Sú to pôrodné kontrakcie alebo ešte nie?

MUDr. Peter Brenišin | 23. február 2024
začali pôrodné kontrakcie

Začali pôrodné bolesti – alebo ešte nie? Mnohí lekári radšej používajú termín „pôrodné sťahy“ či „pôrodné kontrakcie“, pretože označenie „pôrodné bolesti“ automaticky asociuje čosi nepríjemné, čo žena musí prekonať.

Pôrod sa začína zvyčajne ľahkými sťahmi, ktoré pripomínajú ľahšie kŕče v podbrušku počas menštruácie alebo pri tráviacich problémoch, ktoré bývajú sprevádzané častými návštevami toalety. Často im žena ani nevenuje väčšiu pozornosť, až keď začnú byť výraznejšie.

Prvé kontrakcie - poslíčkovia

Po prvýkrát zvyčajne ani nejde o pôrodné kontrakcie, ale o tzv. predzvestné sťahy – tzv. „poslíčkovia“. Intervaly medzi týmito kontrakciami nie sú pravidelné a neskracujú sa, po krátkej dobe dokonca prestanú. Ide len o akúsi „rozcvičku“ maternice pred budúcim pôrodom. Objavujú sa zhruba dva týždne pred pôrodom, niekedy dokonca aj skôr.

Ak sa objavia príliš skoro, nekývnite nad nimi rukou, ale upozornite na to svojho lekára. Môže ísť totiž o známky hroziaceho potratu alebo predčasného pôrodu.  

Keď príde ten správny čas...

...začnú byť kontrakcie omnoho naliehavejšie, neustávajú, intervaly medzi nimi sú rovnaké (ale nemerajte to na sekundy) a postupne sa skracujú. Niektorým ženám tieto kontrakcie pripadajú od začiatku nepríjemné (a dokonca bolestivé) hlavne preto, že im pripomínajú bolesti, ktoré sprevádzajú menštruáciu.

Prečo kontrakcie pripomínajú bolesti pri menštruácii?

Menštruačná krv totiž odteká z maternice cez krček maternice. Ten je u ženy, ktorá ešte nerodila, pomerne tesne uzavretý, s minimálnym otvorom pre odtekanie menštruačnej krvi. Maternica, ktorá sa zbavuje týmto spôsobom nepotrebnej časti výstelky, tiež určitým spôsobom počas menštruácie pracuje.

Toto všetko spôsobuje, že niektoré ženy pociťujú menštruáciu veľmi nepríjemne, dokonca sú nútené užiť lieky proti bolesti. V týchto prípadoch sa dá predpokladať, že aj pôrod im od začiatku bude pripadať bolestivý. Ostatné ženy úvodnú fázu pôrodu znášajú relatívne dobre, hoci s postupujúcim otváraním krčka maternice a zvyšujúcou sa únavou (predsa to len nejaký čas, hlavne u prvorodičky, trvá) aj ony môžu vnímať tieto kontrakcie bolestivo.

Kedy sú kontrakcie naozaj bolestivé?

Jednoznačne možno povedať, že najbolestivejšia je z celého pôrodu fáza, v ktorej sa hlavička a za ňou pliecka musia pretlačiť cez pôrodné cesty von. Aj keď je pošva nesmierne elastická, rozostúpiť sa na priemer, ktorým prekĺzne detská hlavička, predsa len nie je jednoduché.

Kontrakcie sú v tomto štádiu už veľmi silné a mamička je maximálne zamestnaná striedaním kontrakcií a krátkych intervalov medzi nimi, keď musí jednak správne dýchať – inak počas kontrakcie, inak medzi nimi, jednak musí počas „prestávky“ rýchlo nabrať silu na ďalšie tlačenie počas ďalšej kontrakcie. Ťažká robota! V takej chvíli hodno zložiť hold všetkým ženám, ktoré toto absolvovali, a na odľahčenie si dovolím pripomenúť obľúbenú vetu doktora Plzáka že keby mali rodiť muži, ľudstvo by už dávno vymrelo.

Len čo je však po pôrode, na všetko sa rýchlo zabudne, pretože pohľad na dieťatko mamičke rýchlo vynahradí bolesť, ktorú podstúpila.  „Tehotná po prvýkrát – a aj naposledy!“ – takto si vzdychne počas pôrodu nejedna prvorodička. Našťastie, väčšina z nich svoj názor zakrátko zmení a do pôrodnice zavíta opakovane. A to je dobre!

Sú to pôrodné kontrakcie alebo ešte nie?

Niečo proti bolesti?

Ak sa podarí počas pôrodu rodičke zmierniť bolesti bez toho, aby sa otupilo jej vnímanie pôrodu, dokáže sa lepšie sústrediť na pôrod, lepšie spolupracuje s pôrodníkom, ostáva jej viac síl na dýchanie a tlačenie, čo je veľmi dôležité pre dieťatko, ktoré sa má narodiť. Ak sa však matka rozhodne pre pôrod bez medikamentózneho tlmenia bolestí, absolútna väčšina pôrodníc na Slovensku jej ho umožní. Niekedy však v takom prípade môže byť neprimeraná dĺžka pôrodu, ktorá rodičku príliš vyčerpá, takže jej potom chýbajú sily na „vytlačenie“ dieťatka.

Ak chcete rodiť inak, než „klasicky, prediskutujte tieto možnosti so svojím pôrodníkom. Aj keď sa vám nemusí páčiť všetko, čo povie či navrhne, nechajte si čas na premyslenie a nezamietajte ihneď, čo nie je v zhode s vašimi názormi a predstavami. Ak si pripravíte pôrodný plán, taktiež ho treba prebrať s pôrodníkom – nemali by ste však zabudnúť ani na možnosť, že sa pôrod skomplikuje.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: