Kontrastná kartička materstva: Po pôrode riešia mamy širokú škálu emócií, obáv, strachov, neistoty

Redakcia | 7. jún 2024
Kontrastná kartička materstva: Po pôrode riešia mamy širokú škálu emócií, obáv, strachov, neistoty

Kontrastná kartička materstva je osvetová aktivita, ktorú zastrešuje neziskový projekt Vysmiata Duša Mamky. Do projektu sa zapojilo aj gynekologicko-pôrodnícke oddelenie Nemocnice AGEL Zvolen.

Možno si spomínate na tie momenty, kedy sa vám chcelo plakať a smiať zároveň. Keď ste nevedeli, či sa tešíte, alebo bojíte... Kontrastná kartička, ktorú si môžete zobrať "na pomoc" už aj vo vybraných pôrodniciach na Slovensku, vám ukáže, že je v poriadku cítiť sa takto. 

Zvolenská nemocnica sa zapojila do projektu Kontrastná kartička materstva

Kontrastná kartička symbolizuje škálu pocitov, ktoré môže matka po pôrode prežívať a často nevie,  či je to dobré alebo zlé.

"Pôrod je výnimočná chvíľa, ktorá nám niekedy ukáže také stránky našej osobnosti, ktoré nám neboli dovtedy známe. A tak často po pôrode riešime s rodičkami sklamanie z priebehu pôrodu, kedy majú pocit, že ho nezvládli, lebo jeho priebeh bol iný, ako si naplánovali či predstavovali," konštatuje MUDr. Lucia Ambrozová z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen

Kontrastná kartička materstva v Nemocnici AGEL Zvolen

Čo priniesla spolupráca s Vysmiatou dušou mamky, ako reagujú mamičky po pôrode na takýto typ podpory?

Vznik projektu Vysmiata duša mamky upriamil pozornosť na dušu ženy-matky. Počas tehotenstva väčšina nastávajúcich mamičiek venuje svoju pozornosť pôrodu a príprave naňho, tomu čo bude potom sa venuje len malé percento tehotných žien. Veľmi často tak nastane prekvapenie, keď nie je všetko tak ako si rodička myslela, predstavovala, ako je hovorili, ako sa dočítala či videla na sociálnych sieťach. Len osobná skúsenosť umožní prežiť tie nové, nepoznané pocity šestonedelia reálne. A tak veľakrát nastane sklamanie zo samej seba ako matky, keďže dnešný svet nám často ponúka vidieť len ideál a mamka si tak myslí, že len ona to "nedáva". Hanbí sa, nechce hovoriť o tom ako sa cíti, o sklamaniach, smútkoch, nenaplnených predstavách ani s personálom ani s ostatnými rodičkami.

Mnohé " kontrasty" emócií dozrievajú až keď je rodička doma.. a tak sme vďační, že im spolu s kontrastnou kartičkou, ktorú dostávajú pri prepustení z nemocnice,  dávame možnosť nájsť odpovede, riešenia, kontakty na odborníkov v danej oblasti a tak zistiť, že v tom nie sú samé, že väčšina žien prežíva to isté a že je možné mať vysmiatu dušu aj počas náročného obdobia rodičovstva.

Ako reagujú mamičky na takýto typ podpory v nemocnici?

Ak mamička rieši nejaké ťažšie pocity už v nemocnici, poteší ju možnosť, že okrem rozhovoru s personálom sa môže o danej problematike dozvedieť viac pomocou projektu a vyhľadať si ďalšie informácie. Ak mamička ťažkosti nemá a cíti sa dobre, prekvapí ju to, ale aspoň má na kartičke potrebné kontakty v prípade, že by potrebovala pomoc neskôr, prípadne vie informáciou pomôcť iným ženám, ktoré sa s týmto projektom nestretli. 

S čím najviac čerstvé rodičky " bojujú" v rámci svojich emócií a ako im vie/ môže pomôcť personál nemocnice?

Pôrod je výnimočná chvíľa, ktorá nám dokáže ukázať stránky našej osobnosti, ktoré sú nám neznáme. A tak často po pôrode riešime s rodičkami sklamanie z priebehu pôrodu, kedy majú pocit, že ho nezvládli, lebo jeho priebeh bol iný ako si naplánovali či predstavovali.  Ďalej je to pocit, že nie sú dosť dobré,  lebo ihneď necítia tú obrovskú lásku k svojmu dieťaťu, že musia prikrmovať, nedokážu plačúce dieťa upokojiť. Majú tiež strach z toho, ako budú fungovať s dieťatkom v domácom prostredí. Personál sa snaží pomôcť, aj keď niekedy toho času je málo, pretože máme veľa roznôrodých povinností. No vždy sme tu pre mamičky s ochotou si ich vypočuť, nasmerovať , alebo len tak ľudsky pohladiť úsmevom či objatím.  

Zvolenská nemocnica sa zapojila do projektu Kontrastná kartička materstva

Neziskový projekt Vysmiata Duša Mamky si zvolil symboliku kontrastnej kartičky, aby zdôraznil, ako rôzne sa môže žena po pôrode cítiť

Široká škála emócií, obáv, strachov, neistoty, ktorá je tak prirodzená, len sa o nej málo hovorí. "Pôrodnica vo Zvolene sa stala v poradí už 21. pôrodnicou, ktorá vidí dôležitosť v téme duševného zdravia žien po pôrode. Kontrastné kartičky materstva sú naozaj drobnosť, ktorá však dokáže byť veľkou oporou, keď je potrebné urobiť veľké veci – prehovoriť o tom, ako sa žena po pôrode naozaj má,” uvádza zakladateľka projektu Vysmiata duša mamky Katarína Žilák.

V Kontrastných kartičkách materstva sa matky dozvedia viac o tom, že popôrodné obdobie môže byť rôzne a čo treba robiť, ak sa z neho zrazu vytrácajú farby. Kartička slúži na povzbudenie, pohladenie na duši a podporu, ak žena krátko či dlhšie po pôrode začne mať pocit, že realita materstva je iná, ako očakávala. Kontrastnú kartičku materstva obdrží každá mama pri odchode z pôrodnice.

„Sme vďační, že takýto projekt na Slovenku vznikol a že môžeme byť jeho súčasťou. Obdobie šestonedelia a čas po ňom si zaslúžia našu pozornosť, aby mamky vedeli, že v tom nie sú samé a že v podstate každá zažíva niečo podobné, len v inom odtieni,“ uzatvára lekárka z gynekologicko-pôrodníckeho oddelenia Nemocnice AGEL Zvolen.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: