Vaginálna mykóza: Pozor na parfumované produkty a nepriedušnú spodnú bielizeň

Marianna Stanková | 25. august 2024
Vaginálna mykóza: Pozor na parfumované produkty a nepriedušnú spodnú bielizeň

Svrbenie, pálenie, výtok… Ťažkosti tam dole nám dokážu poriadne znepríjemňovať život. Oveľa náchylnejšie sme na vaginálnu mykózu práve v letných mesiacoch, keď navštevujeme verejné kúpaliská. Ako sa kvasinkovým ochoreniam vyhnúť a dá sa to vôbec?

Až ¾ všetkých žien sa stretnú v živote s mykózou a počas tehotenstva dokonca viac ako 50 % budúcich mamičiek. Vaginálna mykóza je infekčné kvasinkové ochorenie pošvy. „Mykóza najčastejšie vzniká premnožením kvasiniek v pošve zmenou pH pošvy, čím dôjde k prepuknutiu vaginálnej mykózy. V 90 % je príčinou pleseň Candida albicans,“ vysvetľuje MUDr. Zuzana Ballová, lekárka Gynekologicko-pôrodníckej kliniky Nemocnice AGEL Košice-Šaca.  

Vaginálna mykóza: Pozor na parfumované produkty a nepriedušnú spodnú bielizeň

Candida  sa nachádza v malom množstve aj na zdravej koži a je súčasťou bežnej flóry dýchacieho, tráviaceho a pohlavného traktu.  Ak však príde k narušeniu prirodzeného pH pošvy, infekcia je na svete. Dá sa spoznať pomerne jednoducho. „Určite treba spozornieť pri akomkoľvek prejave vaginálneho diskomfortu, teda nepríjemných pocitov v oblasti vonkajších rodidiel a pošvy, ako je svrbenie, pálenie, lokálne začervenanie a opuch, povrchové zmeny na koži. Ťažkosti pri močení a pohlavnom styku. Najmarkantnejší je charakter vaginálneho výtoku tzv. mykotického - biely, hustý, hrudkovitý, tvarohovitej konzistencie,“ upozorňuje gynekologička.

Prečo to tam dole svrbí

„Samotný proces nákazy kvasinkami je individuálny a závisí aj na hladinách estrogénov. Náchylnejšia je žena, ak sa u nej vyskytujú rizikové faktory alebo ich kombinácia. Avšak je nutné poznamenať, že veľa mykotických infekcií nie je spojených s jasne identifikovaným rizikovým faktorom,“ upresňuje MUDr. Zuzana Ballová. Lekári zdvíhajú varovný prst aj pri návštevách verejných kúpalísk, plavární… Bazény sú, ako vieme, dezinfikované modernými prípravkami a práve na dezinfekcie môže ženský organizmus citlivo reagovať. Chémia naruší prirodzené pH pošvy a živná pôda pre kvasinky je pripravená.

Na vaginálnu mykózu sú náchylné tehotné ženy

Dôvodom je zvyšovanie hladiny estrogénu a hladiny polysacharidu glykogénu v pošve. Plod je síce pred bežnými pošvovými infekciami chránený uzavretým maternicovým čapíkom, no môže dôjsť k narušeniu prirodzenej bariéry alebo k oslabeniu imunity plodu.

„V súvislosti s letným obdobím a možným kúpaním vo vodách rôznych zdrojov, vieme povedať, že náchylnejšie sú ženy nielen pri kúpaní vo vode termálnych kúpalísk, ale aj v chlórovanej vode. Najvhodnejšou na kúpanie je morská voda. Vďaka svojim jednotlivým zložkám má morská voda blahodarné účinky na zdravie ľudského organizmu. Pri kúpaní v mori rozhodne nehrozí vaginálna mykóza,“ hovorí gynekologička. Každopádne, ak vás trápia spomínané príznaky, navštívte svojho gynekológa, pretože len správne diagnostikované ochorenie je správne liečené.  Preto je na mieste správna anamnéza, celkové gynekologické vyšetrenie, ster z pošvy, diagnostika pH pošvy, kultivácia. 

Prvá pomoc pri mykóze

Dôležité je, aby liečba odstránila škodlivé baktérie a kvasinky, ale nezničila v pošve prospešné laktobacily. Tie sú totiž potrebné na udržanie prirodzeného pH v intímnych partiách. Ak sa mykóza objaví u ženy sporadicky, môže siahnuť po voľne predajných farmaceutikách. Ak máte partnera a trpíte opakovanou kvasinkovou infekciou je vhodné preliečiť aj jeho. Práve partner totiž býva často bezpríznakový prenášač.

Keď sa mykóza vracia

Prevenciou pred mykózou  je:

Diagnóza: MYKÓZA
Prečítajte si tiež:

Diagnóza: MYKÓZA

Čo spôsobuje vaginálnu mykózu

Vaginálna mykóza: Pozor na parfumované produkty a nepriedušnú spodnú bielizeň

Ako sa ochrániť pred mykózou vo vode

Mokré plavky NIE!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: