odborník aplikuje jemný, ale pevný tlak, aby bezpečne otočil plod. Cieľom je predísť vaginálnemu pôrodu plodu koncom panvovým, ktorý je spojený s vyšším rizikom komplikácií. Vďaka tejto inovatívnej metóde sa mnohým matkám otvára možnosť porodiť prirodzenou cestou, čo je dôležité aj z hľadiska imunity novorodenca, pretože prechod cez pôrodné cesty má vplyv na jeho prvotnú mikrobiálnu kolonizáciu.

Zo života: Podstúpila som obrat plodu a mohla som rodiť prirodzene

Jednou z prvých pacientiek, ktorá tento postup podstúpila v januári 2024, bola mamička Janka.

„Keď som bola na ultrazvuku, pán prednosta mi vysvetlil, ako si môžem nahmatať hlavičku bábätka, takže som vedela, že tá hlavička je stále hore. Na poradni sa ma spýtal, či by som mala záujem o obrat, keďže som nechcela rodiť cisárskym rezom. Prvé bábätko sa mi narodilo prirodzene a chcela som, aby aj moja druhá dcérka prešla pôrodnými cestami, aj kvôli imunite. S obratom som teda súhlasila a nemusela som sa ani nijako pripravovať, nebolo to vôbec bolestivé. Síce som sa bála, ale prebehlo to nad moje očakávania. Bolo to veľmi rýchle, cítila som iba ten začiatok, ale potom to už išlo ľahko. Do piatich minút bolo hotovo. Následne som zostala v nemocnici jeden deň na pozorovanie,“ zhodnotila svoju skúsenosť s inovatívnou technikou Janka, ktorej sa 12. februára 2024 v Nemocnici AGEL Košice-Šaca narodila krásna Natálka s mierami 50 cm a 3170 gramov.

Vďaka úspešnému obratu sa vyhla cisárskemu rezu a svoju dcéru Natálku porodila prirodzene. Jankina skúsenosť bola pozitívna a potvrdila, že samotný zákrok prebehol rýchlo a bez väčšej bolesti. Netreba sa ho báť. 

Vonkajší obrat plodu

Rozhovor s prednostom Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca doc. MUDr. Erikom Dosedlom, PhD., MBA

Ako tento úkon prebieha? Je bolestivý?

Vonkajší obrat plodu (VOP), preložené z anglického jazyka External cephalic version (ECV), je procedúra vykonávaná s cieľom otočiť plod z polohy pozdĺžnej  koncom panvovým do polohy pozdĺžnej hlavičkou dolu. Tento úkon sa uskutočňuje externými manipulačnými technikami na bruchu matky. Lekár alebo pôrodná asistentka aplikuje jemný, ale pevný tlak na brucho, čím sa snaží pomaly a bezpečne otočiť plod. Vo väčšine prípadov procedúra trvá niekoľko minút.

Pokiaľ ide o bolestivosť, tehotné môžu pociťovať rôznu úroveň nepohodlia. Niektoré ženy udávajú len mierny tlak, zatiaľ čo iné môžu pociťovať bolesť. Zvyčajne sa pred samotným výkonom podáva tokolytický liek na uvoľnenie svalstva maternice a zmiernenie možného nepohodlia.

Kedy sa tento úkon vykonáva a musí s ním mamička súhlasiť?

Poloha plodu býva počas tehotenstva labilná, štandardne sa v jeho priebehu mení. Približne 3 % plodov sú v 36. týždni tehotenstva v polohe pozdĺžnej koncom panvovým. Vonkajší obrat plodu sa teda najčastejšie vykonáva medzi 36. a 37. týždňom tehotenstva, keď je plod považovaný za dostatočne vyvinutý, ale pred začiatkom pôrodu. Dôležité je, že tento úkon sa nevykonáva bez výslovného súhlasu tehotnej. Pred procedúrou sú rodičia oboznámení s rizikami a prínosmi, tým pádom podpísanie informovaného súhlasu je nevyhnutnou súčasťou prípravy pacientky k takémuto úkonu.

Musí byť lekár špeciálne zaškolený alebo je to štandardný úkon?

Hoci je vonkajší obrat plodu považovaný za štandardný úkon v pôrodníckej praxi, vyžaduje si špeciálne zaškolenie a skúsenosti. Procedúra by mala byť vykonávaná iba kvalifikovaným pôrodníkom alebo lekárom, ktorý má skúsenosti s touto technikou. Znalosť a precíznosť sú kľúčové pre minimalizáciu rizík pre matku aj dieťa. Výkonu predchádza príprava pacientky, po procedúre monitoring srdcovej frekvencie plodu. Výkon by mal byť realizovaný v blízkosti, ak je to možné, priamo na operačnej sále, v prípade komplikácií a nutnosti vykonania cisárskeho rezu.

Do akej miery je vonkajší obrat plodu úspešný - vždy sa podarí?

Úspešnosť vonkajšieho obratu plodu sa líši, pričom miera úspechu sa pohybuje okolo 50 – 60 %. Miera úspešnosti je najvyššia práve v 37. týždni tehotenstva, v 36. týždni môže nastať spontánna zmena polohy plodu. Celková úspešnosť závisí od viacerých faktorov, vrátane polohy a postavenia plodu (uloženie chrbátika), množstva plodovej vody, veľkosti plodu, uloženia placenty a stavu maternice. Aj keď sa procedúra nepodarí, zvyčajne nepredstavuje bezprostredné riziko pre matku alebo dieťa, avšak môže byť potrebné zvážiť alternatívne spôsoby pôrodu, ako je cisársky rez.

Vonkajší obrat plodu je cennou procedúrou, ktorá môže zvýšiť šance na prirodzený pôrod. Je dôležité, aby sa mamičky pred rozhodnutím dôkladne porozprávali so svojím lekárom, porozumeli rizikám a prínosom a aby bol úkon vykonaný kvalifikovaným odborníkom.

Gynekologicko-pôrodnícka klinika Nemocnice AGEL Košice-Šaca je vedúcou inštitúciou v oblasti materskej a prenatálnej starostlivosti, ktorá sa zameriava na poskytovanie komplexnej a empatickej podpory pre rodiny počas celého obdobia tehotenstva, pôrodu a po ňom.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: