Poslíčkovia, alebo pôrod? Signály pôrodu

redakcia | 22. február 2018
Poslíčkovia, alebo pôrod? Signály pôrodu

Budúce mamičky často nevedia, či sú kontrakcie "poslíčkovia, alebo sa už blíži pôrod. Ako to rozoznať, viete, aké sú signály pôrodu?

Pôrod sa delí na tri pôrodné doby – otváraciu (postupné otváranie pôrodných ciest), vypudzovaciu (končí porodením dieťatka) a pôrod placenty. Logicky sa teda pôrod začína prvou pôrodnou dobou – otváracou.

"Poslíčkovia" sa objavujú aj dva týždne pred pôrodom

Pre ženu však môže byť problém rozoznať, kedy sa v skutočnosti pôrod začína. Pokiaľ ide všetko tak, ako má, objavia sa postupne kontrakcie (pôrodné sťahy), odíde hlienová zátka a potom aj plodová voda. V skutočnosti však môžu prísť tieto znaky v poprehadzovanom poradí alebo aj súčasne.

Pôrodné sťahy bývajú spočiatku slabšie, postupne silnejú, stávajú sa pravidelnými a čas medzi nimi sa skracuje. Tzv. predzvestné sťahy („poslíčkovia“) sa môžu objavovať aj dva týždne pred pôrodom, majú však skôr náhodný než pravidelný charakter.

pôrod

Pôrod sa začína vypudením hlienovej zátky

Dôležitým znakom začínajúceho pôrodu je odchod tzv. hlienovej zátky – tá občas môže obsahovať aj prímes krvi, takže sa netreba vystrašiť. Ak je tehuľka v tomto čase ešte doma, po odchode hlienovej zátky by už rozhodne mala odísť do pôrodnice.

Niekedy však na samotnú hlienovú zátku ani netreba čakať – ak sa kontrakcie stávajú intenzívnejšími a interval medzi nimi sa skracuje, aj to je signál na odchod do pôrodnice.

Veľký pozor treba dávať v prípade, ak sa pôrod začína priamo odtokom plodovej vody – žena by už v takom prípade nemala chodiť, pretože hrozí, že z maternice môže vypadnúť pupočník, čo by skomplikovalo priebeh pôrodu.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: