Problémy so spánkom v tehotenstve: Pomôžu lieky?

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 17. marec 2023
problémy so spánok v tehotenstve - lieky

Niekedy ale aj pri najlepšej vôli babské rady a odporúčania od známych nezaberajú a je potrebné siahnuť po klasickej medicíne. POZOR! Skôr, ako nad tým začnete uvažovať, treba poradiť s lekárom, ktorý môže pomôcť vybrať vhodný prípravok tak, aby pomohol žene a neuškodil bábätku.

Lieky na spanie v tehotenstve

Môžem melatonín v tehotenstve?

V súčasnosti sa najviac skloňuje asi melatonín. Ten vo forme sprejov môže pomôcť navodiť nielen dlhší, ale najmä kvalitnejší spánok. Je ale nutné zdôrazniť, že placenta produkuje pomerne veľké množstvo melatonínu, ktoré by žene malo pomôcť lepšie zaspávať, preto sa v súčasnosti jeho vonkajšie podávanie neodporúča. Hoci toxické účinky neboli pozorované, v tomto prípade je to naozaj ako nosiť drevo do lesa.

Hoci teda Teoh a kol. (2022) odporúčajú ako formu prevencie „chrononutríciu“, čiže stravovanie sa v presných časových intervaloch, aby napomohli správnej tvorbe melatonínu,  Hansell a kol. (2021) udávajú ochranný účinok melatonínu pri tehotenstvách, kde boli plody vystavené nedostatku kyslíka. Je nutné ale podotknúť, že išlo o modelový pokus na hlodavcoch a aj tam, v prípade normálne prebiehajúceho tehotenstva sa prospešné účinky podávanie melatonínu (ext. zdroj UVZSR) nepreukázali.

Lieky na spanie v tehotenstve - aké je riziko? 

Väčšina klasických liekov na navodenie spánku či upokojenie spadajú do triedy II alebo III podľa WHO, čiže možno ich dávať len vtedy, ak je prínos väčší ako riziko, alebo len ak sa stav už nedá korigovať ináč. Väčšina z nich je navyše absolútne kontraindikovaná v prvom trimestri a mnohé z nich aj v treťom kvôli možnej hrozbe vrodených vývojových chýb. Vždy sa treba poradiť s lekárom a dôsledne dodržiavať jeho odporúčania.

Homeopatiká na spanie? 

Ešte tu máme rôzne homeopatické lieky, ktoré síce neškodia, ale v mnohých prípadoch ani nepomôžu. Pomerne často totiž pri stupni riedenie neobsahujú ani molekulu účinnej látky a tak v podstate dostávame „predražený cukor“. Samozrejme, netreba podceňovať účinky placeba, ktoré pomôže až trom z desiatich sledovaných ľudí. Tu je ale naozaj na zamyslenie, či sa ten psychický pocit, že „niečo si dám a bude mi dobre“, nedá navodiť aj ináč.

S liekmi v tehotenstve opatrne

Tehotné mávajú často problémy so spánkom, vo väčšine prípadov sa to ale dá korigovať zmenami režimu či rôznymi opatreniami v rámci psychohygieny. Ak je nutné stav upraviť, je žiaduce navštíviť lekára, ktorý odporučí vhodnú liečbu, prípadne ďalšie vyšetrenia. Určite sa neoplatí hrať sa na hrdinku a ordinovať si lieky samovoľne, prinesie to viac škody než úžitku.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: