Polycystické vaječníky alebo PCOS: Nemôžem mať dieťa?!

MUDr. Marek Brenišin, PhD. | 3. marec 2024
Polycystické vaječníky alebo PCOS: Nemôžem mať dieťa?!

Výskyt cýst na vaječníkoch dal názov ochoreniu, ktoré je spojené s poruchami menštruácie, neplodnosťou, ale aj priberaním na hmotnosti, či zmenami rastu ochlpenia podľa spôsobu zarastania u mužov.

Zmeny možno vidieť aj na pokožke – v podobe mastnej pleti, či výraznejších prejavov akné. Pomerne často sa u týchto žien v neskoršom veku objavuje aj cukrovka druhého typu, keďže priamym dôsledkom tohto ochorenia je zníženie efektu pôsobenia inzulínu na cieľové tkanivá.

Polycystické vaječníky a otehotnenie

V cystách sa totiž tvorí nadmerné množstvo androgénov, mužských pohlavných hormónov, ktoré, okrem vyššie uvedených príznakov, zodpovedajú aj za hlavný problém, ktorému sa venujeme v tomto článku – neplodnosť.

Problém otehotnieť totiž spočíva vo viacerých faktoroch. Nepravidelný alebo chýbajúci menštruačný cyklus znižuje počet dní, počas ktorých k otehotneniu môže dôjsť. Navyše, ak sa aj podarí spermii oplodniť vajíčko, to sa vôbec nemusí uhniezdiť, alebo sa pomerne často stane, že „cysta“ síce praskne, ale vajíčko sa neuvoľní. Zatiaľ čo pri endometrióze je počatie prirodzenou cestou pomerne časté, pri syndróme polycystických vaječníkov je to bez zodpovedajúcej liečby veľmi náročné. Ak sa ale pacientka rozhodne otehotnieť, musí sa pripraviť na „beh na dlhú trať“, ale s dobrou vyhliadkou.

Prvým krokom, ak chce žena otehotnieť, je úprava životného štýlu, stravy a redukcia hmotnosti. Obezita je pomerne častým prejavom (asi 30 % žien) tohto ochorenia a zhoršuje jeho prejavy. Preto je redukcia hmotnosti logickým prvým krokom. Navyše sa vďaka tomu znížia hladiny androgénov, zlepší sa pôsobenie inzulínu a vďaka úprave vylučovania aj ženských pohlavných hormónov je počatie o to ľahšie.

Ak tento krok zlyhá, odporúča sa nasadenie liečby, ktorá napomáha ovulácii. Jej nežiaducim účinkom ale môže byť mnohopočetné tehotenstvo. U žien, ktorým táto liečba nepomáha, je možné stimulovať vaječníky počas laparoskopickej operácie, prípadne použiť techniky asistovanej reprodukcie. Úspech všetkých týchto metód ale závisí od dodržiavania pokynov lekára pacientkou a toho, či dokáže znížiť svoju hmotnosť.

Polycystické vaječníky a ohrozené tehotenstvo

Ak sa už ale podarí otehotnieť, výzva týmto nekončí. Dôsledná kontrola tohto ochorenia je nevyhnutná, keďže sa u žien popisuje častejší výskyt tehotenstvom indukovanej hypertenzie, tehotenskej cukrovky, potratov, či preeklampsie. Častejšie sa u budúcich mamičiek trpiacich týmto ochorením deti narodia predčasne, alebo môže dôjsť dokonca aj k úmrtiu bábätka počas tehotenstva.

Vedeli ste, že?

U žien, ktoré plánujú otehotnieť, sa zvažuje aj nasadenie liekov proti cukrovke. Aj keď sa u nich ešte nerozvinuli príznaky diabetu, zlepšenie citlivosti na inzulín môže prispieť k vyššej šanci otehotnieť a zníži riziko rozvoja komplikácií počas tehotenstva.

Polycystické vaječníky a dojčenie

Čo sa týka dojčenia, niektoré ženy s PCOS môžu mať problémy  s tvorbou mlieka, ale väčšina mamičiek s týmto ochorením dojčí. Takéto kŕmenie bábätka sa odporúča aj z toho dôvodu, že deti týchto žien majú počas svojho života vyššie riziko rozvoja cukrovky druhého typu a predpokladá sa, že dojčenie by ho mohlo pomôcť znížiť. Na lepšie pochopenie súvislostí ale potrebuje medicína ďalšie výskumy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: